02 Απριλίου 2015

Γκρίνια σε ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ για «άσκοπους τακτικισμούς» της κυβέρνησης

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της σχετικά σύντομης συνεδρίασης ( δεν ξεπέρασε τις τρεις ώρες η διάρκεια, έναντι τουλάχιστον δέκα της προηγούμενης...), εκδηλώθηκαν έντονοι προβληματισμοί και αρκετές αντιδράσεις με θέμα την λίστα προτάσεων του υπουργού Οικονομικών.

Ειδικότερα, από την αριστερή αντιπολίτευση, αλλά και από βουλευτές που δεν προέρχονται από το Ρεύμα ή τις συγγενείς πολιτικά συνιστώσες, υπήρξε κριτική για την περιγραφή του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος στο ύψος του 3,1%.

Ο υπουργός Οικονομικών αντέκρουσε την κριτική λέγοντας ότι στόχος είναι το 1,2% και ότι το πέραν αυτού ποσοστό αφορά την απόδοση των μεταρρυθμίσεων και προορίζεται για την έσκηση κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής.

Αξιοσημείωτο πάντως είναι το γεγονός ότι ακόμη και κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης, ανέφερε μετά το τέλος της συνεδρίασης ότι η κυβέρνηση αναλώνεται σε «άσκοπους τακτικισμούς».

Στο μεταξύ για «σπονδυλωτή λύση» και σταδιακή απεμπλοκή της διαπραγμάτευσης εντός του Απριλίου μίλησε πηγή του ΥΠΟΙΚ στο περιθώριο της συνεδρίασης.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή και με βάση την εκτίμηση αυτή, σταδιακή θα είναι και η αποδέσμευση της χρηματοδότησης.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι το πρώτο βήμα θα γίνει από την ΕΚΤ και εν συνεχεία με αποφάσεις του eurogroup θα αποδεσμεύονται τμηματικά οι χρηματοδοτήσεις της ελληνικής οικονομίας, κάτι που στους κύκλους εκτός κυβέρνησης περιγράφεται ως «μαρτύριο της σταγόνας».

Κωβαίος Αγγελος
ΤΟ ΒΗΜΑ