07 Απριλίου 2015

ΠΙΝΑΚΑΣ-1,9 δις μάζεψαν οι ΣΥΡΙΖΑίοι απ'το πλιάτσικο φορέων για να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις

ΠΡΟΣΕΞΤΕ! Όχι για να πληρώσουν μηχανικούς, εργάτες και προμηθευτές του δημοσίου... ποιος τους γ@μάει αυτούς! Μόνο οι ΔΥ μετράνε...

Τουλάχιστον 1,9 δισ. ευρώ έχει ήδη αξιοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών από τα διαθέσιμα των φορέων του Δημοσίου που κατέθεσαν στην Τράπεζα της Ελλάδος ή επένδυσαν σε κρατικούς τίτλους κεφάλαια ώστε να διευκολυνθεί η ρευστότητα του Δημοσίου και να αποπληρωθούν μισθοί, συντάξεις και υποχρεώσεις προς το εξωτερικό.
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομίας επιμένει στην εφαρμογή της απόφασης για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ προς τις περιφέρειες, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις των περιφερειαρχών της χώρας τις προηγούμενες ημέρες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, στη βάση αυτή, το υπουργείο Οικονομίας καλεί τις περιφέρειες της χώρας να αξιοποιήσουν έως τις 19 Απριλίου τα σχετικά κονδύλια που τους έχουν πιστωθεί και εάν δεν το πράξουν, όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο, «τα ποσά αυτά θα ανακληθούν άμεσα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για ποσά ύψους 600 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι κατατεθειμένα στον Κεντρικό Λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος και τα οποία λιμνάζουν από τα τέλη του 2014.

Είναι σαφές ότι το αυστηρό χρονοδιάγραμμα συνδέεται με τα προβλήματα ρευστότητας, με το υπουργείο, ωστόσο, να επιμένει ότι τα ποσά αυτά θα ανακατανεμηθούν με βάση άλλες ανάγκες των περιφερειακών προγραμμάτων για έργα του ΕΣΠΑ και ότι «δεν τέθηκε ποτέ θέμα μεταφοράς πόρων ή διαθεσίμων σε δαπάνες άλλες πλην του Προγράμματος».

Κάθε μέρα που περνάει, το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να βρει πηγές χρηματοδότησης του κράτους για να αποφευχθεί κάποιο «ατύχημα» είτε προς το εσωτερικό είτε προς το εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό, τις τελευταίες 45 ημέρες έχει χρησιμοποιήσει –ή έχει προς διάθεσή του– συνολικά 1,9 δισ. ευρώ από 9 φορείς του Δημοσίου τουλάχιστον, ενώ η κυβέρνηση αναμένει τις αποφάσεις από αρκετές ΔΕΚΟ, νομικά πρόσωπα, καθώς και από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Εκτιμάται, δε, ότι οι φορείς που δεν έχουν ακόμη αποφασίσει τι θα κάνουν με τα ταμειακά τους διαθέσιμα μπορούν να ενισχύσουν τη ρευστότητα του κράτους κατά ένα επιπλέον ποσό της τάξης του 1-1,5 δισ. ευρώ. Ποσό το οποίο, όμως, μπορεί να προέλθει κυρίως από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Και οι διοικήσεις τους δεν έχουν αποφασίσει ακόμη τι θα πράξουν, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για δυσπιστία από την πλευρά των Ταμείων στην επένδυση των διαθεσίμων τους στους βραχυχρόνιους κρατικούς τίτλους (repos).

Μόνο τις τελευταίες ημέρες, το υπουργείο Οικονομικών έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάθεσή του περί τα 700 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 400 εκατ. ευρώ προέρχονται από την εταιρεία «Αττικό Μετρό», τα 200 εκατ. ευρώ από την ΕΥΔΑΠ και τα υπόλοιπα 100 εκατ. ευρώ από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), ενώ υπό εξέταση είναι και το ενδεχόμενο να επενδυθούν άλλα 100 εκατ. ευρώ από τον λογαριασμό Αγροτικής Εστίας του ΟΓΑ (πιθανόν να γίνει διοικητικό συμβούλιο τη Μεγάλη Τετάρτη).

Με τα κεφάλαια που εισήλθαν στα κρατικά ταμεία, σε συνδυασμό και με τη λήψη της πολιτικής απόφασης να δημιουργηθούν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη της τάξης των 700 εκατ. ευρώ, φαίνεται πως διασφαλίζεται η αποπληρωμή των υποχρεώσεων του Δημοσίου των επόμενων ημερών.

Και συγκεκριμένα, η αποπληρωμή 450 εκατ. ευρώ στις 9 Απριλίου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και της καταβολής της πρώτης δόσης των μισθών στο τέλος της εβδομάδας. Επίσης, η έκδοση εντόκων γραμματίων αύριο αναμένεται να καλυφθεί, παρά το γεγονός ότι οι ξένοι επενδυτές θα αποχωρήσουν από αυτά.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας χαρακτήρισε –μέσω Facebook– «ανοησίες» τα περί πτώχευσης τη Μεγάλη Πέμπτη και διαβεβαίωσε ότι θα πληρωθούν κανονικά το ΔΝΤ και οι μισθοί και συντάξεις του Απριλίου.