25 Απριλίου 2015

Καυγάς Τουρκίας-Πούτιν για τη γενοκρονία των Αρμενίων την οποία οι Τούρκοι προσπάθησαν να καπελώσουν με τον εορτασμό της Μάχης της Καλλίπολης


-Τον ένα αιώνα από τη μάχη της Καλλίπολης τίμησαν οι ηγέτες 20 χωρών
-Ξέσπασε καβγάς Τουρκίας-Ρωσίας για τη Γενοκτονία των Αρμενίων
-Πώς οι Τούρκοι προσπάθησαν να αποσιωπήσουν τη Γενοκτονία των Αρμενίων μέσω Καλλίπολης

Η δήλωση του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι οι μαζικές δολοφονίες των Αρμενίων από τους οθωμανούς το 1915 αποτελούν Γενοκτονία προκάλεσε την οργή της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία απάντησε σκληρά, αλλά και δηκτικά:

«Λαμβάνοντας υπόψη τις μαζικές δολοφονίες και εξορίες της Ρωσίες σε Καύκασο και Ανατολική Ευρώπη, θεωρούμε ότι εκείνη γνωρίζει καλύτερα τι είναι γενοκτονία και ποιες είναι οι νομικές της επεκτάσεις».

Πώς οι Τούρκοι προσπάθησαν να αποσιωπήσουν τη Γενοκτονία των Αρμενίων μέσω Καλλίπολης

Με επίκεντρο το Ερεβάν κορυφώνονται οι τελετές μνήμης για την επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ενώ οι Αρμένιοι της διασποράς δίνουν τον δικό τους αγώνα για την αναγνώριση της σφαγής από τη διεθνή κοινότητα.

Την ίδια ώρα οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν ανοίξει "debate" γύρω από την αναγνώριση του εγκλήματος.

Από την άλλη, η σημερινή κυβέρνηση Ερντογάν επικεντρώνεται στις εκδηλώσεις για τη Μάχη της Καλλίπολης. Η Τουρκία επιμένει πως οι πρόγονοι της δεν διέπραξαν διωγμούς και με ανακοίνωση της υποστηρίζει ότι οι αριθμοί των θυμάτων είναι πλασματικοί.

Ποια είναι η ημερομηνία την οποία προσπαθούν οι Τούρκοι να σβήσουν από τα ημερολόγια; Προφανώς, η 24η Απριλίου του 1915. Τότε, οι κορυφαίοι της αρμενικής κοινότητας συνελήφθησαν μαζικά στην Κωνσταντινούπολη και ξεκίνησε μια σφαγή που αποτελεί την πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα.

Η φετινή επέτειος είναι ιδιαιτέρως ξεχωριστή για την Αρμένικη κοινότητα, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια μνήμης και από την άλλη σηματοδοτεί την αλλαγή στάσης σε αρκετά ευρωπαϊκά κράτη στη μάχη να αναγνωριστεί η Γενοκτονία. Ο χαρακτηρισμός έχει υιοθετηθεί και επισήμως από όλο και περισσότερα κράτη παρά την ισχυρή αντίδραση της Τουρκίας, ενώ πρόσφατα και ο Πάπας μίλησε ανοιχτά χρησιμοποιώντας τον όρο, με αποτέλεσμα να προκληθεί διπλωματικό επεισόδιο.

Προκλητική για την κοινότητα των Αρμενίων θεωρείται η απόφαση της Άγκυρας να πραγματοποιήσει την Παρασκευή 24 Απριλίου τις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της μάχης της Καλλίπολης, που παραδοσιακά γίνονταν στις 25 Απριλίου. Η Αρμενία κάνει λόγο για "ανήθικο πολιτικό ελιγμό και αντιπερισπασμό".

Σήμερα λοιπόν, στη Χερσόνησο της Καλλίπολης βρέθηκαν για τις εκδηλώσεις αξιωματούχοι από τη Βρετανία (ανάμεσα τους ο πρίγκιπας Κάρολος), την Αυστραλία με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Τόνι Άμποτ και τη Νέας Ζηλανδία, παρόντος του πρωθυπουργού Τζον Κι.

Η εκπροσώπηση της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας κρίνεται βέβαια απολύτως αιτιολογημένη μιας και στις 25 Απριλίου του 1915, οι χώρες αυτές πολέμησαν για πρώτη φορά ως ανεξάρτητες, χωρίς την κηδεμονία της Μ. Βρετανίας και η ημερομηνία θεωρείται σύμβολο για τους πεσόντες όλων των επιχειρήσεων στο εξωτερικό που ακολούθησαν.

Η διαφορά των εορτασμών μνήμης φέτος που κλείνουν ταυτόχρονα 100 χρόνια από τη μάχη της Καλλίπολης και τη Γενοκτονία των Αρμενίων, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε την μεταφορά της επετείου για την Καλλίπολη, καλώντας ξένους ηγέτες να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν μία ημέρα νωρίτερα, στις 24 Απριλίου, ημέρα που παραδοσιακά τιμάται η Γενοκτονία των Αρμενίων.

Κάπως έτσι, αρκετοί ξένοι ηγέτες βρέθηκαν στην Καλλίπολη και όχι στο Ερεβάν.

"Πρόκειται για έναν ανήθικο πολιτικό ελιγμό" δήλωσε ο Οχάνες Κιλιτσντάγκι, ερευνητής και συγγραφέας της αρμένικης εφημερίδας Agos. "Πρόκειται για φτηνή πολιτική, μια προσπάθεια να αρθεί η πίεση στην Τουρκία", τονίζει.

"Όλοι γνωρίζουν ότι οι δύο τελετές μνήμης για την Καλλίπολη πραγματοποιούνται στις 18 Μαρτίου και στις 25 Απριλίου", προσθέτει.

Σημειώνεται ότι η χώρα μας εκπροσωπήθηκε στην Αρμενία από την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Τουρκικά παιχνίδια με "αριθμούς"
Αυτό που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι πως πριν από τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, ο αρμενικός πληθυσμός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ανερχόταν σε 2,5 εκατομμύρια περίπου. Το 1915, ως αποτέλεσμα της απέλασης και των δολοφονιών, 600.000 έως 1,5 εκατ. Αρμένιοι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με ιστορικούς.

Η τουρκική κυβέρνηση αναγνωρίζει το γεγονός των μαζικών δολοφονιών των Αρμενίων, αλλά αντιτίθεται στη χρήση του όρου "Γενοκτονία" και υποστηρίζει ότι έχει υπερεκτιμηθεί ο αριθμός των νεκρών, για τον οποίον επιμένει η αρμενική πλευρά.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, οι θάνατοι των Αρμενίων δεν ήταν το αποτέλεσμα μιας στοχευμένης πολιτικής της κυβέρνησης, αλλά συνέβη εξαιτίας του εμφύλιου πολέμου στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, κατά τον οποίον σκοτώθηκαν και Τούρκοι.

Αυτή είναι και η θέση που κρατούν οι Τούρκοι και σήμερα, και οδήγησε σε νέο διπλωματικό επεισόδιο και με τη Ρωσία.

Τον ένα αιώνα από τη μάχη της Καλλίπολης τίμησαν οι ηγέτες 20 χωρών

Τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τη μάχη της Καλλίπολης τίμησε η Τουρκία, στέλνοντας ένα μήνυμα συμφιλίωσης εν μέσω της πολεμικής που έχει ξεσπάσει για μια άλλη τραγική επέτειο, αυτή την 100 ετών από τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Χιλιάδες Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί συνέρευσαν στη χερσόνησο για να θυμηθούν τους πεσόντες στην ατυχή εκστρατεία της Αντάντ στην Τουρκία που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 130.000 ανθρώπους. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ και ο ομόλογός του της Νέας Ζηλανδίας Τζον Κι θα παραστούν το Σάββατο, τα ξημερώματα σε μια λειτουργία στον Κόλπο της ANZAC όπου αποβιβάστηκαν, στις 25 Απριλίου χιλιάδες στρατιώτες του Αυστραλιανού και Νεοζηλανδικού Εκστρατευτικού Σώματος.

Περιστοιχισμένος από περίπου είκοσι ηγέτες χωρών, παρουσία και του πρίγκιπα Καρόλου, του διαδόχου του βρετανικού θρόνου, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέτισε φόρο τιμής στους στρατιώτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αλλά και σε εκείνους του εκστρατευτικού σώματος των Συμμάχων που έπεσαν στη μάχη αυτή του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ενώ ταυτόχρονα έκανε έκκληση για ειρήνη στον κόσμο.

«Δεκάδες χιλιάδες νέοι έθαψαν το μέλλον τους σ' αυτά τα χώματα. Οι στρατιώτες που αναπαύονται σ' αυτή τη γη είναι παιδιά μας» είπε ο Ερντογάν, απηχώντας τα λόγια του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, του Μουσταφά Κεμάλ ο οποίος την εποχή εκείνη, ως αξιωματικός του οθωμανικού στρατού, είχε δηλώσει ότι οι ξένοι πεσόντες αναπαύονταν πλέον «σε φιλικό έδαφος».

«Ελπίζω ότι η μάχη στο Τσανάκαλε (Δαρδανέλια) θα χρησιμεύσει ως παράδειγμα για όλον τον κόσμο και όλες τις κοινότητες ώστε να μετατρέψουμε την κοινή μας θλίψη σε ένα εργαλείο προώθησης της αδελφοσύνης, της αγάπης και της ειρήνης, σε ένα φάρμακο κατά της τρομοκρατίας, του ρατσισμού, της ισλαμοφοβίας και του μίσους», συνέχισε ο Ερντογάν.

«Πρέπει να τιμήσουμε τον ηρωισμό των μαχητών της Καλλίπολης και από τις δύο πλευρές» είπε από την πλευρά του ο πρίγκιπας Κάρολος.

Στη μάχη της Καλλίπολης για πρώτη φορά Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί στρατιώτες πολέμησαν υπό τη σημαία των χωρών τους, γεγονός που σφράγισε την εθνική συνείδησή των δύο λαών καθώς η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία βγήκαν ουσιαστικά από τη σκιά της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Για τον λόγο αυτό η περιοχή έχει γίνει τόπος προσκυνήματος για χιλιάδες επισκέπτες από τις δύο χώρες που τιμούν τους νεκρούς τους στις 25 Απριλίου, την Εθνική Ημέρα Μνήμης των ANZAC. Κι αν για τη Γαλλία και τη Βρετανία η μάχη αυτή αποτέλεσε μια συντριπτική, ταπεινωτική ήττα, για την Οθωμανική Τουρκία σήμανε επίσης την αρχή του τέλους της και την ανάδυση της σύγχρονης Τουρκίας του Μουσταφά Κεμάλ.

«Η μάχη της Καλλίπολης μας υπενθυμίζει ότι ο Μεγάλος Πόλεμος ήταν πράγματι ένας παγκόσμιος πόλεμος. Κατέστρεψε τις παλιές αυτοκρατορίες και δημιούργησε νέες διαιρέσεις», τόνισε ο πρίγκιπας Κάρολος.

Η μάχη στα Δαρδανέλια ξεκίνησε ουσιαστικά τον Φεβρουάριο του 1915, όταν ένας γαλλοβρετανικός στόλος επιχείρησε να διαπλεύσει τα στενά και να καταλάβει την Κωνσταντινούπολη, την πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι Σύμμαχοι απωθήθηκαν αρχικά αλλά στις 25 Απριλίου αποβιβάστηκαν στην Καλλίπολη όπου υπέστησαν μια δεύτερη ήττα.

Παρά την ήττα αυτή, ο ηρωισμός των Αυστραλών και Νεοζηλανδών στρατιωτών, που πήραν εκεί το «βάπτισμα του πυρός», συνέβαλε στη δημιουργία της εθνικής ταυτότητας των δύο χωρών. «Η αφοσίωσή τους, το θάρρος τους και η ευσπλαχνία τους μας καθόρισαν ως έθνος», τόνισε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ.

Όπως κάθε χρόνο, πολλοί τουρίστες έφτασαν από τους αντίποδες για προσκύνημα στην Καλλίπολη. «Είναι πολύ σημαντικό να επιστρέφω εδώ για να τους τιμήσω όπως τους αξίζει», είπε χαρακτηριστικά η 87χρονη Μάρτζορι Στίβενς από την Αδελαΐδα.