15 Απριλίου 2015

7.000 μεταλλωρύχοι από Χαλκιδική θα “καταλάβουν” αύριο το κέντρο της Αθήνας

Μία ιδιαίτερα μαζική κινητοποίηση διοργανώνουν αύριο Πέμπτη οι 2.000 εργαζόμενοι στο έργο εξόρυξης και κατεργασίας χρυσού στη Βορειοανατολική Χαλκιδική που αναζητούν απάντηση από το υπουργείο Περιβαλλοντικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με την επένδυση του καναδικού ομίλου Eldorado Gold.

Αφορμή της συγκεκριμένης κινητοποίησης, όπως και προγενέστερων, είναι η απόφαση του αρμόδιου υπουργείου να “παγώσει” την υλοποίηση των πρωτοκόλλων υλοτόμησης 300 στρεμμάτων στις Σκουριές, διαδικασία απαραίτητη για την κατασκευή του εργοστασίου εμπλουτισμού και την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας. Είχε προηγηθεί ο έλεγχος νομιμότητας των πρωτοκόλλων που μολονότι δεν έφερε στο φως παρατυπίες, το ΥΠΑΠΕΝ αποφάσισε να μπλοκάρει την υλοτόμηση, κίνηση που εργαζόμενοι και επενδυτές θεωρούν αστήρικτη νομικά.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, 85 λεωφορεία θα καταφθάσουν από τη Χαλκιδική και υπολογίζεται ότι θα συγκεντρωθούν συνολικά 5.000 έως και 7.000 άτομα λαμβανομένων υπόψη των συγγενικών, φιλικών προσώπων και των απασχολουμένων στα γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα.

Το πρωί θα πραγματοποιηθεί διαδήλωση έξω από το ΥΠΑΠΕΝ και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί πορεία προς το Σύνταγμα κατά τη διάρκεια της οποίας θα παραδοθούν ψηφίσματα στην Πρεσβεία του Καναδά, στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, στην αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στον πρωθυπουργό, τη Βουλή και το υπουργείο Οικονομικών.

Η ογκώδης αυτή διαδήλωση των 5.000 έως 7.000 ανθρώπων, σύμφωνα με εκτιμήσεις, είναι πρωτοφανής για τα ελληνικά χρονικά. Και αυτό με δεδομένο ότι πρόκειται για εκδήλωση που δεν διοργανώνεται από κομματικά μέλη ή υπαλλήλους του Δημοσίου που πλήττονται από κυβερνητικά μέτρα, αλλά από εργαζόμενους μίας ιδιωτικής εταιρείας.