08 Απριλίου 2015

ΑΓΡΙΟ ΦΤΥΣΙΜΟ ΑΠΟ ΠΟΥΤΙΝ! Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης – Πούτιν: Συζητήσαμε συνεργασίες

Ούτε αγγουράκια δεν κατάφερε να τους πουλήσει ο Τσίπρας που επιστρέφει με άδεια χέρια όπως λέγαμε από καιρό... να δούμε τι θα πούνε πάλι τα παπαγαλάκια του....

Δεν τέθηκε θέμα οικονομικής βοήθειας από την Ελλάδα στην Ρωσία αλλά συζητήθηκαν οι συνεργασίες σε όλους τους τομείς της οικονομίας και κυρίως των επενδύσεων στην ενέργεια.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα σενάρια ότι η Ελλάδα θα ζητήσει την οικονομική στήριξη της Μόσχας και υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα δεν είναι επαίτης. Η επίλυση του χρηματοδοτικού προβλήματος για μία κρίση οικονομική που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή. Στο ευρωπαϊκό πρόβλημα θα βρεθεί ευρωπαϊκή λύση. Έχουμε συνευθύνη με τους εταίρους μας να βρούμε λύση».



Παράλληλα και χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα ο πρωθυπουργός καταφέρθηκε κατά όσων προειδοποιούν την Ελλάδα ότι «θα την πετάξουν από το καράβι». Ο Αλέξης Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά ότι «σε αυτό το καράβι είμαστε όλοι συνεπιβάτες και δεν δίνουμε το δικαίωμα σε κανένα να κρίνει κάποιους λαθρεπιβάτες και σε κανένα το δικαίωμα να διαχωρίζει τους επιβάτες σε α’, β’ και γ’ θέσης».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπεραμύνθηκε των κινήσεων του τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα περισσότερο από να τηρεί το δικαίωμά της να προχωρά σε πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική για να υπερασπιστεί το δικαίωμα του ελληνικού λαού να βγει από την κρίση και να προχωρήσει στην ανάπτυξη. Παράλληλα εξέφρασε την ενόχλησή για τα σχόλια του διεθνούς Τύπου αναφορικά με την επίσκεψή του στη Μόσχα. «Να σταματήσουν κάποιοι να σχολιάζουν τις φυσιολογικές κινήσεις που κάνει η νέα ελληνική κυβέρνηση με ένα τρόπο που ήταν σύνηθης τα προηγούμενα χρόνια ότι η Ελλάδα είναι αποικία χρέους. Η Ελλάδα έχει προβλήματα χρηματοδοτικά προβλήματα αλλά έχει υποχρέωση να προχωρά σε συμφωνίες επωφελείς για την ίδια» ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο Ρώσος Πρόεδρος χαρακτήρισε ως μυθεύματα τα όσα λέγονται ότι η Ελλάδα είναι «Δούρειος Ίππος» για την εισχώρηση της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση. « Ως προς τη μυθολογία αυτό το ερώτημα θα ήταν καλό αν ερχόμουν στην Αθήνα. Δεν μπορούμε να εξαναγκάσουμε κανένα είμαστε ανοιχτοί σε αμοιβαία θετική συνεργασία προς όφελος των λαών μας.

Αν η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι είναι δυνατή η αντικατάσταση της συνεργασίας με τη Ρωσία εμείς θα το χαιρετίσουμε. Η συνεργασία με την Ελλάδα δεν διακόπηκε ποτέ και θα διευρυνθεί. Δεν προσπαθούμε να εκβιάσουμε κάποιον. Η κυβέρνηση της Ελλάδας είναι ανεξάρτητη και ελεύθερη να χαράσσει την πολιτική της» τόνισε και υπογράμμισε ότι η χώρα του στηρίζει τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης» σημείωσε.

Παράλληλα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τη δυσφορία του για τα σχόλια στο διεθνή Τύπο αναφορικά με την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα λέγοντας ότι «η κάθε χώρα πρέπει να πάρει αποφάσεις ανάλογα με τα δικά της συμφέροντα. Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα θεωρείται στο εξωτερικό γεγονός παράδοξο που δεν μπορώ να το καταλάβω. Πιστεύω ότι δεν περιορίζει σε τίποτα την Ελλάδα, δεν σημαίνει ότι μια χώρα δεν μπορεί να έχει ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική».


Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά δεν έθεσε αίτημα για την οποιαδήποτε βοήθεια. «Συζητήσαμε θέματα συνεργασίας σε διάφορους τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων και των έργων της ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτών των έργων μπορεί να προκύπτουν τέτοιες καταστάσεις που θα μας επιτρέψουν να δανειοδοτήσουμε τέτοια σχέδια αλλά να λύσουμε και τα ζητήματα των χρηματοπιστωτικών σχέσεων ενόψει υλοποίησης αυτών των έργων» είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.


Ο Ρώσος πρόεδρος εξήγησε ότι σε περίπτωση που υπάρξει ένα μεγάλο έργο που θα προσφέρει κέρδη στην Ελλάδα αυτό σημαίνει ότι από αυτά μπορούν να κρατηθούν κάποιες αποπληρωμές. «Δεν είναι οικονομική βοήθεια από μόνη της αλλά συνεργασία. Είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε στους διαγωνισμούς αποκρατικοποιήσεων. Εάν υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα; Υπάρχει» τόνισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον πρόεδρο Πούτιν για την φιλοξενία, την υποδοχή και τις εποικοδομητικές συζητήσεις. «Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για τις ελληνορωσικές σχέσεις, που έχουν σφυρηλατηθεί στους αιώνες τον κοινό αγώνα μας ενάντια στον φασισμό. Σχέσεις που τα τελευταία χρόνια βρίσκονταν σε μία περίοδο νηνεμίας, ύφεσης. Όπως σήμερα ήρθε, όμως, η άνοιξη στη Μόσχα και έχουμε μία πολύ ωραία ημέρα νομίζω ότι έτσι μπορούμε να φέρουμε την άνοιξη και στις ελληνορωσικές σχέσεις» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για τις επικρίσεις που δέχθηκε για την επίσκεψη του στη Μόσχα ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «η Ελλάδα είναι μία κυρίαρχη χώρα με αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα της να ασκεί πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική. Και να αξιοποιεί τον γεωπολιτικό ρόλο της».

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τους τρόπους αύξησης των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία, άρσης των ρωσικών αντιμέτρων στα ελληνικά προϊόντα, προσέλκυσης ρωσικών επενδύσεων, περαιτέρω ανάπτυξης του τουρισμού, ενίσχυσης της ενεργειακής συνεργασίας. «Η ελληνική δημοκρατία ενδιαφέρεται να ερευνήσει τις δυνατότητες επενδυτικών πρωτοβουλιών με στόχο την κατασκευή ενός ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου με στόχο την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας μας αλλά και την ενεργειακή ασφάλεια τηρώντας πάντα τους σχετικούς κανονισμούς της νομοθεσίας τόσο την ελληνικής δημοκρατίας όσο και της Ε.Ε.» ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.


Επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε και για το «καυτό» θέμα της κρίσης στην Ουκρανία και τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ και την ενίσχυση του ρόλου του ΟΑΣΕ, όπως ζητά και η Μόσχα. «Είχαμε δυνατότητα να κουβεντιάσουμε τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Τονίστηκε πόσο σημαντική είναι εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ουκρανία. Τονίστηκε η ανάγκη να στηριχθεί και να υποστηριχθεί από όλες τις πλευρές το πακέτο συμφωνιών του Μινσκ. Είναι το κλειδί για να ξεπεράσουμε την βαθιά ευρωπαϊκή κρίση και να αφήσουμε πίσω τις αδιέξοδες κυρώσεις που οδηγούν πιο μακριά και όχι πιο κοντά στην προάσπιση του διεθνούς δικαίου. Υπάρχει άμεση ανάγκη να επαναφέρουμε τον διάλογο με ενίσχυση του ρόλου του ΟΑΣΕ και από αυτό τον διάλογο δεν μπορεί να διανοηθεί κανείς ότι η Ρωσία θα απουσιάζει» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Να ευχηθώ αυτή να είναι μία ουσιαστική αρχή στην άνοιξη των σχέσεων των δύο χωρών μας. Σημασία δεν έχουν μόνο οι εξαγγελίες αλλά και η υλοποίηση των εξαγγελιών. Και έχουμε σκοπό να κάνουμε πράξη όσα εξαγγέλλουμε. Να σας ευχαριστήσω και οι σχέσεις των χωρών μας να είναι εποικοδομητικές και προς όφελος του ρωσικού και του ελληνικού λαού» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Πούτιν: Μιλήσαμε για την δημιουργία νέου αγωγού

Στο πλαίσιο συνεργασίας που υπέγραψαν η Ελλάδα και η Ρωσία για τα έτη 2015-2016 αναφέρθηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι «δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στο εμπόριο» και σημείωσε ότι «ο τζίρος μειώθηκε κατά 40% πέρυσι, ωστόσο θα καταβάλλουμε προσπάθειες ώστε να επαναφέρουμε στο προηγούμενο επίπεδο την συνεργασία μας».


Επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις επενδύσεις, τονίζοντας ότι σε αυτό τον τομέα δόθηκε μεγάλη σημασία, κατά την διάρκεια της συνάντησής του με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Πούτιν μίλησε για τις προοπτικές υλοποίησης του σχεδίου της μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. «Η καινούργια διαδρομή θα επιτρέψει στην Ελλάδα να είναι ένας από τους βασικούς διανομείς», σημείωσε. Ο πρόεδρος της Ρωσίας αναφέρθηκε επίσης στον τομέα της βιομηχανίας, αλλά και στον τουρισμό. «Η Ελλάδα είναι τόπος διακοπών των Ρώσων τουριστών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρθηκε στην ανάγκη αναζήτησης λύσεων για την διευθέτηση του Κυπριακού, «λαμβάνοντας υπόψιν την θέληση του κυπριακού λαού», όπως είπε. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στην ουκρανική κρίση και υπερτόνισε το ενδιαφέρον της Ρωσίας να γίνουν πράξη οι συμφωνίες του Μινσκ.

Πούτιν: Η Ελλάδα αναγκάστηκε να ψηφίσει τις κυρώσεις 

Σε ερώτηση για το εάν συζητήθηκε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν η άρση των κυρώσεων κατά της Μόσχας, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για πληγή στην ελληνική οικονομία και τόνισε πως «με την λογική των κυρώσεων διαφωνούμε και την άποψή μας την έχουμε εκφράσει και στους εταίρους. Δεν είναι λύση ο οικονομικός πόλεμος. Εργαζόμαστε προκειμένου να προωθηθούν επιλογές διαλόγου και συνεννόησης».


Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι «συζητήσαμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βρούμε την δυνατότητα να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες», σημειώνοντας ότι στόχος είναι η ουσιαστική ανάπτυξη της συνεργασίας των δύο χωρών στον αγροτικό τομέα.

Από την πλευρά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε: «Με την Ελλάδα είχαμε και έχουμε καλές σχέσεις. Καταλαβαίνουμε ότι η Ελλάδα αναγκάστηκε να υπερψηφίσει τις κυρώσεις, επλήγη αλλά δεν φταίμε εμείς. Δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς».