«Αδιστακτοι! Έριξαν την Ελλάδα στα Βράχια Σπάνε τον ιερό κουμπαρά του ασφαλιστικού υπεξαιρωντας τα 3,7 δισ € καταθέσεων των νέων εργαζομενων», γράφει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης
Τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η κατεπείγουσα ρύθμιση για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Εξαιρούνται ΝΠΙΔ και ασφαλιστικά ταμεία, καθώς θα μπορούν να μεταφέρουν τα αποθεματικά τους, μόνο εάν οι διοικήσεις τους το επιθυμούν. Παρά ταύτα, όπως αποκάλυπτε προηγούμενο ρεπορτάζ με αποκλειστικές πληροφορίες που είχε στη διάθεσή του το protothema.gr, σχεδιάζεται να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση τη ρευστότητα που διαθέτει το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών. Σημειώνεται ότι η ΠΝΠ μπορεί να συμπεριλάβει το εν λόγω διαθέσιμα, καθώς δεν ανήκει στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Το Ταμείο διαθέτει ποσό των περίπου 3,7 δισ. ευρώ και τα χρήματα είναι «κλειστά», αφού μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για τη χρηματοδότηση των συντάξεων έπειτα από κάποια χρόνια. Με την προώθηση της νομοθετικής ρύθμισης μπορούν να μεταφερθούν τα ταμειακά τους διαθέσιμα από τον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος σε αυτόν του Ελληνικού Δημοσίου.
“Αδιστακτοι!Έριξαν την Ελλάδα στα Βράχια Σπάνε τον ιερό κουμπαρά του ασφαλιστικού υπεξαιρωντας τα 3,7 δισ € καταθέσεων των νέων εργαζομενων”, γράφει σχετικά ο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης στο twitter.
To ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την ΠΝΠ για τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων του δημοσίου, τονίζει: “Με μια νέα πραξικοπηματική ενέργεια η κυβέρνηση προχωρεί σε υποχρεωτική μεταφορά (ουσιαστικά σε δήμευση) των διαθεσίμων του ΟΤΑ και των άλλων φορέων του δημόσιου τομέα για να καλύψει τα προβλήματα ρευστότητας που δημιούργησαν η ανικανότητά της για αποτελεσματική διαπραγμάτευση με τους εταίρους και τα κρυφά της σχέδια για το άδηλο μέλλον του τόπου. Σημειώνουμε ότι η σχετική διάταξη ισχύει αναδρομικά, δηλαδή έχουν ήδη προχωρήσει αυθαίρετα στις κινήσεις αυτές και προσπαθούν να τις ψευτονομιμοποιήσουν εκ των υστέρων”.
Επίσης, αναφέρει ότι χρησιμοποιούν ανερυθρίαστα τη μέθοδο της ΠΝΠ που κατάγγελλαν πάντοτε ως αντικοινοβουλευτική και αντιδημοκρατική και καλούσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην υπογράφει. Αυτό όμως είναι το λιγότερο. Η ρύθμιση που επιβάλλουν στους ΟΤΑ είναι επί της ουσίας αντίθετη στο Σύνταγμα, εφόσον αφορά τοπικές υποθέσεις. Αντίστοιχοι συνταγματικοί φραγμοί υπάρχουν και για άλλες κατηγορίες φορέων. Αφού απέτυχαν - εκθέτοντας τη χώρα - στις αναζητήσεις τους σε όλο τον κόσμο να βρουν δήθεν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, αφού έκαναν, ουσιαστικά, εσωτερική στάση πληρωμών, αφού παίζουν με τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων, τώρα δείχνουν με ακόμη πιο απροκάλυπτο τρόπο το πραγματικό, αυταρχικό τους πρόσωπο, με μια κίνηση που γίνεται για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες (το 1951)”.
Το ΚΚΕ προβαίνει σε σκληρή δήλωση, υπογραμμίζοντας ότι “η κυβέρνηση, για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών και να εξυπηρετήσει το κρατικό χρέος, βάζει χέρι και μάλιστα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, στα ταμειακά διαθέσιμα δήμων, περιφερειών και άλλων δημοσίων οργανισμών. Την ίδια στιγμή προχωράει η δέσμευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων με αποφάσεις των διοικήσεών τους”. Τονίζει δε ότι “αυτές οι ενέργειες θα έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω περικοπή κοινωνικών δαπανών και την ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση της θέσης των λαϊκών στρωμάτων. Κάτω τα χέρια από τα χρήματα των εργαζομένων. Να μην προχωρήσει καμία δέσμευση ταμειακών διαθέσιμων και αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, των ΟΤΑ και άλλων δημοσίων φορέων. Να επιστραφούν και όσα έχουν ήδη δεσμευτεί και να αποκατασταθούν οι απώλειες που υπέστησαν τα τελευταία χρόνια, όπως στην περίπτωση του PSI”.