06 Απριλίου 2015

Forbes για Ελλάδα: Φοβού τους Ρώσους και δώρα φέροντας

Παραφράζοντας τη γνωστή φράση από την Αινειάδα του Βιργίλιου, «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας», ο Tim Worstall με άρθρο του στο Forbes τονίζει πως «η Ελλάδα πρέπει να φοβάται τους Ρώσους και δώρα φέροντας».

Οπως αναφέρει ο συγγραφέας του βιβλίου «23 πράγματα που σας λέμε για τον καπιταλισμό» (23 Things We Are Telling You About Capitalism), ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την ώρα που η Ελλάδα στερεύει από ρευστότητα, αναζητεί συμμάχους. Σε αυτό το πλαίσιο θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Μόσχα, όπου θα έχει τετ-α-τετ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Η μία πλευρά, εν προκειμένω η Ελλάδα παραχωρεί στην άλλη πλευρά, τη Ρωσία, πολιτικά και γεωστρατηγικά οφέλη και η Ρωσία πρέπει να ανταποδώσει...

«Στο κάτω-κάτω, υπάρχει ένα σημάδι προσφορών στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής. Η Ελλάδα έχει ήδη πει πως δεν θα στηρίξει την επέκταση των κυρώσεων της ΕΕ σε Ρώσους και Ρωσικές εταιρείες» γράφει ο Worstall, αλλά ταυτόχρονα επισημαίνει ένα προηγούμενο από το πολύ πρόσφατο παρελθόν. «Η Ελλάδα πρέπει να θυμάται πάντα τι συνέβη στην Κύπρο λίγα χρόνια πριν. Και τότε υπήρχαν ενδείξεις ρωσικής βοήθειας, αλλά εν τέλει τα χρήματα δεν έφτασαν ποτέ» γράφει ο Αμερικανός αναλυτής.

Η Ελλάδα πρέπει να θυμάται την Κύπρο. Και τότε υπήρχαν ενδείξεις ρωσικής βοήθειας, αλλά τα χρήματα δεν έφτασαν ποτέ

«Η Ελλάδα επιταχύνει τις προσπάθειές της να βρει συμμάχους στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, την ώρα που στερεύει από ρευστό και η συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους δείχνει να απέχει εβδομάδες από την επίτευξή της» σχολιάζει στη συνέχεια το Forbes, για να τονίσει ότι μπορεί και και η Ελλάδα και η Ρωσία, να διαβεβαιώνουν πως κατά την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα, οι κ.κ. Τσίπρας και Πούτιν δεν θα συζητήσουν για οικονομική βοήθεια, ωστόσο, αυτό απέχει πολύ από εκείνο που θεωρούν οι διεθνείς αναλυτές ότι θα συμβεί. «Ο χαριεντισμός με το Κρεμλίνο έχει ενταθεί από τότε που οι πιστωτές της Ελλάδας δεν έδειξαν κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης της πίεσης στη χώρα. Πριν από την επίσκεψή του, ο κ. Τσίπρας, εριστικός, κάλεσε ξανά την ΕΕ να σταματήσει τις κυρώσεις και να ανοίξει τις διπλωματικές οδούς με το Κρεμλίνο. Σε έναν υπαινιγμό των εντάσεων Ελλάδας-Βρυξέλλες, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε (κάνοντας λόγο) για οικονομικό πόλεμο τον οποίο χαρακτήρισε ως “αδιέξοδη πολιτική”» γράφει ο αναλυτής το Forbes.

Οσο για τη ιστορία της Κύπρου, ο  Worstall υπενθυμίζει πως το ρωσικό δάνειο που περίμενε το Νησί της Αφροδίτης δεν ήρθε ποτέ, παρά τη μακροχρόνια σχέση Ρωσίας-Κύπρου. Παράλληλα, αναφέρει και την Ισλανδία, της οποίας οι τράπεζες κατέρρευσαν το 2008 και πως με την προοπτική της ένταξής της στην ΕΕ, η Ρωσία και πάλι υποσχέθηκε στον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας δάνειο, το οποίο δεν εκταμιεύτηκε ποτέ.

Σήμερα, «η Ρωσία πολύ απλά δεν έχει τις οικονομικές πηγές για να σώσει την Ελλάδα [...] Η ρωσική οικονομία είναι ανάλογη σε μέγεθος με αυτή της Ολλανδίας (ναι, η Ρωσία δεν είναι τόσο πλούσια όσο νομίζουμε) και κανείς από εμάς δεν θα διανοείτο ούτε για μια στιγμή πως η Ολλανδία θα μπορούσε να σηκώσει στις πλάτες της το σύνολο των 300 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους» σχολιάζει ο αμερικανός αναλυτής. Ετσι, κατά τον Worstall, το να στηριχθεί η Ελλάδα εξ ολοκλήρου στη Ρωσία για τη διάσωσή της, «δεν υπάρχει ούτε καν ως πιθανότητα».

Η Ρωσία δεν μπορεί να αντέξει οικονομιμκά να πληρώσει εξ ολοκλήρου το ελληνικό χρέος

«Αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι η Ρωσ, ή ακόμη και να χρηματοδοτεί συνεχώς την Ελλάδα αν εκείνη βρεθεί στα όρια της χρεοκοπίας και έτσι να είναι σε θέση να κερδίσει κι άλλη χρηματοδότηση. Αλλά τότε, σε εκείνο το σημείο, η Ελλάδα θα βρίσκεται ακριβώς στη θέση που έχει πει δεν θέλει να βρίσκεται: έξω από το ευρώ και χρεοκοπημένη» τονίζει ο αναλυτής του Forbes.

Ο συγγραφέας του βιβλίου «23 πράγματα που σας λέμε για τον καπιταλισμό», καταλήγει την ανάλυσή του με το συμπέρασμα πως το να στραφεί η Ελλάδα εξ ολοκλήρου στη Ρωσία για βοήθεια και η Ρωσία να τη χρηματοδοτεί όπως μπορεί, «είναι μάλλον απίθανο να συμβεί και κατά πάσα πιθανότητα αν συμβεί δεν θα είναι και πολύ αποτελεσματικό».