06 Απριλίου 2015

Οι πολυτελείς βίλες που έχουν κατασχεθεί από το Δημόσιο για χρέη των ιδιοκτητών τους

(στη φώτο η Βίλα Γαβαλά στη Μύκονο)

Περισσότερες από 2.000 πολυτελείς βίλες και εξοχικά –όπως αυτές του Λάκη Γαβαλά και του Μιχάλη Ασλάνη στη Μύκονο–, και περίπου 600 νεοκλασικά και μοντέρνα αστικά ακίνητα –όπως το σπίτι του Άκη Τσοχατζόπουλου στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και της Δήμητρας Λιάνη στην οδό Αγράμπελης– έχουν περιέλθει στο Δημόσιο, αλλά δεν μπορούν να αξιοποιηθούν, προκειμένου να γεμίσουν με «ζεστό χρήμα» τα άδεια ταμεία του κράτους.

Οι νόμοι και η γραφειοκρατία τα θέλουν κενά και σφραγισμένα, μέχρις ότου τελεσιδικήσουν οι δικαστικές διαμάχες των ιδιοκτητών τους με την Εφορία, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ήδη αρκετοί –ξένοι κυρίως– ενδιαφερόμενοι για την αγορά ή τη μακροχρόνια εκμετάλλευσή τους. Από την άλλη πλευρά, ο διαγωνισμός απέβη άκαρπος για όσα σπίτια βγήκαν σε πλειστηριασμό… Η αξία των κατασχεμένων ακινήτων ανέρχεται σε αρκετά δισ. ευρώ, αν σκεφτεί κανείς ότι όλα βρίσκονται σε περιοχές με υψηλή τουριστική αξία, ενώ τα πιο πολλά είναι νεόδμητα και πολυτελή.

Ήδη, ο υπουργός Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Π. Νικολούδης, έχοντας διαβλέψει την απώλεια εσόδων από την καθυστέρηση στην «απελευθέρωσή» τους και με τις νομικές γνώσεις που διαθέτει, έχει ξεκινήσει τις ενέργειες για την επίσπευση των διαδικασιών, προκειμένου ή να πληρωθούν άμεσα τα χρέη από τους ιδιοκτήτες τους, ή να περάσουν στην ελεύθερη αγορά.

Μεταξύ των ακινήτων, υπάρχουν μερικά με ιστορική αξία και κάποια είναι έργα του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλλερ, για τα οποία έχουν δείξει ενδιαφέρον ξένες κυβερνήσεις μέσω των πρεσβειών τους που βρίσκονται στη χώρα μας. Όλα τα ακίνητα ανήκουν σε γνωστές οικογένειες ή επιχειρηματίες, που, λόγω της κρίσης, αδυνατούσαν να εκπληρώσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους και απέκρυψαν μεγάλα ποσά από την Εφορία.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι οι εξής:

Παναγιώτης Κούτσικος, διευθύνων σύμβουλος της ασφαλιστικής εταιρείας ΑΡΓΩ ΑΕ: Το αρχικό κεφάλαιο που χρωστούσε ήταν 11,3 εκατ. ευρώ και η συνολική οφειλή μετά τις προσαυξήσεις έφτασε τα 20,7 εκατ. Ο κ. Κούτσικος είναι πρώην σύζυγος της Μαριέττας Γιαννάκου, ευρωβουλευτή της ΝΔ και πρώην υπουργού Παιδείας. Το Δημόσιο προχώρησε στην κατάσχεση και στον πλειστηριασμό μιας διατηρητέας διώροφης οικοδομής στην οδό Μακρή 9Α στην περιοχή Μακρυγιάννη, με έκταση 302 τ.μ. Η πρώτη προσφορά για το ακίνητο ήταν 800.000 ευρώ. Επίσης, κατασχέθηκαν τρεις αποθήκες στην Αθήνα, με αρχική τιμή 106.600 ευρώ. Ο πλειστηριασμός κρίθηκε άγονος, αφού δεν υπήρξαν πλειοδότες και κατακυρώθηκε προσωρινά στο Δημόσιο.

Γαβαλάς Απόστολος, διευθύνων σύμβουλος της «Λάκης Γαβαλάς ΑΕ»: Ο γνωστός σχεδιαστής χρωστούσε 10,2 εκατ. ευρώ και με τις προσαυξήσεις η οφειλή έφτασε τα 12,6 εκατ. Το Δημόσιο προχώρησε στην κατάσχεση της εξοχικής βίλας του στη Μύκονο με αρχική τιμή προσφοράς… μόλις 960.000 ευρώ. Ωστόσο, ο πλειστηριασμός ματαιώθηκε, διότι υπήρξε απαγόρευση εκποίησης από την Αρχή για το «ξέπλυμα» χρήματος. Ο Λ. Γαβαλάς προσπάθησε να πουλήσει τη βίλα του πέρυσι με ένα ποσό της τάξης των 8 εκατ. ευρώ. Είναι απορίας άξιον ποιος εκτίμησε το εν λόγω ακίνητο μόλις στο 1/10 της εμπορικής αξίας του. Προφανώς, πρόκειται για την αντικειμενική αξία, ωστόσο, το κράτος θα χάσει πολλά, αν το πουλήσει τελικά στην τιμή των 960.000 ευρώ.

Ι. Λάζαρης – Μανιάτης ΟΕ: Η εν λόγω εταιρεία χρωστούσε στο Δημόσιο αρχικά 14,9 εκατ. και με τις προσαυξήσεις η οφειλή έφτασε τα 28,2 εκατ. ευρώ. Η κατάσχεση που έγινε αφορούσε πολυτελές σπίτι στο Λαγονήσι, με αρχική τιμή 684.871 ευρώ.

ΑΛΜΑ ΑΤΕΡΜΩΝ: Η εταιρεία δραστηριοποιείται στις διαφημιστικές – εμπορικές επιχειρήσεις και φέρεται να χρωστάει στο Δημόσιο 41,6 εκατ. ευρώ. Η κατάσχεση που έγινε αφορά οικοδομή με αποθήκες και πάρκινγκ που βρίσκεται κοντά στο Παναθηναϊκό Στάδιο και, συγκεκριμένα, στην οδό Βασιλέως Κων/νου αρ. 2, Ιωάννου Φωκιανού και Άγρας. Το πολυτελές διαμέρισμα έχει επιφάνεια 400 τ.μ. και η αρχική τιμή που ζητείται στον πλειστηριασμό της 27ης Νοεμβρίου είναι 967.000 ευρώ.

Karouzos Real Estate: Είναι η εταιρεία του έγκλειστου στον Κορυδαλλό Γιάννη Καρούζου, ο οποίος χρωστάει περί τα 14 εκατ. ευρώ και του έχουν γίνει κατασχέσεις ακινήτων. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι κατασχέσεις έγιναν το 2010, πριν δηλαδή ξεσπάσει το σκάνδαλο. Επομένως, φαίνεται ότι χρωστούσε στο Δημόσιο εδώ και χρόνια. Τα ακίνητα που βγαίνουν στο «σφυρί» είναι δύο διαμερίσματα στη Γλυφάδα (πρώτη προσφορά 464.000 ευρώ), ένα κατάστημα ισογείου (700.000 ευρώ), άλλη οικοδομή στη Γλυφάδα (304.000 ευρώ) και δύο αποθήκες (6.400 και 48.000 ευρώ).

Μπαλάφας Κων/νος, διευθύνων σύμβουλος της «Αθηναϊκή Τεχνική»: Η εταιρεία, ανενεργή, χρωστάει 8,7 εκατ. ευρώ και έχουν γίνει κατασχέσεις σε επτά διαμερίσματα.

Alapis: Η εταιρεία του επιχειρηματία Λ. Λαυρεντιάδη χρωστάει στο Δημόσιο 7,2 εκατ. ευρώ και για τον λόγο αυτόν έχουν γίνει κατασχέσεις σε ισόγειο κατάστημα στο Π. Φάληρο και τρεις ορόφους στην οδό Μιχαλακοπούλου 35-37. Η πρώτη τιμή στον πλειστηριασμό είναι συνολικά 2,2 εκατ. ευρώ.

Ανδρέας Κορασίδης: Ο γνωστός επιχειρηματίας βρίσκεται στη λίστα ως διευθύνων σύμβουλος της ΑΝΚΟΡ. Χρωστάει 17,2 εκατ. ευρώ και του έχει κατασχεθεί το ½ οικοπέδου 676 τ.μ. στο Πανόραμα Βούλας.

Το νεοκλασικό του Άκη: Το σπίτι που, στα χαρτιά, ανήκει στη σύζυγο του πρώην υπουργού και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Άκη Τσοχατζόπουλου, βρίσκεται στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου 33 και σχεδόν «αγγίζει» την Ακρόπολη, ενώ η αντικειμενική του αξία υπολογίζεται στα 7.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Το ζεύγος Τσοχατζόπουλου δεν έχει στην ιδιοκτησία του ολόκληρο το ακίνητο, αλλά μονάχα τον δεύτερο όροφο, επιφάνειας 209 τ.μ., που είναι και η κύρια κατοικία, το δώμα (202,21 τ.μ.) από όπου μπορεί να απολαύσει κανείς την ειδυλλιακή θέα προς τον Ιερό Βράχο και το 209,69 τετραγωνικών μέτρων υπόγειο με τις… οκτώ αποθήκες. Η οικία του Άκη Τσοχατζόπουλου και της Βίκυς Σταμάτη διαθέτει πέντε κύρια δωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, λουτρό, αποχωρητήριο για τους επισκέπτες, αποθήκη, διάδρομο και χώρο υποδοχής.

Σε πλειστηριασμό βγαίνει μία από τις μεζονέτες της Δήμητρας Λιάνη Παπανδρέου στην Εκάλη. Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει εδώ και καιρό δεν υποχώρησαν, με αποτέλεσμα η μεζονέτα της, στην Εκάλη, στην οδό Αγράμπελης, να έχει κατασχεθεί και να βγαίνει σε πλειστηριασμό.

Υπάρχουν, όμως, και άλλες περιπτώσεις:

Γνωστός βιομήχανος, του οποίου η εταιρεία κάποτε μεγαλουργούσε και εξαγωγικά και ήταν πρότυπο στον επιχειρηματικό κόσμο και ο οποίος πέρυσι είχε συλληφθεί για χρέη προς το Δημόσιο που αγγίζουν τα 2.200.000 ευρώ, έλαβε κατασχετήριο για δύο πολυτελή ακίνητα στη Βούλα και τη Βουλιαγμένη αξίας, άνω του 1.400.000 ευρώ. Αφού δεν προσήλθε για να τακτοποιήσει το χρέος του, η Εφορία μέσα στο 2012 έβγαλε στο «σφυρί» τις δύο βίλες, με στόχο να εισπράξει το χρέος προς το Δημόσιο από την εκποίησή τους. Επισημαίνεται ότι ο συγκεκριμένος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ανώνυμης βιομηχανίας συνελήφθη το 2012 στην περιοχή της Βουλιαγμένης από άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του στο Δημόσιο.

Πρώην πρόεδρος ΠΑΕ, «άστεγος» στην Εκάλη: Βιομήχανος γαλακτοβιομηχανίας, από τα λεγόμενα παλιά τζάκια και με θητεία στη διοίκηση μεγάλης αθηναϊκής ποδοσφαιρικής ομάδας που χρωστάει στο Δημόσιο 145.000 ευρώ, θα χάσει το σπίτι του στην Εκάλη αξίας 884.000 ευρώ, καθώς έχει βγει από την Εφορία σε πλειστηριασμό. Στο παρελθόν, ο συγκεκριμένος είχε θέσει υποψηφιότητα με συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα στις βουλευτικές εκλογές, αλλά δεν εξελέγη.

Τα χρέη «γκρέμισαν» μεζονέτα στη Βούλα

Άλλος επιχειρηματίας, με ισχυρή παρουσία στον χώρο των τυχερών παιχνιδιών και πρόεδρος γνωστής ΠΑΕ της επαρχίας, είδε το τριώροφο κτήριο στη Βούλα, αξίας 745.000 ευρώ, να βγαίνει σε πλειστηριασμό για χρέη στο Δημόσιο, ύψους 663.000 ευρώ.

Χωρίς σπίτι ο βασιλιάς του Real Estate

Γνωστός επιχειρηματίας, με πλούσια δραστηριότητα στον τομέα των κατασκευών στην Αττική, με ανέγερση πολυτελών κτηρίων και γραφείων, που χρωστάει στην Εφορία το ποσό των 207.000 ευρώ, χάνει λόγω πλειστηριασμού οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο με διώροφη μονοκατοικία στο Ψυχικό, η αξία του οποίου, με βάση την πρώτη τιμή προσφοράς, έχει καθοριστεί σε 4.800.000 ευρώ.

Ο πολιτικός που χάνει το γραφείο του

Πρώην βουλευτής και δικηγόρος, με μεγάλες υποθέσεις στο ενεργητικό του, που είχε απασχολήσει την κοινή γνώμη για εμπλοκή σε σκανδαλώδεις υποθέσεις, χάνει το γραφείο του στον Πειραιά, αξίας 484.000 ευρώ, λόγω χρεών προς το Δημόσιο, συνολικού ποσού 62.000 ευρώ.

Σε διευθυντικό στέλεχος μεγάλης εφημερίδας, που έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και ο οποίος οφείλει στο Δημόσιο πάνω από 2.000.000 ευρώ από φόρους, η Εφορία προχώρησε στην κατάσχεση του πολυτελούς του αυτοκινήτου και του τραπεζικού λογαριασμού μισθοδοσίας, αφαιρώντας κάθε μήνα τέτοιο ποσό μέχρι το υπόλοιπο στον λογαριασμό να μην πέφτει κάτω από το προβλεπόμενο από τον νόμο όριο των 1.000 ευρώ.

Περιπτώσεις πλειστηριασμών πολυτελών ακινήτων οφειλετών που ξεχωρίζουν:

  1. Από κτηματική εταιρεία, με χρέη στο Δημόσιο ύψους 81.000 ευρώ, η Εφορία κατάσχεσε και έβγαλε σε πλειστηριασμό οικόπεδο με βίλα στην Εκάλη, αξίας 3.000.000 ευρώ.
  2. Σε Αρχιμανδρίτη προσημειώθηκε και στη συνέχεια βγήκε σε πλειστηριασμό διώροφη οικοδομή στο κέντρο της Αθήνας, αξίας 750.000, για χρέος 87.000 ευρώ.
  3. Στη Φιλοθέη κατασχέθηκε και βγήκε σε πλειστηριασμό βίλα αξίας 1.600.000 ευρώ για ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο, ποσού μόλις 12.000 ευρώ.
  4. Οριζόντια ιδιοκτησία οικοδομής στην Εκάλη, αξίας 1.350.000 ευρώ, κατασχέθηκε και εκποιείται από την Εφορία για οφειλές του ιδιοκτήτη, ύψους 384.000 ευρώ.
  5. Στο «σφυρί» βγήκε οικόπεδο με διώροφη μονοκατοικία στην Εκάλη, αξίας με βάση την πρώτη τιμή προσφοράς 1.200.000 ευρώ, για χρέη στο Δημόσιο, ύψους 15.000 ευρώ.
  6. Οικόπεδο στην Εκάλη, αξίας 960.000 ευρώ, βγήκε σε πλειστηριασμό από την Εφορία για χρέη 325.000 ευρώ.
  7. Στην Κηφισιά οικόπεδο με διώροφη κατοικία, αξίας 800.000 ευρώ, εκποιείται από το Δημόσιο, καθώς ο ιδιοκτήτης του χρωστάει ποσό 4.000.000 ευρώ.
  8. Μονοκατοικία στην Κηφισιά, αξίας 660.000 ευρώ, βγήκε στο «σφυρί» για χρέη στο Δημόσιο, ύψους 2.000.000 ευρώ.
  9. Κτίσμα στη Χαλκιδική, αξίας 550.000 ευρώ, κατασχέθηκε και βγήκε σε πλειστηριασμό για χρέη ύψους 65.000 ευρώ.
  10. Στη Σαντορίνη αγροτεμάχιο με κτίσμα, αξίας 500.000 ευρώ, κατασχέθηκε από την Εφορία για χρέη ύψους 80.000 ευρώ.
  11. Στις Σπέτσες κατασχέθηκε και βγήκε σε πλειστηριασμό οικόπεδο, αξίας 500.000 ευρώ, για χρέη στο Δημόσιο, συνολικού ποσού 4.000.000 ευρώ.
  12. Στη Νέα Πεντέλη οικόπεδο με διώροφο κτίσμα, αξίας 368.000 ευρώ, βγήκε στο «σφυρί» από την Εφορία για χρέη 50.000 ευρώ.

Του Δημήτρη Σταυρόπουλου
Από την έντυπη έκδοση του Παρασκηνίου