21 Απριλίου 2015

Μειώσεις μισθών συντάξεων, αύξηση ΦΠΑ για 20 δισ. ευρώ

Προς το παρόν η Ελλάδα φαίνεται να “κερδίζει” στον τομέα του πρωτογενούς πλεονάσματος με το ΔΝΤ να “κλείνει το μάτι” για πλεόνασμα από 1,2 ως 1,5% ωστόσο τα αγκάθια στη διαπραγμάτευση μένουν και ουσιαστικά αφού μιλάμε για διαπραγμάτευση θα πρέπει να αναμένονται και οι “παραχωρήσεις” από την άλλη πλευρά, δηλαδή την Ελλάδα.
Κάπως έτσι φαίνεται πως έχει η κατάσταση και με τα θέματα του ασφαλιστικού και του ΦΠΑ να αποτελούν τα μεγαλύτερα αγκάθια μαζί με τις ιδιωτικοποιήσεις και τα εργασιακά.

Οι δανειστές πιέζουν. Θέλουν να μπει τέλος στις πρόωρες συντάξεις, αλλά και να υπάρξουν οριζόντιες μειώσεις στα ποσά, ειδικά σε ό,τι αφορά στις επικουρικές, απαιτούν όμως μειώσεις και στις κύριες συντάξεις.

Παράλληλα μένει στο τραπέζι η μείωση των μισθών στο δημόσιο με πλήρη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου.

Σε ό,τι αφορά στα εργασιακά του ιδιωτικού τομέα φαίνεται ότι περνούν παρεμβάσεις που προτείνει η ελληνική πλευρά, ωστόσο προς το παρόν δεν είναι γνωστό ποιες είναι αυτές.

Στο ζήτημα του ΦΠΑ φαίνεται πως οι προτάσεις της κυβέρνησης για αυξήσεις σε κάποια νησιά και αύξηση των εσόδων μέσω άλλων φόρων φαίνεται πως δεν ικανοποιούν τους δανειστές και έτσι το ζήτημα ακόμη παραμένει ανοιχτό.

Σε επίπεδο ιδιωτικοποιήσεων οι δανειστές φαίνεται πως έχουν ικανοποιηθεί από την πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχιστούν οι ιδιωτικοποιήσεις που έχουν δρομολογηθεί ήδη, ωστόσο συνεχίζουν να απαιτούν νέες και άμεσες ιδιωτικοποιήσεις.

Πάντως τα τελευταία 24ωρα η κυβέρνηση διαβλέπει μια πρόοδο που θα έχει θετικό αντίκτυπο στις εξελίξεις, όχι όμως και μια απόφαση στο Eurogroup της 24ης Απριλίου. Η όποια απόφαση ήδη έχει μετατεθεί για την 11η Μαϊου, ωστόσο και πάλι φαίνεται πως για να μπορέσει η χώρα να αντεπεξέλθει στις δανειακές τις υποχρεώσεις δεν αρκεί η εκταμίευση της δόσης των 7,2 δισ. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση για ένα μεγάλο πακέτο βοήθειας ύψους 20 δισ. ευρώ.