15 Απριλίου 2015

Bίντεο ντοκουμέντο: Λαθρομετανάστες σκίζουν τη βάρκα για να μη συλληφθούν

Σκάφος του λιμενικού εντόπισε στα ανοιχτά της Λέρου μια φουσκωτή λέμβο με παράνομους μετανάστες. Στο βίντεο ντοκουμέντο  που εξασφάλισε αποκλειστικά το Star, φαίνεται πως μόλις το περιπολικό του λιμενικού ρίχνει τους προβολείς και προσεγγίζει το φουσκωτό, οι μετανάστες σκίζουν τη βάρκα από την αριστερή πλευρά. Είναι η συνήθης μέθοδος των μεταναστών, σύμφωνα με τους αξιωματικούς του λιμενικού. Το βίντεο τραβήχτηκε μέσα από το σκάφος του λιμενικού πριν από λίγες ημέρες.

«Τα περισσότερα περιστατικά παράνομης εισόδου μετεξελίσσονται σε περιστατικά έρευνας και διάσωσης . Οι παράτυποι μετανάστες συνήθως σκίζουν τις φουσκωτές βάρκες  μεταφοράς πέφτοντας στην  θάλασσα ή σε άλλες περιπτώσεις πέφτουν στην θάλασσα και ταυτόχρονα καλούν σε βοήθεια. Τα στελέχη μας αγωνίζονται καθημερινά στην πρώτη γραμμή του πυρός για να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους.» σημείωσε ο Δημήτρης Σαϊτάκης, πρόεδρος αξιωματικών λιμενικού σώματος

Έτσι  σύμφωνα με τους λιμενικούς αποφεύγουν την σύλληψη ακόμη και οι διακινητές.

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία που δίνουν οι Ιταλικές αρχές στην δημοσιότητα, αποδεικνύουν το  ευρωπαϊκό πρόβλημα της αθρόας μετανάστευσης. Η Ιταλική ακτοφυλακή διέσωσε το Σαββατοκύριακο 5.629 μετανάστες, ενώ από την αρχή του χρόνου ο συνολικός αριθμός αποβιβάσεων στην γειτονική χώρα έχει ξεπεράσει τις 20.000.

Στη χώρα μας η προσπάθεια των λιμενικών αρχών ενισχύεται από την FRONTEX με ένα πλοιάριο και ένα αεροσκάφος. Μέσα τα οποία  όπως αναφέρουν οι λιμενικοί δεν επαρκούν για την ελληνική ακτογραμμή.

Δείτε το βίντεο στο star.gr