18 Μαρτίου 2015

Reuters: Το "πρόβλημα Βαρουφάκη" επιβαρύνει τις συνομιλίες

Με εμπρηστικές συνεντεύξεις και μη διπλωματική συμπεριφορά, με κοσμικές φωτογραφήσεις και μία άσεμνη χειρονομία, ο Γιάνης Βαρουφάκης γίνεται μέρος του προβλήματος χρέους της Ελλάδας παρά της λύσης του, η τουλάχιστον αυτό πιστεύουν οι εταίροι στην ευρωζώνη, αναφέρει το Reuters.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πολλοί Έλληνες θεωρούν τον νέο υπουργό Οικονομικών ως μία πνοή φρέσκου αέρα, έναν άνθρωπο που έχει πει στους συναδέλφους του στο Eurogroup μερικές αλήθειες για το μάταιο της επιβολής πολιτικών λιτότητας σε μία οικονομία που έχει υποστεί ύφεση για πέντε χρόνια.

Αλλά η προθυμία του να σπάσει τις συμβάσεις του ευρωπαϊκού λόγου έχει προκαλέσει κατάπληξη, και όχι μόνο στις τάξεις των «σφικτών» επικεφαλής οικονομικών και γραφειοκρατών που βρίσκονται στο Eurogroup, σημειώνει το Reuters.

Ο 53χρονος ακαδημαϊκός οικονομολόγος, που αυτοαποκαλείται «εκκεντρικός Μαρξιστής» βρέθηκε στο προσκήνιο όταν το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές τον Ιανουάριο και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον επέλεξε ως υπουργό Οικονομικών.

Λιγότερο από δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, έχει ήδη αποξενώσει πολλούς συνομιλητές στο Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη και διακινδυνεύει να γίνει ένα «βαρίδι» καθώς η Ελλάδα αγωνίζεται να αποτρέψει την αθέτηση πληρωμών και να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ.

Ο Βαρουφάκης, οι σχέσεις του οποίου με τον βετεράνο Γερμανό υπουργό Οικονομικών έχουν επιδεινωθεί ραγδαία τις τελευταίες εβδομάδες, δεν ήταν διαθέσιμος για σχόλιο, αναφέρει το Reuters. Ωστόσο ένας Έλληνας αξιωματούχος είπε πως το «πνευματικό χάρισμα» του Γ. Βαρουφάκη προκάλεσε θαυμασμό και περιφρόνηση. «Η ψυχραιμία του, τους αφήνει άφωνους».

«Ρωτάει αλλά δεν παίρνει απαντήσεις: έχουμε απολέσει το ένα τρίτο του εθνικού μας εισοδήματος, πώς μπορούμε να αποπληρώσουμε τα δάνεια;» αναφέρει ο αξιωματούχος στο Reuters. «Η ‘δολοφονία’ του χαρακτήρα του Βαρουφάκη ξεκίνησε πριν δύο εβδομάδες, ως ένα τρόπο να απαλλαγούν από αυτόν».

Ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ κάνουν λόγο, ιδιωτικά, για ένα «πρόβλημα Βαρουφάκη», κατηγορώντας τον ότι παρουσιάζεται ως “showman”, για ασυνέπεια και αδιακρισία που έχουν καταστρέψει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και έχουν ανησυχήσει τους επενδυτές.

«Είναι ένας καλός τύπος αλλά δεν λειτουργούν ακριβώς έτσι τα πράγματα» δήλωσε ένας συνάδελφός του υπουργός Οικονομικών της ευρωζώνης υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Με τον Βαρουφάκη είναι δύσκολο να διατηρηθούν τα πράγματα ιδιωτικά».

Εξατομικευμένες στάσεις

Ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης ξεχωρίζει τις επιθέσεις του στη Γερμανία και άλλους ισχυρούς εταίρους. «Ο Βαρουφάκης έχει γίνει ένα σοβαρό βάρος στις σχέσεις ανάμεσα στην ευρωζώνη και την Ελλάδα» αναφέρει στο Reuters ο αξιωματούχος. «Οι στάσεις προς μία χώρα είναι σε μεγάλο βαθμό εξατομικευμένες, ειδικά σε ένα μικρό και οικείο περιβάλλον όπως είναι το Eurogroup”.

Σύμφωνα με το Reuters, κανείς ακόμη δεν έχει ζητήσει την αντικατάστασή του, αλλά ένας αξιωματούχος της ΕΕ αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Juncker είπε στον Αλέξη Τσίπρα την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο Γ. Βαρουφάκης πρέπει να μετριάσει τη ρητορική του εάν είναι να υπάρξει ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα.

Άλλα στελέχη της ευρωζώνης, αναφέρει ότι το πρόβλημα έγκειται στον ΣΥΡΙΖΑ παρά στον Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος δεν είναι μέλος του κόμματος αν και εξελέγη στα ψηφοδέλτιά του. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο Τσίπρας έχει υπάρξει πιο ειλικρινής απαιτώντας επανορθώσεις από τη Γερμανία για την ναζιστική κατοχή και έχει κατηγορήσει τους ηγέτες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για συνομωσία με σκοπό να ρίξουν την κυβέρνησή του.

Αλλά οι υπουργοί Οικονομικών υποτίθεται ότι διαφέρουν – πιο επιφυλακτικοί, λιγότερο πολεμικοί, καθησυχάζοντας τις αγορές αντί να τις ταράζουν, ασχολούνται με αριθμούς και όχι με συνθήματα.

Ενώ ο Α. Τσίπρας έχει επιπλήξει δημοσίως ορισμένους από τους υπουργούς του επειδή μιλάνε πολύ, πήγε περίπατο με τον Γ. Βαρουφάκη στην Αθήνα την Κυριακή, δύο ημέρες μετά τη συνάντηση Juncker – σαν να ήθελε να διαλύσει κάθε φημολογία στα ΜΜΕ ότι ο σταρ-υπουργός βρίσκεται σε δυσμένεια.  

Το Reuters κάνει αναφορά και στην κριτική που έχει ασκηθεί στον Γ. Βαρουφάκη από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ παράλληλα εστιάζει και στο πώς ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ χειρίστηκε το βίντεο που προβλήθηκε στη γερμανική τηλεόραση και τον έδειχνε να κάνει μία απρεπή χειρονομία.

Όπως σημειώνει το Reuters, η θέση του Γ. Βαρουφάκη δείχνει ασφαλής ενόψει της Συνόδου Κορυφής την τρέχουσα εβδομάδα και την κρίσιμη επίσκεψη του Α. Τσίπρα στην Γερμανίδα καγκελάριο την προσεχή εβδομάδα.

Όταν ο Γ. Βαρουφάκης εμφανίστηκε για πρώτη φορά το Φεβρουάριο στο Eurogroup, το ξυρισμένο κεφάλι, η μυώδης εμφάνιση του, τα ανοικτά στο λαιμό πουκάμισά του και τα ανεπιτήδευτα λόγια του κέρδισαν οπαδούς στην Ελλάδα και μεταξύ της ευρωπαϊκής αριστεράς. Πίσω από τις κλειστές πόρτες, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ αρνήθηκε να μπει σε λεπτομερή, τεχνική συζητήση, προτιμώντας σαρωτικές δηλώσεις λες και βρισκόταν ακόμη σε προεκλογική περίοδο, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο Γ. Βαρουφάκης πολύ γρήγορα αναστάτωσε τους ευρωπαίους ομολόγους του με δηλώσεις που τάραξαν τις αγορές αναφορικά με τη φερεγγυότητα της Ελλάδας και μία σειρά διαβεβαιώσεων προς τις Βρυξέλλες ότι η Αθήνα θα αποπληρώσει τα χρέη της στο ακέραιο και μετά λέγοντας το αντίθετο επιστρέφοντας στην Αθήνα.

Η πρώτη του συνάντηση με τον W. Schaeuble ήταν η επιτομή αυτής μεγάφωνης διπλωματίας. Όταν ο οικοδεσπότης του είπε ότι είχαν «συμφώνησει ότι διαφωνούν», ο Γ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι δεν είχαν συμφωνήσει ούτε αυτό. Συνέχισε λέγοντας ότι οι πολιτικές λιτότητας που είχαν τη σφραγίδα της Γερμανίας οδηγούσαν την Ελλάδα στην αγκαλιά των νεοναζί. Οι αξιωματούχοι στο Βερολίνο ήταν εμβρόντητοι, αναφέρει το Reuters.

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης λένε ότι η εχθρότητα μεταξύ των δύο περιπλέκει όλες τις διαπραγματεύσεις.

Αφού κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι οδηγεί σε ασφυξία την Ελλάδα αρνούμενη να αφήσει την Αθήνα να εκδώσει περισσότερο βραχυπρόθεσμο χρέος το οποίο μόνο οι ελληνικές τράπεζες θα αγοράσουν, ο Γιάνης Βαρουφάκης επέκρινε το σχέδιο αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ λέγοντας ότι τροφοδοτεί μια φούσκα, καταλήγει το δημοσίευμα.


Πηγή:www.capital.gr