06 Απριλίου 2015

ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΟΜΩΣ ΔΑΓΚΩΤΟ! Διαφοροποιούνται και καλά οι ΑΝΕΛ από το ν/σ για την κατάργηση φυλακών υψίστης ασφαλείας

Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ' αλλά και μέτρων για την αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης.

Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Νίκος Μαυραγάνης δήλωσε ότι το κόμμα του διαφωνεί στις διατάξεις που αφορούν την πρόωρη υπό όρους απολύσεις και την ευνοϊκή επιμέτρηση της εκτιούμενης ποινής, σε συγκεκριμένες κατηγορίες κρατουμένων.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι η Ελλάδα τείνει να γίνει η χειρότερη χώρα στην Ευρώπη σε ότι αφορά τις συνθήκες κράτησης οι οποίες, όπως είπε, «είναι δραματικές».

Παράλληλα, επισήμανε ότι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εκκρεμούν ήδη 191 υποθέσεις με κατηγορίες κατά της Ελλάδας για τις άθλιες συνθήκες κράτησης στις φυλακές από τις οποίες κάποιες θα είναι και καταδικαστικές.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με δηλώσεις του στον Αθήνα 9.84 τονίζει πως «η κυβέρνηση με την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ εξαργυρώνει γραμμάτια του ακραίου αντιεξουσιαστικού χώρου», υποστηρίζοντας πως η διάταξη για απελευθέρωση κρατουμένων με ποσοστά αναπηρίας από 80% και άνω είναι φωτογραφική για τον Σάββα Ξηρό. Παράλληλά, κατέστησε σαφές πως το κόμμα του θα ψηφίσει μόνο τη διάταξη που αφορά το bullying.
Απαντώντας στην αντιπολίτευση, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, τόνισε πως με δεξιά ρητορική δεν λύνονται τα προβλήματα.

Η συζήτηση συνεχίζεται με τους εισηγητές των κομμάτων.