04 Απριλίου 2015

Δημιουργική ρητορεία

Στο email Βαρουφάκη προς τους δανειστές υπάρχει ένας πίνακας που αναφέρει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 θα κινηθεί από 3,1% του ΑΕΠ έως και 3,9% του ΑΕΠ. Παρ’ όλα αυτά το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει ότι πέτυχε στη διαπραγμάτευση τον στόχο για μικρότερο πλεόνασμα 1,2%-1,5%. Δηλαδή, όπως θα έλεγε και ο κ. Βαρουφάκης, έχουμε πλέον δημιουργική ασάφεια και στον χώρο της αριθμητικής.

Η διαφορά του 1,5% με το 3,1% (αν πάρουμε την καλύτερη δυνατή εκδοχή για την κυβέρνηση) είναι γύρω στα τρία δισεκατομμύρια, τα οποία θα κληθούν με εξαιρετική σαφήνεια να πληρώσουν οι πολίτες, διότι τα χαρτιά της εφορίας δεν θα γράφουν «έχετε να πληρώσετε μεταξύ 1.500 και 3.000 ευρώ». Θα έχουν πολύ συγκεκριμένο ποσό. Οπως το πάει η κυβέρνηση -με την αβελτηρία της, τις τζάμπα ρητορείες των υπουργών, οι οποίοι αντί να συμμαζεύουν το κράτος ξημεροβραδιάζονται στα κανάλια, με τις ανοησίες που εκτόξευσαν κατά το παρελθόν περί «δημιουργικής αντίστασης στους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς» κ.λπ.- φροντίζει ώστε ο λογαριασμός που θα πάει στους φορολογούμενους να είναι όσο το δυνατόν πιο υψηλός.

Για να πούμε την αλήθεια, ο κ. Βαρουφάκης δεν ανακάλυψε κάτι καινούργιο με τον όρο «δημιουργική ασάφεια». Απλώς βάφτισε μια μακρά παράδοση του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που ο Οργουελ έλεγε newspeak διά του οποίου αυτή η Αριστερά διαφέντεψε τον δημόσιο διάλογο επί μακρόν. «Εισβολή έγινε στην Κύπρο και στο Πολυτεχνείο, όχι στη Βουλή», είπε η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, αλλά αν έμπαιναν τριάντα χρυσαυγίτες για να διαμαρτυρηθούν -επειδή π.χ. ο κ. Ηλίας Κασιδιάρης είναι στη φυλακή- θα ακούγαμε (και δικαίως) ότι έγινε «φασιστική εισβολή»· δεν θα το ακούγαμε βεβαίως από την ίδια, αλλά από ένα μεγάλο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ. Γενικώς, οι παρανομίες των ακροδεξιών είναι «φασισμός», οι παρανομίες των ακροαριστερών είναι «αγώνας». Οπως ακριβώς παλιότερα οι στρατιωτικές παρεμβάσεις του ΝΑΤΟ σε διάφορες χώρες ήταν εισβολές, ενώ οι στρατιωτικές παρεμβάσεις του Συμφώνου της Βαρσοβίας ήταν «αποκατάσταση της (σοσιαλιστικής) τάξης».

Οι αναρχικοί -όχι αυτοί που εισέβαλαν στη Βουλή, αλλά οι άλλοι που έχουν χιούμορ- αποτύπωσαν τη «δημιουργική ασάφεια» στη ρητορεία αυτής της Αριστεράς με ένα πολύ ωραίο σύνθημα: «Οταν η κόρη του Μητσοτάκη έγινε υπουργός, είχαμε νεποτισμό. Τώρα που η κόρη του Κωνσταντόπουλου έγινε πρόεδρος της Βουλής, έχουμε σοσιαλισμό».

ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ