19 Απριλίου 2015

ΕΠΙΚΟ!Έχουν εγγράψει 80 εκ απ' τη Siemens στη λίστα μεταρρυθμίσεων και η Ζωή λέει θα ακυρώσει τη συμφωνία

TΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου προτίθεται να την καταγγείλει, αλλά το υπουργείο Οικονομικών τη «χρησιμοποιεί» στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές υποστηρίζοντας ότι θα εξασφαλίσει από τη συμφωνία με τη Siemens 80 εκατ. ευρώ για τη διαμόρφωση «του ενός λογισμικού» για τις κρατικές προμήθειες. Μια ενδελεχής έρευνα από την «Κ», ωστόσο, δείχνει ότι τα χρήματα της συμφωνίας απορροφούνται ήδη κανονικά και τακτικά σε μια σειρά τομέων...

Πιο συγκεκριμένα: όταν υπογράφηκε η συμφωνία, το ελληνικό Δημόσιο δεν είχε εξοφλήσει στη γερμανική εταιρεία λογαριασμούς ύψους 80 εκατ. ευρώ και έως σήμερα το Δημόσιο έχει διαγράψει έναντι αυτών των ανεξόφλητων εισπρακτέων απαιτήσεων «ακριβώς» 74.678.020,87 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στο ποσό αυτό θα προστεθεί 1,3 εκατ. ευρώ από ανεξόφλητους λογαριασμούς του υπουργείου Υγείας.

Σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο του 2014 η επιτροπή που εποπτεύει τη διαδικασία της υλοποίησης της συμφωνίας με τη Siemens κατέληξε στην κατανομή 90 εκατ. ευρώ σε φορείς του Δημοσίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Από αυτά, μεταξύ άλλων:

•12,5 εκατ. θα διατεθούν για την προμήθεια ανιχνευτικών μηχανημάτων κατά του λαθρεμπορίου.

•16,8 εκατ. θα δοθούν για τον εξοπλισμό φορέων που δραστηριοποιούνται κατά της διαφθοράς.

•1,5 εκατ. θα διατεθεί για την προμήθεια μηχανογραφικού εξοπλισμού στο υπ. Δικαιοσύνης.Ο εξοπλισμός αφορά την υποστήριξη του έργου των δικαστικών αρχών.

•4 εκατ. θα δοθούν για την προμήθεια ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο γραφείο του εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών. Οι διαδικασίες για την παράδοση του εξοπλισμού αυτού βρίσκονται σε εξέλιξη.

•11,3 εκατ. έχει συμφωνηθεί να διατεθούν για την υποστήριξη δράσεων του εθνικού συντονιστή για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Υποτροφίες

Ενα δεύτερο κεφάλαιο στο όλο θέμα αφορά τη χρηματοδότηση πανεπιστημιακών και άλλων ερευνητικών προγραμμάτων στους τομείς ενέργειας, υγείας, βιομηχανίας, της αστικής ανάπτυξης και των υποδομών. Η Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας κατέθεσε την τελική της πρόταση ύψους 12,5 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση δύο ερευνητικών τομέων στα ερευνητικά κέντρα που εποπτεύονται από τη ΓΓΕΤ.

Σε αυτήν την πρόταση περιλαμβάνεται η χρηματοδότηση 100 προγραμμάτων υποτροφιών του ΙΚΥ (Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών) και 500 συνολικά υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα με συνολικό προϋπολογισμό 18,1 εκατ. ευρώ για το σύνολο της πενταετίας. Εκτός από αυτά τα προγράμματα, για τα δύο πρώτα χρόνια εφαρμογής της συμφωνίας εκταμιεύτηκαν 5,1 εκατ. ευρώ για 50 μάστερ, 50 μεταδιδακτορικά και 100 διδακτορικά. Τον τρίτο χρόνο -που διανύουμε-αναμένεται να δοθούν 5 εκατ. για άλλες 100 θέσεις υποτροφιών.

Επίσης, η Siemens προτίθεται να παραδώσει ιατρικά μηχανήματα αξίας 13,5 εκατ. ευρώ, ιδιαίτερα σε παιδιατρικές κλινικές. Είναι ενδεικτικό πάντως των πραγματικών προβλημάτων -και όχι εκείνων που φαντάζονται οι πολιτικοί- ότι οι ανταγωνίστριες εταιρείες της Siemens εκτιμούν ότι αυτές οι παροχές στο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού μπορεί να εξασφαλίσουν στην εταιρεία μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς με τρόπους που δεν είναι συμβατοί με το δίκαιο του ανταγωνισμού. Για τον λόγο αυτό, η επιτροπή εποπτείας της υλοποίησης του εξωδικαστικού συμβιβασμού βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η γενική διευθύντριά της μάλιστα, σε πρόσφατη συνάντηση με την επιτροπή εποπτείας, μετέφερε προβληματισμούς που είχαν ως κύριο κίνητρο διάβημα της General Electric. Eτσι η επιτροπή εποπτείας ενημέρωσε την Επιτροπή Ανταγωνισμού ότι εξετάζει δύο τρόπους για να υλοποιηθεί αυτό το σημείο της συμφωνίας:

Την απευθείας χορήγησή του σε περιπτώσεις αγορών όπου το μερίδιο της Siemens δεν είναι υψηλό και δεν προκύπτει ζήτημα κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης. Σε περίπτωση που υπάρχει τέτοια θέση (55% περίπου ανάλογα με την αγορά), η επιτροπή εποπτείας δεσμεύεται ότι θα προχωρήσει σε προκήρυξη διαγωνισμού. Πάντως, η συγκεκριμένη παροχή περιλαμβάνει εξοπλισμό που δεν προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί από άλλη πηγή. Περιλαμβάνει ακόμα και τη συντήρηση του συγκεκριμένου εξοπλισμού. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», για το σχετικό ζήτημα υπήρξε και καταγγελία στην Ε.Ε.

Επένδυση-αγκάθι

Η Siemens είχε αναλάβει να καταβάλει 100 εκατ. ευρώ σε σχετική επένδυση, ενώ συνολικά έδωσε 157 εκατ. για ανακεφαλαιοποίηση της θυγατρικής της εταιρείας. Η «νέα επένδυση» παραμένει «αγκάθι», την οποία πάντως, σύμφωνα με όσα είπαν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην «Κ», δεν έχει ρητά αναλάβει να υλοποιήσει η Siemens. Ετσι, η επιτροπή εποπτείας παρέπεμψε το ζήτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, που αναμένεται να γνωμοδοτήσει. Η Siemens πρότεινε να δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο κέντρο δεξιοτήτων για την ανάπτυξη βιομηχανικού λογισμικού. Η πρότασή της δεν έγινε δεκτή από την ελληνική πλευρά που πρότεινε να γίνει ένα εργοστάσιο με κόστος 60 εκατ. για 700 θέσεις εργασίας. Η γερμανική εταιρεία δεν συμφωνούσε επειδή η Bosch διαχώρισε τις εργασίες της από τη Siemens και γιατί αυτού του είδους η δραστηριότητα -εργοστάσιο κατασκευής ηλεκτρικών συσκευών- δεν είναι πλέον συμφέρουσα στην Ελλάδα. Τέλη του 2015, εκτιμάται ότι θα έχει αξιοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος από το ποσό που προβλεπόταν στην εξωδικαστική συμφωνία, μεσούσης της δίκης για τα «μαύρα ταμεία».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ