08 Απριλίου 2015

ΤΟΝ ΠΟΥΛΟ ΛΕΜΕ! Ενα πράγμα θέλει να πετύχει ο Τσίπρας στη Μόσχα, να σβήσει πρόστιμα 100 εκατ. της Gazprom

Μπορεί να του δώσει καμιά έκπτωση μερικές δεκάδες εκ ευρώ για να πανηγυρίζει αλλά να θυμίσουμε ότι και πέρσι μας διέγραψαν "πρόστιμα" σχεδόν 100 εκ ευρώ... αλλά λεφτά δεν έχει λέμε....

Η κυβέρνηση διευκρίνισε σήμερα σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει αλλαγή πολιτικής για την Ελλάδα και ότι δεν σκοπεύει να στραφεί στη Μόσχα για οικονομική βοήθεια.

Μετά το μπαράζ επιθετικών άρθρων από Ευρώπη και Αμερική με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μόσχα, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να απαντήσει μέσω κύκλων ότι δεν σχεδιάζει γεωστρατηγική αλλαγή και ότι θα εξακολουθεί να κινείται εντός ευρωπαϊκού πλαισίου.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του iefimerida, στόχος του Αλέξη Τσίπρα στο ταξίδι του στη Μόσχα είναι να επιδιώξει συμφωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τα ενεργειακά, κάτι που έχει τεράστιο οικονομικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας.

Η Αθήνα αναμένει να απαλλαγεί από τεράστια οικονομικά βάρη εάν η Μόσχα αποφασίσει να διαγράψει πρόστιμα που προβλέπουν οι συμφωνίες για τη μειωμένη κατανάλωση φυσικού αερίου την περασμένη χρονιά, όπως αναφέρουν οικονομικοί κύκλοι της κυβέρνησης στο iefimerida. Ταυτόχρονα, πρόκειται να συζητηθεί διεύρυνση της συνεργασίας και στο θέμα των αγωγών.

«Πρόστιμο» 100 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει στην Gazprom η ΔΕΠΑ
Πράγματι, «πρόστιμο» αξίας 100 εκατομμυρίων ευρώ μπορεί να κληθεί να πληρώσει η ΔΕΠΑ στους Ρώσους, επειδή δεν θα απορρόφησε την ελάχιστη ποσότητα φυσικού αερίου την οποία είναι υποχρεωμένη να αγοράσει για το 2014, βάσει της συμφωνίας που υπέγραψε με την Gazprom τον περασμένο Μάρτιο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Σπύρος Παλαιογιάννης βρίσκεται ήδη σε επαφές με τη ρωσική πλευρά, προκειμένου να βρεθεί ένας τρόπος να διευθετηθεί το όλο ζήτημα, που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες τόσο για την εταιρεία όσο και για τους πελάτες της.

Η ρήτρα «take or pay» το 2014 και το 2015 ενεργοποιείται όταν η ποσότητα αερίου που προμηθεύεται η ΔΕΠΑ από την Gazprom υποχωρήσει κάτω από τα 2,5 δισ. κυβικά μέτρα αερίου, ένα επίπεδο από το οποίο η φετινή κατανάλωση αερίου υπολείπεται κατά πολύ και θεωρείται απίθανο να επιτευχθεί έως το τέλος του χρόνου.

Η ζήτηση είχε πέσει το 2014 πάνω από 20% σε σχέση με τα ήδη χαμηλά επίπεδα του 2013, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της μη λειτουργίας ή υπολειτουργίας αρκετών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, που είναι και οι μεγάλοι καταναλωτές αερίου της χώρας.

Πληροφορίες τοποθετούν το εκτιμώμενο «έλλειμμα αερίου» μεταξύ 300 και 500 εκατ. κυβικών μέτρων, το οποίο μεταφράζεται σε ποσό άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Εμπάργκο και τουρίστες

Εχουν ωστόσο αξία και δύο άλλα αιτήματα του Αλέξη Τσίπρα προς τη ρωσική πλευρά:

Το πρώτο αφορά το εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα (το έχει επιβάλλει στη Ρωσία η ΕΕ) και το δεύτερο οι ανησυχίες της ελληνικής πλευράς για τη μείωση του αριθμού των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα.