24 Απριλίου 2015

Τεντωμένα νεύρα στον ΣΥΡΙΖΑ πριν τη μάχη για την ΠΝΠ -Τι ζητούν οι βουλευτές

Γκρίνια των βουλευτών στη χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος. Προβληματισμός για τα διαθέσιμα των ταμείων και για την έλλειψη συνεργασίας από τους υπουργούς. «Κανένα είδους συμβιβασμό με τους δανειστές», επιμένει η Αριστερή Πλατφόρμα.

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας έδινε τη δύσκολη μάχη στις Βρυξέλλες με το τετ α τετ με την Άγκελα Μέρκελ, στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, οι βουλευτές του μείζονος κυβερνώντος κόμματος εξέφραζαν τις ενστάσεις τους και τον προβληματισμό τους για διάφορα ζητήματα, κυρίως εσωτερικής λειτουργίας της Κ.Ο. και της κυβέρνησης.

Μία μέρα πριν από την ψηφοφορία για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα διαθέσιμα των ταμείων από τη Βουλή (σήμερα αργά το βράδυ), δεν ήταν λίγοι αυτοί που διατύπωσαν την αντίθεσή τους γι' αυτήν και ενώ, όπως υπογράμμισαν, ως αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κάθετα αντίθετος σε τέτοιου είδους πρακτικές.

Ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ο Θανάσης Πετράκος και αρκετοί βουλευτές που πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα, σύμφωνα με πληροφορίες, επεσήμαναν πως τέτοιες πρωτοβουλίες εκθέτουν την κυβέρνηση, ενώ θα μπορούσε το συγκεκριμένο ζήτημα (για το οποίο πολλοί επίσης διαφώνησαν επί της ουσίας) να πάρει τη συνηθισμένη οδό μέσω ενός νομοσχεδίου, ακόμα και με τη μορφή του κατεπείγοντος.

Παράλληλα, η εν λόγω ομάδα των βουλευτών, συμπεριλαμβανομένου και του Παναγιώτη Λαφαζάνη, τόνισε την ανάγκη η Κ.Ο. να μιλάει περισσότερο πολιτικά και να ασχολείται με τα «ανοιχτά κρίσιμα ζητήματα» και όχι με άλλα που είχαν τεθεί νωρίτερα από άλλους βουλευτές, όπως τα βουλευτικά αυτοκίνητα και οι αποδοχές τους.

«Ανεπάρκεια και πολυγλωσσία»

Αιχμές ορισμένα μέλη της Κ.Ο. άφησαν και κατά υπουργών οι οποίοι λειτουργούν εν αγνοία των βουλευτών. «Δεν μπορεί υπουργοί να αφήνουν να διαρρέουν νομοσχέδια στα ΜΜΕ και να μην τα γνωρίζουμε εμείς», έλεγε χαρακτηριστικά ένα εξ αυτών, ενώ για «ανεπάρκεια και πολυγλωσσία» που παρατηρείται τακτικά μίλησε συνάδελφός του.

Παράπονα εκφράστηκαν και για συγκεκριμένα πρόσωπα - βουλευτές τα οποία «απροετοίμαστα και άπειρα» δεν βγάζουν προς τα έξω την καλύτερη δυνατή εικόνα του κόμματος, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά, ανάμεσα στους άλλους, και τον Βαγγέλη Διαμαντόπουλο, ο οποίος προεδρεύει της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων που προχθές το βράδυ λίγο έλειψε να τιναχθεί στον αέρα από την ένταση και τις αντεγκλήσεις με βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Κατά τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο κόσμος ζητά συγκεκριμένες απαντήσεις γιατί είναι πολλά θέματα ανοικτά, ενώ επισήμανε πως θα πρέπει να υπάρξει μια νέα συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, παρουσία και του πρωθυπουργού, προκειμένου να τεθούν όλα επί τάπητος.

Σχεδόν όλοι, πάντως, αναγνώρισαν ότι χρειάζεται καλύτερος συντονισμός, ανοιχτές πόρτες από τους υπουργούς και οι όποιες αποφάσεις να λαμβάνονται αφού περάσουν και από την Κ.Ο. και τις επιτροπές.

«Να μην υποκύψει»

Για το θέμα της διαπραγμάτευσης, δεν έγινε συζήτηση στη συνεδρίαση, καθώς αυτή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και είναι άγνωστο το αποτέλεσμά της, ωστόσο η Αριστερή Πλατφόρμα φρόντισε και πάλι να στείλει το μήνυμά της μέσα από την ιστοσελίδα iskra.gr.

Έτσι, κείμενο που αναρτήθηκε χθες το απόγευμα σε αυτήν, καλεί την ελληνική κυβέρνηση «να μην υποκύψει στις πιέσεις των δανειστών και να μην προχωρήσει σε κανενός είδους συμβιβασμό που θα περιλαμβάνει μέτρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, κόντρα στις ριζοσπαστικές δεσμεύσεις της. Σε μια ευρωζώνη που παραπαίει μέσα στα αδιέξοδά της οι απειλές περί πτώχευσης και επιστροφής της Ελλάδας στο εθνικό νόμισμα με τις οποίες επιχειρούν οι κυρίαρχοι ευρωενωσιακοί κύκλοι να εκβιάσουν τον ελληνικό λαό και να οδηγήσουν την κυβέρνηση σε ταπεινωτική υποχώρηση είναι απολύτως έωλες. Στο όνομα της λαϊκής εντολής που έλαβε η κυβέρνηση», σημειώνει ο συντάκτης, «οφείλει να αποκρούσει τα εκβιαστικά τελεσίγραφα αποκαλύπτοντας απερίφραστα ότι το μαχαίρι που βάζουν οι δανειστές στο λαιμό της χώρας κόβει και από τις δύο πλευρές».

Φίλιππος Πανταζής
f.pantazis@euro2day.gr