01 Απριλίου 2015

Τα... αφανή εισπρακτικά μέτρα της λίστας Βαρουφάκη

Της Δήμητρας Καδδά

Στο τραπέζι του EWG που έχει προγραμματιστεί να τηλε- συνεδριάσει σήμερα στις 4μμ ώρα Ελλάδας  μπαίνουν τα κοστολογημένα αλλά και τα... αφανή εισπρακτικά μέτρα της λίστας Βαρουφάκη.

Ο λόγος για μία λίστα που έχει έρθει στη δημοσιότητα μέσω διαρροών και βρέθηκε στο επίκεντρο του τετραήμερου Brussels Group που διέκοψε τις εργασίες του την Δευτέρα και πλέον, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων επιχειρείται να «εξειδικευτεί» με τις δύο πλευρές να έχουν διαφορετικές θέσεις:

  • τους δανειστές να ομιλούν για ανεπαρκή αιτιολόγηση παρεμβάσεων και
  • την ελληνική πλευρά να εκτιμά ότι μπορούν να φέρουν «άμεση συμφωνία που μπορεί να εκταμιεύσει και πόρους», όπως ανέφερε σήμερα και ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης μιλώντας στο ΣΚΑΙ θέτοντας ως πρώτο ορόσημο την άλλη εβδομάδα.  «Τη Μεγάλη Εβδομάδα κλείνουμε την συμφωνία» ανέφερε.

Κύκλοι του οικονομικού επιτελείου εξηγούν ότι στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η απελευθέρωση χρηματοροών για να μπορεί να αντλεί ρευστότητα το τραπεζικό σύστημα. Είναι επίσης και κάποιο/κάποια από τα αδρανή κονδύλια που έχουν μείνει αδρανή: το 1,2 του ΤΧΣ ή το 1,9 δισ. ευρώ, ή ένα κομμάτι των 7,2 δισ. ευρώ...

Εκτιμούν οι ίδιοί κύκλοι ότι αυτός είναι και ο στόχος του σημερινού EWG και όχι η ανταλλαγή απόψεων για την διαπραγμάτευση. Εκτιμούν ότι αν πάει καλά το EWG μπορεί μία συμφωνία να προωθηθεί στην αρχή μεγάλης Εβδομάδας και όχι στο επόμενο προγραμματισμένο EWG για την Μεγάλη Τετάρτη. Η πολιτική βούληση είναι αυτή που θα κρίνει αν θα υπάρχει συμφωνία ή όχι αναφέρουν.

Προάγγελος συμπληρωματικού πακέτου (;)

Η κυβέρνηση (σ.σ στη μία από τις λίστες που έχει δει το φως της δημοσιότητας) καταγράφει ως ακοστολόγητα σειρά μέτρων μεταξύ των οποίων η κατάργηση φοροαπαλλαγών. Μόνο που μπορεί να φέρει τουλάχιστον 3,6 δισ. ευρώ ετησίως η κατάργησή τους, βάσει των επίσημων στοιχείων της ειδικής συμπληρωματικής έκθεσης του Προϋπολογισμού του 2015.


Ακοστολόγητες παραμένουν και πολλές άλλες διατάξεις μεταξύ των οποίων και οι πρόωρες συντάξεις.

Μέτρα όχι 3,2- 4 δισ. αλλά 2,27 δισ. ευρώ

Η... δημιουργική ασάφεια κάνει την εμφάνισή της και στο άθροισμα της λίστας κοστολογημένων μέτρων. Τα μέτρα 3,27 δισ. ευρώ «αυγατίζουν» με 1,5 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις που προστίθενται στο πλεόνασμα αν και εθνικολογιστικά μετρούν κατ ευθείαν στο χρέος (σ.σ. το μειώνουν).

Έτσι στην πράξη, η καθαρή απόδοση των μέτρων που φιλοδοξούν να διασφαλίσουν πρωτογενές πλεόνασμα 1,2- 1,5% του ΑΕΠ είναι τα 3,27 δισ. ευρώ εάν αφαιρεθεί το 1 δισ. ευρώ των παροχών: είναι μόνο 2,27 δισ. ευρώ.

Νέο EWG στις 8/4

Μετά το σημερινό  έκτακτο EWG, το επόμενο ορόσημο, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, είναι το προγραμματισμένο EWG για τις 8 Απριλίου, Μεγάλη Τετάρτη. Επισήμως καλείται να προετοιμάσει την άτυπη σύνοδο Eurogroup στο τέλος του ίδιου μήνα (24/4).

Ωστόσο,  εκτιμάται ότι  πλέον αποκτά ειδική σημασία για την Ελλάδα λόγω των ασφυκτικών πιέσεων για την εκπλήρωση υποχρεώσεων της χώρας αλλά και την προαναγγελία κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών όπως του κ. Σταθάκη για συμφωνία την προσεχή εβδομάδα.



Πηγή:www.capital.gr