02 Απριλίου 2015

Αστυνομικοί σε… απόγνωση-Στο… έλεος των αντιεξουσιαστών τα δημόσια κτίρια

Η… «δημιουργική ασάφεια» που επαγγέλλεται η κυβέρνηση εκτός από την οικονομία βρίσκει πεδίο εφαρμογής και στη δημόσια τάξη, καθώς η μετριοπαθής αντιμετώπιση των περιστατικών κατάληψης δημοσίων κτιρίων εκλαμβάνεται ως αδυναμία της ΕΛ.ΑΣ.

Τις τελευταίες ημέρες οι πολίτες γίνονται μάρτυρες ενός «κύματος» καταλήψεων, με αυξητική τάση, η οποία προκάλεσε ακόμα και την αντίδραση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Χρειάστηκε βέβαια, ομάδα αντιεξουσιαστών να φτάσει μέχρι και το προαύλιο της Βουλής, ζητώντας την απελευθέρωση του καταδικασμένου τρομοκράτη μέλους της 17Ν, Σάββα Ξηρού και την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας. Την επομένη, θέλοντας να προκαλέσουν ακόμα περισσότερο και ταυτόχρονα να δοκιμάσουν τις «αντοχές» της κυβέρνησης και των οργάνων της τάξης, μία άλλη ομάδα έφτασε μπροστά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και ξεδίπλωσε πανό με το σύνθημα «Νίκη στους απεργούς πείνας κρατούμενους αγωνιστές».

Κάλλιστα θα μπορούσε κανείς να σχολιάσει πως ο αντιεξουσιαστικός χώρος επιδιώκει – προκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει με μία «δεξιού» χαρακτήρα κίνηση -π.χ. μαζικές συλλήψεις από επιχείρηση διμοιρίας της Υ.ΜΕ.Τ.- θέλοντας έτσι να αποδομήσει το αριστερό προφίλ της κυβέρνησης.

Ένα σχέδιο που για την ώρα δεν «βγαίνει», όπως αποδείχθηκε περίτρανα στην περίπτωση της Βουλής, καθώς η Ζωή Κωνσταντοπούλου -ως πρόεδρος- υποβάθμισε το γεγονός σε μία απλή διαμαρτυρία πολιτών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν έγινε καμία εισβολή». Προφανώς αγνοούσε ότι ανάμεσα στους… διαμαρτυρόμενους πολίτες βρίσκονταν και ένα παλιός γνώριμος της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος το 2005 είχε κατηγορηθεί μαζί με ακόμη τρία άτομα για την κλοπή αστυνομικών ασπίδων των ΜΑΤ μετά από καταδρομική επίθεση στην οδό Χαριλάου Τρικούπη στα Εξάρχεια.

Αστυνομικοί σε… απόγνωση

«Αμέσως μετά τις εκλογές ζητήθηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν περιμετρικά του κτιρίου της Βουλής να απομακρυνθούν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι αστυνομικοί των Υ.ΜΕ.Τ. και Μ.Α.Τ. να μεταφερθούν στο Ζάππειο, στην Φιλλελήνων, στην Ηρώδου Αττικού και στην Ακαδημίας» δηλώνει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. για το περιστατικό. Την ίδια ώρα, υπάρχει… ασάφεια -όχι και τόσο δημιουργική- στις εντολές για την αντιμετώπιση περιστατικών κατάληψης δημοσίων κτιρίων, με αποτέλεσμα τόσο οι επικεφαλής όσο και το κατώτερο προσωπικό της Αστυνομίας σε πολλές περιπτώσεις να εμφανίζεται αμήχανο και να μην γνωρίζει πως πρέπει να αντιδράσει.

«Φοβάμαι το μπλέξιμο» είναι μία φράση που όλο και πιο συχνά ακούγεται από χαμηλόβαθμους αστυνομικούς «του δρόμου», που ομολογούν ότι επιδεικνύουν ατολμία στην αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών. Μία ατολμία που είναι απόρροια της έλλειψης πολιτικής βούλησης. Την ίδια ώρα, μετά και τις επιθέσεις στα Α.Τ. Δάφνης και Ζωγράφου, εντείνονται οι φόβοι για νέες συντονισμένες καταδρομικού τύπου επιχειρήσεις από ομάδες αντιεξουσιαστών. Είναι χαρακτηριστικό πως μεγάλο αστυνομικό τμήμα του κέντρου των Αθηνών, που κατά το παρελθόν έχει γίνει στόχος «μπαχαλάκηδων» έχει δώσει εντολή τις βραδινές ώρες τα οχήματα που δεν χρησιμοποιούνται να μην σταθμεύονται έξω από το κτίριο, αλλά στους χώρους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

«Μπαλάκι» οι ευθύνες

Το γνωστό παιχνίδι του… μουτζούρη θυμίζει η κατάσταση με τις καταλήψεις ιδρυμάτων (π.χ. της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ ή της Νομικής προ ημερών) όπου κανείς δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη της εισβολής αστυνομικών δυνάμεων για εκκαθάριση των χώρων. Ιδιαίτερα στην περίπτωση του πανεπιστημίου Αθηνών έχουμε ένα «μπαλάκι» το οποίο η πρυτανεία πέταξε στη Δικαιοσύνη, με τον εισαγγελέα να δίνει εντολή αλλά να αναμένει πολιτική έγκριση -που μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε έρθει- και το… μπαλάκι να καταλήγει στην αστυνομία.

Αποτέλεσμα; Κτίρια υπό κατάληψη, με τους αστυνομικούς να προβαίνουν σε προσαγωγές -που κάποιες λίγες μετατρέπονται σε συλλήψεις- έξω από αυτά. Την ίδια ώρα, αστυνομικοί των μονάδων καταστολής καταπονούνται σωματικά και ψυχικά χωρίς λόγο, καθώς αν και περικυκλώνουν σχολές και κτίρια απλά… παρακολουθούν!

Πιέσεις σε Πανούση για παραίτηση

Εντείνονται, υπό το βάρος των καθημερινών καταλήψεων σε δημόσια κτίρια και της παθητικής στάσης της αστυνομίας, οι αντιπολιτευτικές φωνές που ζητούν την παραίτηση του Γιάννη Πανούση από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, έκανε λόγο για «χώρα που βρίσκεται υπό συνεχή κατάληψη». Προσέθεσε, μάλιστα, ότι «η δημόσια ασφάλεια απειλείται καθημερινά» και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έχει χάσει τον έλεγχο στα πανεπιστήμια από τον «πολύ διάλογο με τους κουκουλοφόρους» και ότι ανέχεται επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα.

«Αν δεν μπορεί να διασφαλίσει τα αυτονόητα, να παραιτηθεί ο υπουργός τώρα», αναφέρει σε δήλωσή της η υπεύθυνη του Τομέα Δημόσιας του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. «Ακόμα και τα προφανή, η τήρηση της νομιμότητας και η περιφρούρηση των δημοσίων κτιρίων μετατρέπονται σε μείζονα κυβερνητικά ζητήματα λόγω των διαφωνιών των υπουργών. Παρακολουθούμε τον κ. Πανούση να περιμένει την πρωθυπουργική εντολή για να συλλάβει τους καταληψίες ενώ ο κ. Βούτσης διαφωνεί» αναφέρει τέλος σε ανακοίνωση του το Ποτάμι.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ