06 Απριλίου 2015

ΞΕΦΡΑΓΟ ΑΜΠΕΛΙ! Ανεξέλεγκτη η είσοδος παράτυπων μεταναστών στη χώρα

Μέρες και νύχτες της τριετίας 2008-2010 ξαναζεί η χώρα, με τους παράνομους μετανάστες να εισέρχονται σχεδόν από παντού, την Τουρκία να μην εφαρμόζει τις συμφωνίες επανεισδοχής και ελέγχου των προσφύγων προκειμένου να μη φτάνουν στα παράλια του Αιγαίου, την Αστυνομία να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και τους πολίτες να ανησυχούν.

Η λαθραία είσοδος από τα ανατολικά σύνορα στην Ελλάδα παρουσιάζει εκρηκτική αύξηση, τα Κέντρα Κράτησης άνοιξαν, ξενοδοχεία στην Αθήνα για τη φιλοξενία των προσφύγων δεν νοικιάστηκαν ακόμη και, έτσι, στην πρωτεύουσα κυρίως, εκατοντάδες αλλοδαποί κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα.

Την ίδια ώρα έρχεται και μια αποκάλυψη που συγκλονίζει. Ο πρέσβης επί τιμή κ. Γ. Γεωργίου ανέφερε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι οι επισήμως καταγεγραμμένοι μετανάστες που έχουν μπει στη χώρα μας και, συγκεκριμένα, αυτοί που είναι ηλικίας 18 έως 45 ετών, μέχρι πριν από λίγο καιρό ήταν 1.845.000! Οι Έλληνες που έχουν την ίδια ηλικία (από 18 έως 45 ετών) είναι 1.500.000…

Σύμφωνα με στοιχεία του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος, το φαινόμενο έχει πάρει, πλέον, ανεξέλεγκτες διαστάσεις, αφού μόνο σε μία μέρα –συγκεκριμένα στις 25 Μαρτίου– μπήκαν στη χώρα από τη θάλασσα περισσότεροι από… 600 λαθρομετανάστες.

Σύμφωνα με ένα απόσπασμα από το δελτίο Τύπου:

  • 60 παράνομα εισελθόντες αλλοδαποί εντοπίστηκαν σε θαλάσσια περιοχή ΒΑ της νήσου Φαρμακονησίου.
  • 34 παράνομα εισελθόντες αλλοδαποί εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή Αγ. Κωνσταντίνου της νήσου Σάμου.
  • 38 παράνομα εισελθόντες αλλοδαποί εντοπίστηκαν στην περιοχή Ποσειδωνίου ανατολικά της νήσου Σάμου.
  • 33 παράνομα εισελθόντες αλλοδαποί εντοπίστηκαν στην περιοχή Γρίδια νότια της νήσου Χίου.
  • 46 παράνομα εισελθόντες αλλοδαποί εντοπίστηκαν να αποβιβάζονται στην παραλία Καρφάς της νήσου Χίου.
  • 25 παράνομα εισελθόντες αλλοδαποί εντοπίστηκαν στην περιοχή Ναγός βόρεια της νήσου Χίου.
  • 44 παράνομα εισελθόντες αλλοδαποί εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή Λάμνας της νήσου Λέσβου,
  • 46 παράνομα εισελθόντες αλλοδαποί εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή του αεροδρομίου της νήσου Λέσβου.
  • 36 παράνομα εισελθόντες αλλοδαποί εντοπίστηκαν στην περιοχή Μανταμάδος της νήσου Λέσβου,
  • 23 παράνομα εισελθόντες αλλοδαποί και ο αλλοδαπός διακινητή τους εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή του Θρακικού πελάγους, 13 ν.μ. από τον λιμένα Αλεξανδρούπολης.
  • 30 παράνομα εισελθόντες αλλοδαποί εντοπίστηκαν στις ΒΑ ακτές της νήσου Αγαθονησίου.
  • 12 παράνομα εισελθόντες αλλοδαποί και ο διακινητής τους εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του όρμου Πέδι Σύμης.
  • 40 παράνομα εισελθόντες αλλοδαποί εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή Παναγίας Οινουσσών.

Ουσιαστικά, μεταναστευτική πολιτική δεν υπάρχει και κάθε προσπάθεια να επιστρέψουν οι μετανάστες στις πατρίδες τους έχει ατονήσει.

Όσοι συλλαμβάνονται στα νησιά προωθούνται στην Αθήνα, δίνουν μια τυπική διεύθυνση κατοικίας και στη συνέχεια χάνονται τα ίχνη τους.

Τα στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής καταγράφουν, ήδη, αύξηση της επαιτείας και της παράνομης πορνείας, φαινόμενα που τα τελευταία χρόνια είχαν περιοριστεί.

Ανενεργός ο φράκτης

Ταυτόχρονα, στα βόρεια σύνορα ο φράκτης του Έβρου υπέστη ζημιές από την κακοκαιρία και τείνει να γίνει ανενεργός.

Ο φράκτης στον Έβρο, που απέτρεψε εκατοντάδες λαθρομετανάστες να περάσουν παράνομα στη χώρα μας, παύει να υπάρχει. Δεν πρόκειται ούτε να ξηλωθεί, ούτε να γκρεμιστεί, γιατί κάτι τέτοιο, εκτός όλων των άλλων, θα είχε και τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ. Απλώς γίνεται ανενεργός και ουσιαστικά παύει να αποτελεί «ασπίδα» στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Σε λίγες μέρες, ειδικά συνεργεία θα ανοίξουν τρύπες κατά μήκος του φράκτη, έτσι ώστε όσοι ζητούν πολιτικό άσυλο στη χώρα μας να μπορούν να μπουν στο ελληνικό έδαφος και να υποβάλουν στις Αρχές το αίτημά τους.

Αυτό αποφάσισε η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κα Τασία Χριστοδουλόπουλου, η οποία, εκτός από τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις, το αποκάλυψε και στην εκπομπή «Αυτοψία» στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

Ταυτόχρονα, η υπουργός είπε ότι το σημείο του φράκτη που έχει καταρρεύσει από τις πρόσφατες πλημμύρες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή δεν πρόκειται να επισκευαστεί, γιατί… δεν περισσεύουν χρήματα γι’ αυτόν τον σκοπό.

Τρύπες-πόρτες για άσυλο

Σύμφωνα με το σχέδιο, σε συγκεκριμένα σημεία κατά μήκος του φράκτη θα κοπεί το συρματόπλεγμα, σε μέγεθος έτσι ώστε να χωράει ένας άνθρωπος, για να μπορούν να περάσουν οι λεγόμενοι πολιτικοί πρόσφυγες.

Στα σημεία αυτά, συνοριακοί φύλακες θα παραλαμβάνουν όσους επιθυμούν άσυλο, θα τους καταγράφουν και μετά θα εξετάζεται το αίτημά τους. Αν γίνεται δεκτό, θα τους χορηγείται άσυλο. Αν όχι, θα επαναπροωθούνται στις πατρίδες τους. Μέχρι τότε θα είναι ελεύθεροι –υπό όρους– στο εσωτερικό της χώρας.

Ουσιαστικά, η κα Χριστοδουλόπουλου θέτει σαφώς θέμα νομιμότητας της κατασκευής του φράκτη από την κυβέρνηση της ΝΔ και, ταυτόχρονα, ακυρώνει την όποια πολιτική εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού η χώρα μας αποτελεί το «μακρινό σύνορο» της «γηραιάς ηπείρου».

Το 90% δηλώνει πολιτικοί πρόσφυγες

Από τους μετανάστες που επιχειρούν να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, το 85%-90% δηλώνουν πολιτικοί πρόσφυγες και επιδιώκουν άσυλο.

Ιδιαίτερα αυτή την εποχή, που τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ η κατάσταση είναι εμπόλεμη και έκρυθμη, ολόκληρες στρατιές βασανισμένων ανθρώπων προσπαθούν να ξεφύγουν αναζητώντας καλύτερες συνθήκες ζωής στον ήρεμο και πολιτισμένο ευρωπαϊκό ορίζοντα.

Ήδη, στα παράλια και στα δυτικά σύνορα της Τουρκίας, σύμφωνα μα τις εκτιμήσεις των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών, έχει συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός λαθρομεταναστών, που περιμένει την κατάλληλη ευκαιρία να περάσει… απέναντι.

Μέχρι στιγμής, αντίθετη άποψη έχει εκφράσει μόνο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γ. Πανούσης, ο οποίος εκτιμά ότι αν ο φράκτης πάψει να λειτουργεί ως αποτελεσματικό εμπόδιο, τότε το κύμα των λαθρομεταναστών θα αυξηθεί δραματικά. Μάλιστα, πληροφορίες από την Τουρκία αναφέρουν ότι τα κυκλώματα των δουλεμπόρων που διακινούν τις ομάδες των μεταναστών έναντι αδρής αμοιβής γνωρίζουν τις προθέσεις της κυβέρνησης και αναμένουν…

Ο φράκτης στο προγεφύρωμα Κάραγατς καλύπτει μέχρι σήμερα και τα 12,5 χιλιόμετρα των χερσαίων συνόρων. Πρακτικά, από τότε που κατασκευάστηκε μηδενίστηκε η παράνομη είσοδος από αυτό το σημείο. Είναι εξοπλισμένος με είκοσι μικρές κάμερες και τρεις μεγαλύτερες, που καλύπτουν όλη την περιοχή και μεταδίδουν ζωντανά εικόνα στο Κέντρο Επιτήρησης Χερσαίων Συνόρων στη Νέα Βύσσα Ορεστιάδας. Τρεις μεγάλες κάμερες έχουν τοποθετηθεί και στο ποτάμι και επρόκειτο να τοποθετηθούν και άλλες.

Το έργο, συνολικού μήκους 10.365 μέτρων, εκτείνεται σε όλο το μήκος των χερσαίων συνόρων, από το φυλάκιο των Καστανέων έως τον ποταμό Έβρο, ενώ το ύψος του εμποδίου είναι τέσσερα μέτρα και θεωρείται ανυπέρβλητο χωρίς μηχανικά μέσα.

Τι έχει αποτρέψει το συρματόπλεγμα

Για την κατασκευή του φράκτη ενσωματώθηκαν περίπου 6.000 κυβικά μέτρα σκυρόδεμα, 800 τόνοι χάλυβα, 20.700 μέτρα συρματοπλέγματος, 140.000 μέτρα κοντσερτίνας και 210.000 μέτρα σύρματος (ούγια).

Εν τω μεταξύ, εντυπωσιακή μείωση σημείωσε η λαθρομετανάστευση μέσω του Έβρου το 2013, μια και λειτούργησε αποτρεπτικά ο φράκτης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό του 2013 που δημοσίευσε η Ελληνική Αστυνομία, το 2013 συνελήφθησαν στον Έβρο 1.109 παράνομοι μετανάστες, έναντι 30.433 το 2012, δηλαδή επιτεύχθηκε μείωση 96%. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τους τελευταίους μήνες του 2012 οι αριθμοί ήταν ήδη μειωμένοι, καθώς το σχέδιο «Ασπίδα» εφαρμοζόταν από τον Αύγουστο του 2012. Το 2013 συνελήφθησαν συνολικά για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα 43.002 αλλοδαποί, ενώ το 2012 είχαν συλληφθεί 76.878 – μείωση πάνω από 44%. Επιπλέον, το 2013 συνελήφθησαν 843 διακινητές μη νόμιμων μεταναστών, ενώ το 2012 είχαν συλληφθεί 726, ποσοστό αυξημένο πάνω από 16,1%.

Όσον αφορά τα αιτήματα για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου, μέχρι και τον Ιούνιο του 2013 υποβλήθηκαν 30.407 αιτήματα, απορρίφθηκαν σε πρώτο βαθμό τα 10.558 και εκδόθηκαν 180 αποφάσεις παροχής ασύλου, καθεστώτος πρόσφυγα, ανθρωπιστικού καθεστώτος και επικουρικής προστασίας. Έκτοτε τα αιτήματα χειρίζεται αποκλειστικά η νέα Υπηρεσία Ασύλου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Του Δημήτρη Σταυρόπουλου
Από την έντυπη έκδοση του Παρασκηνίου