03 Απριλίου 2015

«Γυναίκα-κλειδί» που θεωρείται ότι βοήθησε τη Σταμάτη αναζητά η ΕΛΑΣ-Πως συνελήφθη-Μεταφέρθηκε στη ΓΑΔΑ για ψυχιατρική εξέταση παρουσία εισαγγελέων

Λίγο πριν συλληφθεί από τους αστυνομικούς, η Βίκυ Σταμάτη χάραξε στο δέντρο του προαύλιου χώρου της Εκκλησίας αυτό το μήνυμα: "Μάνα = 10. ¼ ζωές και κάτι περισσεύει. Βίκυ Τσοχ.".
Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για το πως η αστυνομία εντόπισε την Βίκυ Σταμάτη, στο Χαϊδάρι και συγκεκριμένα στην Εκκλησία Παναγίτσα.


Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο συνήγορός της, Φραγκίσκος Ραγκούσης, η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου εντοπίστηκε μετά από τηλεφώνημα που δέχθηκε ο ίδιος από άγνωστο πρόσωπο, που του είπε: «Είμαι με την Βίκυ Σταμάτη στην Παναγίτσα στο Χαϊδάρι και θέλει να παραδοθεί. Μου είπε να σας ρωτήσω τι να κάνει».

Ακολούθως, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο συνήγορος, ειδοποίησε τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών και κινητοποιήθηκε η αστυνομία ώστε να εξακριβωθεί ότι πράγματι η γυναίκα που βρισκόταν στο συγκεκριμένο σημείο ήταν η κ. Σταμάτη.

Κατά μία άλλη εκδοχή, δύο παιδιά που έπαιζαν στον χώρο γύρω από την Εκκλησία, αναγνώρισαν την Βίκυ Σταμάτη, η οποία με ένα αιχμηρό αντικείμενο χάρασσε ένα μήνυμα στο δέντρο του προαύλιου χώρου της Εκκλησίας.

Τα παιδιά, πήγαν στο σπίτι τους και το είπαν στην μητέρα τους. Στη συνέχεια η μητέρα τους πήγε στην Εκκλησία και διαπίστωσε ότι όντως πρόκειται για την Βίκυ Σταμάτη και ενημέρωσε την αστυνομία.

Επίσης, αρχικά οι πληροφορίες ανέφεραν ότι εντοπίστηκε μέσα σε ένα αυτοκίνητο, ωστόσο τελικά φαίνεται ότι καθόταν σε ένα παγκάκι έξω από την εκκλησία της Παναγίτσας.


Αυτή είναι η εκκλησία (στο τέρμα της Λ. Καβάλας), στην οποία εντοπίστηκε η Βίκυ Σταμάτη.

Σε άθλια ψυχολογική κατάσταση η Σταμάτη
Η Βίκυ Σταμάτη, η οποία αυτή την ώρα βρίσκεται στη ΓΑΔΑ θα υποβληθεί σε ψυχιατρική εξέταση. Στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση βρίσκονται και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος και ο εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης που ερευνά τις συνθήκες απόδρασής της από το ΨΝΑ «Δρομοκαΐτειο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύζυγος του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου θα εξεταστεί από ψυχίατρο, καθώς φέρεται να βρίσκεται σε εξαιρετικά άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Ακολούθως θα κριθεί αν θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα για την άσκηση δίωξης για το αδίκημα της απόδρασης κρατουμένου.

Ο συνήγορός της Φραγκίσκος Ραγκούσης αναφέρει πως η εντολέας του περιφερόταν άσκοπα επί ώρες για να καταλήξει στην εκκλησία στο Χαϊδάρι, κοντά στο Νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν υπό κράτηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Βίκυ Σταμάτη δεν έχει πάρει τα φάρμακα που της χορηγούνται και είναι «σε άθλια ψυχολογική κατάσταση».

Σε ψυχιατρική εξέταση στη ΓΑΔΑ θα υποβληθεί η Βίκυ Σταμάτη
Σε ψυχιατρική εξέταση στη ΓΑΔΑ θα υποβληθεί η Βίκυ Σταμάτη, ενώ εκεί βρίσκονται και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος και ο εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης που ερευνά τις συνθήκες απόδρασής της από το ΨΝΑ «Δρομοκαΐτειο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύζυγος του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου θα εξεταστεί από ψυχίατρο, καθώς φέρεται να βρίσκεται σε εξαιρετικά άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Ακολούθως θα κριθεί αν θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα για την άσκηση δίωξης για το αδίκημα της απόδρασης κρατουμένου.

Ο συνήγορός της Φραγκίσκος Ραγκούσης αναφέρει πως η εντολέας του περιφερόταν άσκοπα επί ώρες για να καταλήξει στην εκκλησία στο Χαϊδάρι, κοντά στο Νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν υπό κράτηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Βίκυ Σταμάτη δεν έχει πάρει τα φάρμακα που της χορηγούνται και είναι «σε άθλια ψυχολογική κατάσταση».

Εξάλλου, πληροφορίες αναφέρουν πως από το υλικό που συλλέγεται στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας φαίνεται να προκύπτουν στοιχεία που ενδεχομένως αποσαφηνίζουν την ώρα απόδρασης της Βίκυ Σταμάτηη. Έτσι με βάση στοιχεία ότι το ντουζ στο κελί της ήταν ανοιχτό γύρω στη 1.00 χθες τα ξημερώματα εκτιμάται πως είναι ο επίμαχος χρόνος και πως η ίδια το είχε ανοίξει για να παραπλανήσει τους φρουρούς της.

Το Σωματείο Εργαζομένων του Δρομοκαιτειου σε σημερινή ανακοίνωση του, αναφέρει ότι η απόδραση της Βίκυ Σταμάτη αποκαλύπτει ουσιαστικά το κενό που υπάρχει στη νοσηλεία κρατουμένων καθώς με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί τα όρια μεταξύ νοσηλείας και φύλαξης κρατουμένων ασθενών φαίνονται θολά και δυσδιάκριτα.

Την «γυναίκα-κλειδί» αναζητά η αστυνομία

Η Βίκυ Σταμάτη δέχτηκε την περασμένη Τρίτη την επίσκεψη μιας γυναίκας που όμως δεν καταγράφηκε στα βιβλία και οι αστυνομικοί πιστεύουν πως έπαιξε σημαντικό ρόλο στην οργάνωση της απόδρασης - Τι πήγε «στραβά» και αναγκάστηκαν να αλλάξουν σχέδια

Πως επρόκειτο για μια παρόρμηση της στιγμής υποστηρίζει στους αστυνομικούς που την εξέτασαν η Βίκυ Σταμάτη, επιχειρώντας να εξηγήσει την απόδρασή της.

Αφού εντοπίστηκε στην Παναγίτσα Χαϊδαρίου, η Βίκυ Σταμάτη μεταφέρθηκε στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών και αρνείται να αποκαλύψει το παραμικρό σχετικά με το πώς βρήκε το κλειδί της μπαλκονόπορτας και το αν την βοήθησε κάποιος. 

Οι αστυνομικοί πάντως πιστεύουν πως επρόκειτο για οργανωμένο σχέδιο, με την βοήθεια τουλάχιστον μιας γυναίκας. Την περασμένη Τρίτη η Βίκυ Σταμάτη δέχτηκε στο δωμάτιό της στο Δρομοκαϊτειο την επίσκεψη μιας γυναίκας, το όνομα της οποίας δεν καταγράφηκε στα βιβλία επισκεπτών του Ιδρύματος. Εκείνη, πιστεύουν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας, έδωσε στην Βίκυ Σταμάτη πιθανότατα το κλειδί με το οποίο άνοιξε την μπαλκονόπορτα του δωματίου της και το έσκασε το βράδυ της Τετάρτης, μετά την απόρριψη της αίτησης αποφυλάκισής της.

Οι αστυνομικοί πιστεύουν πως η γυναίκα αυτή, έδωσε «συμβουλές» στην Βίκυ Σταμάτη, ως προς το πώς να αντιδράσει μετά την απόφαση για την αποφυλάκισή της, αναλόγως με το ποια θα ήταν αυτή. Επίσης, οι αστυνομικοί θεωρούν πως αυτή η γυναίκα-«κλειδί» για την υπόθεση βοήθησε με κάποιο τρόπο τη Βίκυ Σταμάτη να διανυκτερεύσει ασφαλώς, εάν δεν την φιλοξένησε στο σπίτι της. 

Η άποψη αυτή ενισχύεται και από το γεγονός πως οι αρχές έψαξαν εξονυχιστικά την περιοχή που εντοπίστηκε την Παρασκευή η Βίκυ Σταμάτη, με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και θεωρείται αδύνατο να μην είχε εντοπιστεί, αν βρισκόταν εκεί. 

Κατά τη διάρκεια της απόδρασης όμως, πιστεύουν οι αστυνομικοί, τα πράγματα δεν πήγαν σύμφωνα με το σχέδιο και έτσι αυτοί που είχαν οργανώσει το σχέδιο αποφάσισαν πως το καλύτερο θα ήταν η Βίκυ Σταμάτη να παραδωθεί. Το τι πήγε «στραβά» δεν είναι ακόμα σαφές, όμως το πιθανότερο είναι πως σκοπός της απόδρασης ήταν να δει η Βίκυ Σταμάτη το γιο της, κάτι που δεν κατέστη τελικά δυνατό. 

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης της Βίκυς Σταμάτη στην ΓΑΔΑ, ο Εισαγγελέας Πεπόνης που την εξέτασε, ζήτησε να είναι μόνος του μαζί της στην αίθουσα, για να δει υπό ποιες συνθήκες έγινε η απόδρασή της.