06 Απριλίου 2015

Χατζάκης για Ξυδάκη: Είσαι ατζέντης ή υπουργός; Αν θες έλεγχο ξεκίνα από το Φεστιβάλ Αθηνών όπου εργάζεται ο Διευθυντής του γραφείου σου

Ενα ντόμινο δηλώσεων, αντιδηλώσεων, αποκαλύψεων και προειδοποιήσεων κυκλώνει το Εθνικό Θέατρο μετά την απόλυτη ρήξη του υπουργείου Πολιτισμού με τον καλλιτεχνικό διευθυντή, και με τo deadline Ξυδάκη προς το ΔΣ να εκπνέει σήμερα.

Σήμερα λήγει και επισήμως η διορία που έδωσε ο Νίκος Ξυδάκης στο Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου, προκειμένου να παραδώσει στο υπουργείο το σύνολο των συμβάσεων εργαζομένων και καλλιτεχνών για το 2014 και 2015. Ως αυτή την ώρα το ΔΣ δεν έχει κάνει καμία κίνηση. Αν όντως δεν πειθαρχήσει στην εντολή της εποπτεύουσας αρχής τότε από αύριο το υπουργείο θα κινήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες.  Ο Νίκος Ξυδάκης είναι έτοιμος να δρομολογήσει εντός της τρέχουσας εβδομάδας εξελίξεις, επικαλούμενος ουσιαστικά απείθεια του Δ.Σ. που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απομάκρυνσή του (με βάση και όσα προβλέπονται στον ιδρυτικό νόμο).

Σε αυτή τη φάση και παρά το μπαράζ επιστολών του Σωτήρη Χατζάκη, το υπουργείο Πολιτισμού έχει επικεντρώσει όλες τις ενέργειες στο θέμα του ελέγχου των συμβάσεων και στο Δ.Σ.

O  Σωτήρης Χατζάκης απαντά αιχμηρά σε αυτή την εξέλιξη και βάζει κι άλλα ονόματα στο παιχνίδι των αναφορών του. Σε δηλώσεις του στα Νέα σήμερα με αφορμή το ρεπορτάζ του Σαββατοκύριακου περί εξελιίξεων τη Μεγάλη Εβδομάδα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής  υπήρξε χείμαρρος, λέγοντας για τις συμβάσεις καλλιτεχνών και εργαζομένων που ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός: «Με τρεις επιστολές από το γραφείο τού αναπληρωτή υπουργού, οι οποίες φέρουν μια δυσανάγνωστη μονογραφή, μας έχει ζητηθεί να παραδοθούν οι εν λόγω συμβάσεις. Εμείς από τη μεριά μας στείλαμε το αίτημα στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα από την οποία και περιμένουμε έγκριση...Οι συμβάσεις και τα οικονομικά στοιχεία δίνονται στη Διαύγεια συνολικά για την κάθε παράσταση και όχι κατά μόνας (όχι δηλαδή μεμονωμένα για κάθε συντελεστή - καλλιτέχνη)».

Αναφερόμενος μάλιστα στο αίτημα του αναπληρωτή υπουργού να ενημερωθεί για όλες τις οικονομικές συμβάσεις, δηλώνει στα Νέα πως ο κύριος Ξυδάκης«πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να είναι ατζέντης ή υπουργός». Υπενθυμίζουμε πως στον ιδρυτικό νόμο του Εθνικού Θεάτρου του ΚΘΒΕ και της Εθνικής Λυρικής (2273 Δεκέμβριος του 1994), αναφέρεται στην παράγραφο 19 του άρθρου 3 : «Τα Θέατρα υποβάλλουν στον Υπουργό Πολιτισμού οποτεδήποτε τους ζητηθεί, κάθε στοιχείο προς ενημέρωση για την πορεία των εργασιών και την πραγματοποίηση των σκοπών τους».

Ομως ο Σωτήρης Χατζάκης βάζει στη δημόσια αντιπαράθεση και νέα ονόματα. Μιλώντας στη Μαίρη Αδαμοπούλου και στη Γεωργία Γεωργαράκου, αφού λέει πως κάλεσε τον υπουργό να προβεί σε φορολογικό και οικονομικό έλεγχο του Εθνικού, «του μόνου κερδοφόρου οργανισμού, που έχει σκοπό να δολοφονήσει» αναφέρεται και στο Φεστιβάλ Αθηνών. Προτρέπει τον Νίκο Ξυδάκη  «να ξεκινήσει με τον οικονομικό έλεγχο του Φεστιβάλ Αθηνών, του οποίου βασικός συνεργάτης είναι ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου Παναγιώτης Δούρος».

iefimerida.gr