23 Απριλίου 2015

ΔΟΥΛΕΜΑ ΣΤΑ ΓΙΔΙΑ! Ο Καμμένος περιμένει από τους…Στρατιωτικούς να βρουν λύσεις!

Αναγνωρίζοντας στην πράξη τις Ενώσεις των Στρατιωτικών και το έργο τους η πλευρά του ΑΝΥΕΘΑ απάντησε δια του γραφείου τύπου του υπουργού στο αίτημα της ΠΟΕΣ για να βρεθεί λύση στο ασφαλιστικό των καταταγέντων 1990 – 1992.
Πρόκειται για ένα γνωστό θέμα που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε “κυνηγήσει” προεκλογικά και για το οποίο πρόσφατα και η Φ. Γεννηματά, πρωην ΑΝΥΕΘΑ και η ίδια, επίσης ρώτησε τον νυν ΑΝΥΕΘΑ.

Όμως στην τωρινή τοποθέτηση, του γραφείου Τύπου του υπουργού, η πλευρά του ΑΝΥΕΘΑ ζητά απο την ΠΟΕΣ να υποβάλλει μια συνολική πρόταση για το ασφαλιστικό του προσωπικού που κατετάγη απο το 1990 και μετά. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Ασφαλώς οι καταταγέντες 1990-1992, έχουν υποστεί μεγαλύτερη αδικία καθώς με το παλαιό νομοθετικό πλαίσιο είχαν αυξημένες συνταξιοδοτικές προσδοκίες. Η βίαιη όμως μεταβολή του συνταξιοδοτικού καθεστώτος του στρατιωτικού προσωπικού και των σωμάτων ασφαλείας με τον μνημονιακό νόμο 3865/2010 αφορά το σύνολο του προσωπικού που κατετάγη από το 1990 και μετά και συνεπώς η προσπάθεια αποκατάστασης ενός ομαλού μεταβατικού σταδίου θα πρέπει να αφορά το σύνολο των πληγέντων.Αναμένουμε από την ΠΟΕΣ να υποβάλλει συγκεκριμένη πρόταση χωρίς αποκλεισμούς».

Για την ιστορία σημειώνουμε όμως πως στις 13 Οκτωβρίου (σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου) της ΠΟΕΣ, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή, συναντήθηκε η ΠΟΕΣ με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ «αποτελούμενη από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο και Βουλευτή Α’ Πειραιά και Νησιών, Θοδωρή Δρίτσα, το Συντονιστή της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, Γιώργο Βαρεμένο και το μέλος της εν λόγω Επιτροπής και Βουλευτή Β’ Αθηνών Ελένη Αυλωνίτου».

Σε αυτή την συνάντηση συζητήθηκε συγκεκριμένα το ασφαλιστικό 1990 – 1992 και αναφέρεται στο δελτίο Τύπου: «Στη συνέχεια συζητήθηκε το θέμα που έχει προκύψει με την ψήφιση και θέση σε ισχύ του συνταξιοδοτικού νόμου 3865/2010 ο οποίος προκάλεσε την άνιση, δυσμενή και διακριτική μεταχείριση προς τους Έλληνεςστρατιωτικούς, καταταγέντες από 01-7-1990 έως και 31-12-1992, οι οποίοι μέχρι τότε αντιμετωπίζονταν ως παλαιοί ασφαλισμένοι. Αναγνωρίστηκε η αδικία που έχει σημειωθεί καθώς και η ανάγκη αποκατάστασής της με τη βούληση του κόμματος να προχωρήσει σε ενέργειες αρμοδιότητάς του».

Δελτίο τύπου μάλιστα είχε βγάλει και ο ΣΥΡΙΖΑ στις 15/10/2014 στο οποίο ανέφερε : «Αποτελεί διαπίστωση του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι μνημονιακοί Νόμοι έχουν δημιουργήσει σοβαρές ανισότητες στο σύνολο των εργαζομένων. Η άνιση μεταχείριση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που κατετάγησαν από 01-7-1990 έως και 31-12-1992 αποτελεί εκδήλωση των επιλογών των Κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών. Η πάγια δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για την ανατροπή αυτών των πολιτικών ισοδυναμεί με την ακύρωση των συνεπειών παρόμοιων πρακτικών και την αποκατάσταση εργασιακών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών αδικιών, όπως αυτή που χωρίς εύλογη αιτία υφίσταται η συγκεκριμένη κατηγορία στελεχών».

Ήταν ή δεν ήταν αυτη η αναφορά μια εκδήλωση της αναγνώρισης του συγκεκριμένου προβλήματος και μια δέσμευση οτι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε έτοιμη λύση;

Δείτε και την απάντηση του γραφείου Τύπου του ΑΝΥΕΘΑ σε επιστολή της ΠΟΕΣ

Το Γραφείο Τύπου του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Κώστα Ήσυχου, με αφορμή πρόσφατο υπόμνημα της ΠΟΕΣ που κοινοποιήθηκε και στον ΑΝΥΕΘΑ αναφέρει τα ακόλουθα:

Η πρόσφατη επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) με ΑΠ 35/20 Απρ 2015, προκαλεί ερωτηματικά.

Η ηγεσία των Υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν μπορεί να κάνει δεκτή κανενός είδους διαφοροποίηση μεταξύ των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Συνεπώς η ΠΟΕΣ οφείλει να ξεκαθαρίσει για ποιό λόγο διαφοροποιεί τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σε προνομιούχους και μη, σε δικαιούμενους αποκατάστασης και σε ανεπίστρεπτα αδικημένους, εμμένοντας σε αποκατάσταση μόνο όσων κατατάγησαν από το 1990 έως 1992, εξαιρώντας από οποιαδήποτε διεκδίκηση όσους υπηρετούντες κατετάγησαν από το 1992 και μετά.

Ασφαλώς οι καταταγέντες 1990-1992, έχουν υποστεί μεγαλύτερη αδικία καθώς με το παλαιό νομοθετικό πλαίσιο είχαν αυξημένες συνταξιοδοτικές προσδοκίες. Η βίαιη όμως μεταβολή του συνταξιοδοτικού καθεστώτος του στρατιωτικού προσωπικού και των σωμάτων ασφαλείας με τον μνημονιακό νόμο 3865/2010 αφορά το σύνολο του προσωπικού που κατετάγη από το 1990 και μετά και συνεπώς η προσπάθεια αποκατάστασης ενός ομαλού μεταβατικού σταδίου θα πρέπει να αφορά το σύνολο των πληγέντων.

Αναμένουμε από την ΠΟΕΣ να υποβάλλει συγκεκριμένη πρόταση χωρίς αποκλεισμούς. Η σημερινή κυβέρνηση διεξάγει έναν αγώνα για μια συνολική αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών της μνημονιακής πολιτικής που επιβλήθηκε στη χώρα οδηγώντας μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας στην απόγνωση. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι προσπάθειας για την αποκατάσταση των αδικιών που έχουν υποστεί τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.