03 Απριλίου 2015

Γελάνε τα κανάλια με τον βλάκα τον Παππά: Τα τέλη συμψηφίζονται βάσει νόμου με τον δωρεάν χρόνο στα κόμματα

Ξαναλέω: Το Μαξίμου έβγαλε non paper και λέει ότι δεν έχει γίνει τέτοιος συμψηφισμός μετά το 2010... αλλά δεν μας λέει και αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πληρώσει έστω και ένα ευρώ για τη διαφημιστική του προβολή στις εκλογές των τελευταίων ετών... Τι έγινε τελικά; Θα μας απαντήσει κανείς τους: Έχει πληρώσει ή έχουν συμψηφιστεί με χρέη των καναλιών προς το δημόσιο;

Μετά τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη με βάση τα οποία η κυβέρνηση ζητά 40 εκατ. ευρώ από κανάλια εθνικής εμβέλειας και συνδρομητικά κανάλια

Το ποσό  των 24,1 εκατ. ευρώ από τα κανάλια εθνικής εμβέλειας και το ποσό των 16,6 εκατ. ευρώ από τα συνδρομητικά κανάλια απαιτεί η κυβέρνηση, όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη με την απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια. Τα τηλεοπτικά κανάλια από την πλευρά τους αντέδρασαν, καθώς επικαλούνται τον νόμο 3020/2002, ο οποίος αφορά την δωρεάν προβολή των κομμάτων από τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Επίσης παράγοντες των τηλεοπτικών καναλιών επισημαίνουν ότι οι σχετικές αποφάσεις του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά στηρίζονται και στον νόμο 2328/1995, στη βάση του οποίου προβλέπεται ως αντάλλαγμα για την άδεια λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών το 2% των ακαθάριστων εσόδων. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί υπογραμμίζουν ότι το 2002 ο σχετικός νόμος που ψηφίστηκε προέβλεπε τον δωρεάν χρόνο προβολής των κομμάτων και έτσι προέκυψε ο συμψηφισμός του ποσού αυτού με την καταβολή ποσού αντίστοιχου του 2% των ακαθάριστων εσόδων.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης η κυβέρνηση με άτυπο ενημερωτικό σημείωμα απάντησε στα επιχειρήματα των τηλεοπτικών σταθμών. Στην απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου αφού υπογραμμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει στην πράξη την ίση μεταχείριση όλων απέναντι στο νόμο, αμέσως μετά σημειώνει πως  δεν υπάρχει διάταξη που να προβλέπει συμψηφισμούς για το τέλος αυτό του 2%.

Επίσης τονίζεται πως τα ποσοστά αναπροσαρμόζοντια και εισπράττονται σε ετήσια βάση μετά από κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Τύπου. «Τελευταία φορά που υπογράφτηκαν παρόμοιες αποφάσεις καταβολής ανταλλαγμάτων ήταν από τον τότε Υπουργό Επικρατείας κ. Παντελή Καψή για τα έτη μέχρι το 2010 και από τότε μέχρι σήμερα δεν εκδόθηκε καμία σχετικά απόφαση», καταλήγει το σχόλιο της κυβέρνησης.