11 Απριλίου 2015

Επιτροπή Αληθείας, τηλεοπτικά σποτ και «γκρίζες ζώνες»

Δύο είναι, έως τώρα, τα εντυπωσιακότερα στοιχεία αναφορικά με την «Επιτροπή Αλήθειας Δημόσιου Χρέους», που συγκρότησε προσφάτως και στην οποία προεδρεύει με απόφασή της η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου. Πρώτον: σχεδόν όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου παρήλασαν από το βήμα της δημόσιας εναρκτήριας συνεδρίασής της δεσμευόμενα να επικουρήσουν τις εργασίες της Επιτροπής, χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν όλοι τους γνώριζαν σε ποιους ακριβώς δεσμεύονταν να δώσουν στοιχεία, μια και η σύνθεση της Επιτροπής ανακοινώθηκε δύο ημέρες αργότερα. Δεύτερον:
με την ευκαιρία της πρώτης αυτής συνεδρίασης, η πρόεδρος της Βουλής κατέστησε σαφές ότι εκλαμβάνει τη μη αποδεκτή (για τα κριτήρια που εκείνη θέτει...) δημοσιογραφία, περίπου ως εχθρική πράξη.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, 4-5 Απριλίου, στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Αλήθειας, οι φράσεις που ακούστηκαν πιο συχνά από την κ. Κωνσταντοπούλου, κάθε που ολοκλήρωνε την τοποθέτησή του κυβερνητικό στέλεχος, εμπεριείχαν τον όρο «δέσμευση». Σε αυτό το πλαίσιο, καταγράφονται ενδεικτικά δύο περιπτώσεις: «Κύριε Χουντή ελπίζουμε ότι θα βοηθήσετε την Επιτροπή στην αναζήτηση στοιχείων που βρίσκονται σε θεσμικά Οργανα της Ε.Ε. Εχει τεράστια σημασία να αποκτήσει πρόσβαση η Επιτροπή σε εκείνα τα στοιχεία που επιμελώς αποκρύπτονται», είπε στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών. «Κρατάμε ως πολύ σημαντική τη δέσμευσή σας ότι το υπουργείο σας θα θέσει υπόψη της Επιτροπής όλα εκείνα τα έγγραφα και στοιχεία που απαιτούνται για να γίνει αποκωδικοποίηση», ανέφερε στον κ. Γ. Βαρουφάκη.

Τα ονόματα όσων συμμετέχουν στην εν λόγω επιτροπή ανακοινώθηκαν στις 7/4: Πρόκειται για σχεδόν 30 καθηγητές, οικονομολόγους και έναν δημοσιογράφο. Εκ των πρώτων, αρκετοί είναι στο εξωτερικό, ο δε δημοσιογράφος φαίνεται πως «υπογράφει» και την ιδέα της παραγωγής των πολυσυζητημένων τηλεοπτικών σποτ, μέσω των οποίων προπαγανδίζεται ο στόχος: Η διαγραφή μέρους του χρέους.

Οι γκρίζες ζώνες που αφήνουν πίσω τους οι έως τώρα χειρισμοί, εμφανίζονται και στο κεφάλαιο αυτών των σποτ, τα οποία σύμφωνα με την κ. Κωνσταντοπούλου δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του Κοινοβουλίου. Απόφαση από την οποία να προκύπτουν στοιχεία για την ανάθεση δημιουργίας τους, πολύ περισσότερο καθώς φέρουν και το λογότυπο της Βουλής των Ελλήνων, δεν υπήρξε αναρτημένη στη Διαφάνεια του Κοινοβουλίου. Τα μόνα που μπορούσε κάποιος να βρει εκεί ώς το βράδυ της Μ. Πέμπτης, ήταν η κατ’ αρχήν απόφαση της προέδρου της Βουλής για τη συγκρότηση της Επιτροπής, και δύο εντάλματα πληρωμής για τα έξοδα κίνησης των μελών της (δεν λαμβάνουν μισθό/αμοιβή).

Στο περιθώριο αυτών και εξ αφορμής κάποιων δημοσιευμάτων, η πρόεδρος της Βουλής έκρινε σκόπιμο, όχι μόνο να επαναλάβει τη γενική επίθεση στα Μέσα Ενημέρωσης αλλά και να επικεντρώσει τα βέλη της ισοπεδωτικά στους διαπιστευμένους κοινοβουλευτικούς συντάκτες: Ισχυρίστηκε, δημοσίως, ότι δήθεν τους παρέχονται «δαπανηρές διευκολύνσεις». Διατύπωσε το συμπέρασμα πως, κατόπιν τούτου, είναι υποχρεωμένοι να καλύπτουν «πράγματι το κοινοβουλευτικό έργο», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι είτε ασχολούνται με ανύπαρκτα ζητήματα, είτε συγκαλύπτουν άλλα υπαρκτά, ή ότι λασπολογούν! Αφού, λοιπόν, ξεκαθάρισε πως έχει άποψη ως προς το τι πρέπει να μεταδίδεται δημοσιογραφικά, πρόσθεσε με τρόπο που μόνο διάθεση κατασκευής εχθρών καταδεικνύει: «Οποιος θέλει να συστρατευθεί είναι απολύτως ευπρόσδεκτος. Οποιος θέλει να ρίχνει λάσπη, να συγκαλύπτει την αλήθεια, να παραπληροφορεί και να αποπροσανατολίζει, θα με βρει απέναντι».

ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ
KAΘΗΜΕΡΙΝΗ