13 Απριλίου 2015

Γιορτινός…ΆδωνιςΠοιος τιμωρεί τον «φιλέλληνα» γερουσιαστή Μπενέντεζ;

Σε κρίσιμη ώρα για το Κυπριακό και τα εθνικά μας θέματα ήλθαν οι δικαστικές περιπέτειες του πλέον ένθερμου φιλέλληνα στο Κογκρέσο. Όπως αποκλειστικά αποκαλύπτει ο Αποστόλης Ζουπανιώτης,  δημοσιογράφος και εκδότης της «Greek News», της μεγαλύτερης εφημερίδας της παροικίας στη Ν. Υόρκη, η παραπομπή την προηγούμενη Πέμπτη σε δίκη του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μπενέντεζ, με βαριές κατηγορίες για αδικήματα διαφθοράς, δωροδοκίας, συνωμοσίας και ψευδορκίας, προκάλεσε μεγάλο θόρυβο στην πολιτεία της Νέας Ιερσέης (Νιου Τζέρσεϊ) όπου εκλέγεται, αλλά και την Ουάσινγκτον, καθώς ο επιφανής δημοκρατικός νομοθέτης θεωρείται μία από τις πλέον ισχυρές προσωπικότητες των ΗΠΑ, ιδίως για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Σε κάποια, μάλιστα, ζητήματα όπως η Κούβα (γενέτειρα των γονέων του), το Κυπριακό, τα ελληνικά εθνικά θέματα, η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, το Ισραήλ, το Ιράν και η Συρία, οι απόψεις του πολλές φορές τον έχουν φέρει απέναντι στην επίσημη πολιτική των ΗΠΑ, ακόμη και σε δημοκρατικούς προέδρους.

Ποιος είναι ο Ρομπερτ Μενεντεζ

Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως ακτιβιστής, που στράφηκε εναντίον του δημάρχου του Γιούνιον Σίτι, ο οποίος είχε ασχοληθεί με παράνομες δουλειές. Εξελέγη δήμαρχος της πόλης και αργότερα πολιτειακός βουλευτής και πολιτειακός γερουσιαστής, πριν εκλεγεί στη Βουλή, το 1992.

Οι πρώτες κατηγορίες

Οι πρώτες επικρίσεις σε βάρος του για διαφθορά ξεκίνησαν λίγο μετά το 2006, όταν διορίστηκε γερουσιαστής στη θέση του Τζον Κορζάιν, που εξελέγη κυβερνήτης της πολιτείας και εντάθηκαν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Τότε, μετά από καταγγελίες ρεπουμπλικάνων πολιτειακών βουλευτών, ο τότε ομοσπονδιακός εισαγγελέας (και σημερινός κυβερνήτης της πολιτείας), Κρις Κρίστι, ξεκίνησε σε βάρος του έρευνα, η οποία τελικά, μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου 2006, μπήκε στο αρχείο.

Το 2008 αποκαλύφθηκε ότι Κουβανοί πράκτορες προσέγγισαν μπλόγκερ από τη Φλόριδα για να κάνει έρευνα για υποθέσεις του Μενέντεζ, με στόχο την πολιτική του σπίλωση.

Το 2010 οι ρεπουμπλικάνοι ξεκίνησαν εκστρατεία για καθαίρεση του γερουσιαστή, η οποία τελικά μετά από δικαστικές διαμάχες απορρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Ιερσέης. Ωστόσο, εκείνη τη χρονιά, για πρώτη φορά, μπήκε στο στόχαστρο ομοσπονδιακής έρευνας, μετά από δημοσίευμα της «Wall Street Journal», το οποίο ανέφερε ότι προσπάθησε να επηρεάσει τον πρόεδρο της FED, Μπεν Μπερνάκι, με στόχο να επιτρέψει την αγορά τράπεζας, της οποίας 8 από τα 15 μέλη του ΔΣ είχαν συνεισφέρει χρήματα στην προεκλογική του εκστρατεία. Οι έρευνες δεν κατόρθωσαν να στοιχειοθετήσουν κατηγορίες σε βάρος του.

Στις παραμονές των εκλογών του 2012 –που διεκδικούσε επανεκλογή–, εμφανίστηκαν στον τοπικό Τύπο της πολιτείας δημοσιεύματα που τον έφεραν να έχει σεξουαλικές σχέσεις με δύο 16χρονες, που τις πλήρωσε ο στενός του φίλος και υποστηρικτής Δρ. Σάλομον Μέλγκεν. Τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης αρνήθηκαν να δημοσιοποιήσουν τις πληροφορίες. Έρευνα του FBI δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, ενώ μία από τις κοπέλες κατέθεσε ότι την πλήρωσαν για να ψευδομαρτυρήσει.

Ο κομβικός ρόλος του Δρ Μέλγκεν

Ωστόσο, τα δημοσιεύματα έβαλαν στο κάδρο τον πολυεκατομμυριούχο Δρα Μέλγκεν και από τις αρχές του 2013 ξεκινά νέα εξονυχιστική έρευνα των ομοσπονδιακών αρχών, με πρώτο στόχο τον οφθαλμίατρο, αλλά και άλλους σημαντικούς υποστηρικτές του γερουσιαστή Μενέντεζ. Όλα τα ταξίδια του μπήκαν στο μικροσκόπιο των Αρχών, ακόμη και αυτά που έκανε στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Μάλιστα, μεταξύ των ατόμων που ερευνήθηκαν ήταν και Ελληνοαμερικανοί, οι οποίοι αντιλήφθηκαν μία απεγνωσμένη προσπάθεια του FBI να βρει κάποιο στοιχείο σε βάρος του, για να παραπεμφθεί σε δίκη.

Τι αναφέρει το κατηγορητήριο του FBI

Τελικά, το 68 σελίδων κατηγορητήριο, που ανακοινώθηκε την Πέμπτη, εστιάζει αποκλειστικά στη σχέση του γερουσιαστή Μενέντεζ με τον Δρα Μέλγκεν, παραθέτοντας κατηγορίες για παρεμβάσεις του γερουσιαστή προς διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, ξεκινώντας από μεσολάβηση για επιχειρήσεις του οφθαλμιάτρου στη Δομινικανή Δημοκρατία, παρεμβάσεις προς το υπουργείο Υγείας για υπόθεση του οφθαλμιάτρου που είχε κατηγορηθεί για υπερχρεωμένες χρεώσεις ασφαλισμένων, μέχρι αιτήματα προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για εξασφάλιση βίζας σε τρεις νεαρές φίλες του Δρα Μέλγκεν, ο οποίος φαίνεται πως ήταν επιρρεπής σε εξωσυζυγικές σχέσεις.

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ δήλωσε αθώος, υποσχόμενος να δώσει τη μάχη για να λάμψει η αλήθεια. «Δεν θα τελειώσει κατ’ αυτόν τον τρόπο η καριέρα μου», είπε επευφημούμενος από δεκάδες υποστηρικτές του το βράδυ της Πέμπτης.

Συμπαράσταση από τη Γερουσία

Πολλοί συνάδελφοί του στη Γερουσία εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους προς τον Μπομπ Μενέντεζ, δηλώνοντας βέβαιοι για την αθωότητά του, ενώ πολλοί κορυφαίοι γερουσιαστές συνέδεσαν τις κατηγορίες που του απήγγειλε το υπουργείο Δικαιοσύνης με τη σκληρή κόντρα που άνοιξε ο Μενέντεζ με τον Λευκό Οίκο για την Κούβα, το Ιράν και τη Συρία.

Το πρώτο κακό για τα ελληνικά συμφέροντα έγινε, ήδη, καθώς ο γερουσιαστής παραιτήθηκε από τη θέση του επικεφαλής των Δημοκρατικών στην επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Όταν το 2007 ο Πολ Σαρμπάνης –φυσικός ηγέτης για τα εθνικά θέματα στο Κογκρέσο– αποσύρθηκε από τη Γερουσία, εισηγήθηκε στην ηγεσία του ελληνοαμερικανικού λόμπι, παρουσία και του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, ως διάδοχό του τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Η σχέση του Μενέντεζ με το Κυπριακό ίσως θα μπορούσε να αποτελέσει στοιχείο της υπεράσπισης, καθώς επιβεβαιώνει αυτό που είπε το βράδυ της Πέμπτης, ότι «οι εισαγγελείς δεν καταλαβαίνουν τη διαφορά της φιλίας από τη δωροδοκία».

«Η ομογένεια να σταθεί στο πλευρό του», δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), Τάσος Ζαμπάς, ο οποίος είπε στην ίδια εκδήλωση: «Τον Αύγουστο του 1995 διασχίσαμε μαζί τη γραμμή του Αττίλα και πήγαμε στο σπίτι μου. Κράτησε τον λόγο του. Και από τότε, με όλους τους φίλους του στην κοινότητα, είμαστε μαζί. Δεν ξέρω πού θα βρισκόμαστε σήμερα χωρίς τη βοήθεια του Μπομπ Μενέντεζ».

Από το 1994 και μετά, ο Μενέντεζ κλείνει κάθε του ομιλία για την Κύπρο με την υπόσχεση ότι δεν θα σταματήσει τον αγώνα μέχρις ότου αποχωρήσει από την Κύπρο η μπότα του τελευταίου Τούρκου στρατιώτη. Από όσα έχει κάνει για την Κύπρο, την Ελλάδα και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, σε κάθε μεγάλη ή μικρή μάχη, τα περισσότερα δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Τα δύο μεγάλα ερωτήματα αφορούν α) την ορθότητα των κατηγοριών και β) το κατά πόσο αυτές οι κατηγορίες θα επηρεάσουν τις απόψεις του γερουσιαστή.

Πηγή: Greek News/Απόστολος Ζουπανιώτης
http://www.greeknewsonline.com/