06 Μαρτίου 2015

ΦΩΤΟ-Τρελό γέλιο στο twitter με τους μυστικούς πράκτορες Βαρουφάκη-Άδωνις: Γέλια μέχρι δακρύων στις Βρυξέλλες

-Κακή... ξεπατικοτούρα του IRS οι «μυστικοί Ράμπο» του Βαρουφάκη

Αίσθηση, ειρωνικά σχόλια και γέλια από σοβαρούς ξένους δημοσιογράφους έχει προκαλέσει η αποκάλυψη, μέσω Financial Times, πως ο Γιάνης Βαρουφάκης προτείνει να προσλάβει τουρίστες, νοικοκυρές και φοιτητές ως «μυστικούς πράκτορες» για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Λίγα λεπτά μετά την διαρροή της επιστολής αρκετοί άρχισαν να σχολιάζουν την πρόταση αυτή με τον δημοσιογράφο της Wall Street Journal, Σάιμον Νίξον, να ασκεί σφοδρότατη κριτική.

Ο Νίξον μίλησε για «ξεκαρδιστικό σχέδιο» της Ελλάδας με «καλωδιωμένους τουρίστες που θα χρησιμοποιούν μηχανήματα που θα παρέχει η ΕΕ».


Επίσης ο Νίξον τονίζει ότι η Ελλάδα υπόσχεται «καλωδιωμένους τουρίστες» και να πουλήσει μερικές άδειες τυχερών παιγνίων για να πάρει ένα τεράστιο δάνειο, ενώ σημειώνει με ειρωνικό στιλ «Εύχομαι ειλικρινά η επιστολή Βαρουφάκη που δημοσίευσε ο Πήτερ Σπίγκελ να αποδειχθεί και πάλι η “λάθος εκδοχή” και ο Τσίπρας να στείλει σύντομα το σωστό σχέδιο».


Πάντως ο Νίξον πάει το... τρολάρισμα ένα βήμα παραπέρα καθώς κάνει retweet μια φωτογραφία με ημίγυμνες, καλλίγραμμες κοπέλες να χορεύουν σε ένα beach bar και σχολιάζει «Βρείτε ποιος είναι ο μυστικός ελεγκτής».


«Είναι αυτός με το καπέλο;» διερωτάται ο δημοσιογράφος...


Το twitter γελάει ακόμη με τους μυστικούς πράκτορες Βαρουφάκη
Εχει ξεσαλώσει το twitter μετά την δημοσιοποίηση της πρότασης Βαρουφάκη να προσληφθούν ιδιώτες (νοικοκυρές, τουρίστες, φοιτητές) ως... μυστικοί πράκτορες για να ελέγχουν αν συλλέγεται ο ΦΠΑ.

Ελληνες και ξένοι χρήστες του δημοφιλούς διαδικτυακού μέσου ειρωνεύονται με κάθε τρόπο την ανορθόδοξη πρόταση του υπουργού Οικονομικών.

Ο Στέφανος Μάνος πρότεινε να είναι το σενάριο από το επεισόδιο της δημοφιλούς σειράς «Yes minister».

Κάποιος σκέφτηκε να αφιερώσει στον Βαρουφάκη την ταινία του Θανάση Βέγγου «πράκτωρ 000». Μια χρήστης παρομοίασε τους «μυστικούς πράκτορες Βαρουφάκη» με τον επιθεωρητή στον Ρόζ Πάνθηρα. Ενώ ένας άλλος δηλώνει ότι βρήκε καλοκαιρινή δουλειά.

Δείτε μερικές από τις αντιδράσεις στο twitter.













Αδωνις Γεωργιάδης: Στις Βρυξέλλες γελάνε μέχρι δακρύων με την λίστα Βαρουφάκη

Σχολίασε με τον δικό του επικριτικό τρόπο την λίστα του Γιάνη Βαρουφάκη με τις επτά μεταρρυθμίσεις ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Ο βουλευτής της ΝΔ μέσω του Twitter σχολίασε Επικοινώνησα με τους γνωστούς μου στις Βρυξέλλες, η νέα λίστα Βαρουφάκη κάνει θραύση...κλείνονται στα γραφεία και γελάνε μέχρι δακρύων...»



Κακή... ξεπατικοτούρα του IRS οι «μυστικοί Ράμπο» του Βαρουφάκη

«Όταν ένα μέτρο είναι αποσπασματικό, φέρνει τα ακριβώς αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα». Με αυτό τον τρόπο υποδέχθηκαν έμπειροι ελεγκτές την... επιστράτευση φοιτητών, νοικοκυρών και τουριστών στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, σημειώνοντας δηκτικά ότι «άλλα τα μάτια του λαγού κι άλλα της κουκουβάγιας».

Στην πραγματικότητα το μέτρο αυτό, που συμπεριλήφθηκε στη νέα λίστα Βαρουφάκη, αντιγράφει ή μάλλον προσπαθεί να αντιγράψει αυτό που κάνει για χρόνια το αμερικανικό ΣΔΟΕ, το γνωστό IRS, το οποίο ως γνωστόν είναι ο φόβος και ο τρόμος ακόμα και των πιο μεγάλων επιχειρήσεων.

Το IRS επιστρατεύει τους αποκαλούμενους whistleblowers, οι οποίοι πολύ απλά "καρφώνουν" τις περιπτώσεις φοροδιαφυγής, που πέφτουν στην αντίληψη τους. Ποια είναι η αμοιβή τους; Διόλου ευκαταφρόνητη, αφού φτάνει στο 30% των φόρων και προστίμων που "πέφτουν" στις υποθέσεις που "καρφώνουν".

Μπορεί να γίνει κάτι ανάλογο στην Ελλάδα; Μάλλον όχι, αφού το πλαίσιο της φορολογίας και των φορολογικών ελέγχων είναι τελείως διαφορετικό, χωρίς να λειτουργούν οι ασφαλιστικές δικλείδες που υφίστανται στο αμερικανικό φορολογικό σύστημα, όπου το φόβητρο για τη φοροαποφυγή είναι όντως μεγάλο.

Ακόμα και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών χαρακτηρίζουν λάθος και τη σκέψη για ανάθεση ελεγκτικών αρμοδιοτήτων σε αυτούς τους... μυστικούς Ράμπο, αφού πέρα από τους προφανείς κινδύνους αυθαιρεσίας, ελλοχεύει ο κίνδυνος διαφθοράς ήτοι συναλλαγής κάτω από το τραπέζι, μεταξύ του "ελεγκτή" και του ελεγχόμενου, χωρίς να υπάρχει αυτή τη στιγμή η αναγκαία ασφαλιστική δικλείδα που θα αποτρέψει τέτοια φαινόμενα.

Έμπειρα στελέχη του ελεγκτικού μηχανισμού παρατηρούν ότι η λύση στη παράβαση της μη έκδοσης αποδείξεων, δεν είναι τα υπέρογκα πρόστιμα που επιβάλλονται σήμερα, αφού πολύ απλά δεν εισπράττονται ποτέ.

Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι μόνο από τα τα πρόστιμα του ΚΒΣ έχουν δημιουργηθεί ληξιπρόθεσμες οφειλές περίπου 25 δισ ευρώ! Αυτό που πρέπει να γίνει, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, είναι στον επιτόπιο έλεγχο να επιβάλλονται μικρά και εισπράξιμα πρόστιμα (π.χ. 1000 ευρώ), να καταγράφεται η παράβαση και να ακολουθεί έλεγχος εισοδήματος και ΦΠΑ για τα περαιτέρω.

Γιώργος Παππούς
iefimerida.gr