19 Απριλίου 2015

Και ο Τσίπρας έχει τον… Μπαλτάκο του αλλά οι δημοσιοκάφροι ασχολούνται με τα 5 δις του Πούτιν

Η τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα προ ημερών με τον Κινέζο πρωθυπουργό είχε ονοματεπώνυμο. Αυτό του Σπύρου Σαγιά, που είναι ο αρχιτέκτονας των σχέσεων που αναπτύσσει η κινεζική πλευρά με τη χώρα μας. Εξάλλου, δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο το γεγονός πως, αμέσως μετά τις εκλογές, ο πρώτος επισκέπτης του νέου ενοίκου στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν ο Κινέζος πρέσβης στη χώρα μας.

Βέβαια, η επίσκεψη δεν είχε μόνο εθιμοτυπικό χαρακτήρα, αλλά ο πρέσβης ήθελε τη διαβεβαίωση της νέας κυβέρνησης πως δεν θα ακυρωνόταν η σύμβαση με την Cosco, αφού προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ διατυμπάνιζε ότι θα επανεξεταστούν οι συμβάσεις για τα λιμάνια.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο 24ωρα πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ο Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον σημερινό υπουργό Επικρατείας και υπεύθυνο για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκο Φλαμπουράρη, και τον Σπύρο Σαγιά, συναντούσε τον Κινέζο πρέσβη σε μια προσπάθεια να τον «καθησυχάσει».

Ποιος είναι, όμως, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης και υπεύθυνος για το κυβερνητικό νομοθετικό έργο; Ο Σπύρος Σαγιάς είναι ένας καταξιωμένος δικηγόρος που, εκτός των άλλων, είχε «τρέξει» τη συμφωνία με την Cosco και το λιμάνι του Πειραιά επί διακυβέρνησης Καραμανλή.

Βέβαια, όπως φαίνεται από την πορεία του, αρέσκεται να κινείται στα σαλόνια της εξουσίας, μεταπηδώντας από το ένα κόμμα εξουσίας στο άλλο και εκ του αποτελέσματος δεν είναι τυχαίο ότι ανέλαβε τη νευραλγική θέση του γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο Σπύρος Σαγιάς έχει δώσει τις νομικές του υπηρεσίες στους «γαλάζιους» υπουργούς Ναυτιλίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη και Γιώργο Βουλγαράκη, που τον διαδέχθηκε, και τέλος στον Αναστάσιο Παπαληγούρα, ενώ συνδέεται και με τον σημερινό υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, από την εποχή που ήταν υφυπουργός Ναυτιλίας επί Βουλγαράκη. Ήταν η περίοδος που είχε κλείσει η συμφωνία με την Cosco.

Προηγουμένως, όμως, ο ίδιος είχε διατελέσει ειδικός σύμβουλος του πρώην υπουργού Τουρισμού, Διονύση Λιβανού, επί ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, πολλοί υποστηρίζουν πως είχε εμπλακεί και στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή καζίνο στον Φλοίσβο, η οποία τελικά δεν προχώρησε. Εν τω μεταξύ, συνεργάστηκε και με τον «πράσινο» υπουργό Μεταφορών, Χρήστο Βερελή, καθώς είχε στηρίξει νομικά το πρώτο σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ.

Στο «γαλάζιο», όμως, στρατόπεδο ο Σπύρος Σαγιάς συνέχισε να εκπλήσσει, αφού εκτός από τις σχέσεις του με το υπουργείο Ναυτιλίας ήταν και νομικός σύμβουλος του Δημήτρη Αβραμόπουλου για θέματα ΕΤΑ (Τουριστικά Ακίνητα), όταν ο Αρκάς πολιτικός ήταν υπουργός Τουρισμού.

Από την περίοδο εκείνη, οι σχέσεις των δύο ανδρών σφυρηλατήθηκαν ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης να είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Ευρωπαίου επιτρόπου της χώρας μας για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Τελικά, όμως, στην Ηρώδου Αττικού μεταπήδησε ο Προκόπης Παυλόπουλος. Πάντως, ο Σπύρος Σαγιάς έμεινε στο υπουργείο Τουρισμού και επί Άρη Σπηλιωτόπουλου, ο οποίος διαδέχθηκε τον Δημήτρη Αβραμόπουλο το 2007 στη δεύτερη κυβέρνηση Καραμανλή.

Η νίκη του Αντώνη Σαμαρά στις εσωκομματικές εκλογές του 2009 ήταν αφορμή για να απομακρυνθεί ο κ. Σαγιάς από το «γαλάζιο» στρατόπεδο. Λόγω της σχέσης που διατηρούσε με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, όταν ο Ευρωπαίος Επίτροπος αποφάσισε να συμπορευθεί με τον κ. Σαμαρά, το γραφείο του Σπύρου Σαγιά ανέλαβε να συγγράψει και να περιγράψει το πλαίσιο πάνω στο όποιο θα γινόταν η εκλογή με ανοιχτές διαδικασίες, μέσω της βάσης. Αυτό, δηλαδή, που πρώτος είχε αναφέρει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο Σπύρος Σαγιάς στήριξε με όλες του τις δυνάμεις την υποψηφιότητα του Αντώνη Σαμαρά, ενώ ήρθε κοντά και με τον Μεσσήνιο πολιτικό. Η παρουσία, όμως, του μετέπειτα γραμματέα της κυβέρνησης Σαμαρά, Τάκη Μπαλτάκου, στο στενό περιβάλλον του πρόεδρου της ΝΔ δεν άφησε περιθώρια στον ίδιο να βρει χώρο και να εξελιχθεί, όπως τουλάχιστον αυτός θα ήθελε.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σιγά-σιγά να απομακρυνθεί από τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ, στο μεταξύ, στην εξουσία είχε έρθει το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπαναδρέου. Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά ο Σπύρος Σαγιάς παραμένει ως νομικός σύμβουλος του ΟΛΠ και αναλαμβάνει το νομικό μέρος για την εφαρμογή της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και Cosco. Στη συνέχεια ανέλαβε και νομικός σύμβουλος της εταιρείας, ενώ σε μια διαμάχη που είχε η Cosco με το ελληνικό Δημόσιο είχε συνεργαστεί με τον σημερινό βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ, Θόδωρο Φορτσάκη.

Στην κυβέρνηση Παπαδήμου, το γραφείο του είχε αναλάβει τις νομικές μελέτες για πώληση «φιλέτων» στην παραλία της Αττικής, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Οι στενές σχέσεις που είχε με τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο του Ανδρέα Παπανδρέου και σημερινό διοικητή της ΕΥΠ, Γιάννη Ρουμπάτη, καθώς και η γνωριμία του με τον Αλέκο Φλαμπουράρη φαίνεται πως αποτέλεσαν το διαβατήριο για να έρθει κοντά με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν σε ανοιχτή επικοινωνία και με τον Νίκο Παππά.

Το σίγουρο είναι ότι τις πρώτες μέρες της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα ο Σπύρος Σαγιάς έχει κάνει αισθητή την παρουσία του, ενώ οι άσπονδοι φίλοι του επιμένουν πως το «κλείσιμο» της Παράκτιο Μέτωπο ΑΕ ευνόησε συγκεκριμένο επιχειρηματία, που διατηρεί μεγάλη μονάδα στην παραλιακή της Αττικής. Μάλιστα, λένε ότι στην αντιδικία που έχει με το Δημόσιο το κράτος δεν θα εκπροσωπηθεί, καθώς η εταιρεία, πλέον, δεν υφίσταται.

Ο Σπύρος Σαγιάς αποχώρησε από τη ΝΔ, αφού «έπεσε» πάνω στον επίσης διακεκριμένο νομικό, Τάκη Μπαλτάκο. Η πρώτη «τοποθέτηση» που έκανε ο Αντώνης Σαμαράς με το που έγινε πρωθυπουργός ήταν αυτή του Τάκη Μπαλτάκου ως γενικού γραμματέα της κυβέρνησης. Από την άλλη, η πρώτη απόφαση του Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργού αφορούσε τον εκ μεταγραφής Σπύρο Σαγιά, ο οποίος ανέλαβε γενικός γραμματέας της κυβέρνησης. Η τύχη τα έφερε, όμως, έτσι ώστε οι δυο «φίλοι» να αναλάβουν το ίδιο πόστο. Βέβαια, ο Τάκης Μπαλτάκος αποπέμφθηκε άρον-άρον για το γνωστό βίντεο και τις κουβέντες που είχε με τον Ηλία Κασιδίαρη. Από την άλλη, ο Σπύρος Σαγιάς φαίνεται να είναι πιο προσεκτικός και αποφασισμένος να πετύχει…

Who is who

Ο Σπύρος Σαγιάς είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στο Εμπορικό Δίκαιο (D.E.A), από το Πανεπιστήμιο Panthéon Assas Paris II, Droit Commercial.

Είναι δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και μέλος του Ελληνοβρετανικού, του Ελληνογαλλικού και του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, καθώς και της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Δικαίου Τεχνολογίας και Κατασκευών.

Ειδικεύεται σε θέματα εμπορικού και δημοσίου δικαίου, με έμφαση στις υπηρεσίες νομικού συμβούλου στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, ιδίως σε ζητήματα δημόσιου οικονομικού δικαίου (δημόσιες συμβάσεις, δημόσια έργα, συμβάσεις παραχώρησης, επενδυτικά σχέδια). Ο ίδιος μιλάει αγγλικά και γαλλικά.

Του Μπάμπη Νικολαΐδη
* ΡΕΠΟΡΤΑΖ από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ