16 Απριλίου 2015

Κικίλιας κατά Παρασκευόπουλου: Διδάσκετε την κοινωνία να βλέπει τον Ξηρό ως λαϊκό ήρωα

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επέμεινε στο διάλογο με τους κουκουλοφόρους, αν είναι έτσι να αποφευχθεί η βία

Την άποψη που έχει προκαλέσει αίσθηση περί διαλόγου με τους κουκουλοφόρους επανέφερε στην Ολομέλεια, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ως τακτική -όπως είπε- αποφυγής της βίας.

Νωρίτερα, ο εισηγητής της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον υπουργό και στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι ανοίγουν διάλογο με «κουκουλοφόρους και τρομοκράτες» και πως ο κ. Παρασκευόπουλος «διδάσκει την κοινωνία να βλέπει τον Ξηρό ως λαϊκό ήρωα».

Από την πλευρά του, ο κ. Παρασκευόπουλος  είπε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται διάλογος με αυτές τις ομάδες, ούτε η πρώτη φορά που εισάγονται εξαιρέσεις στη νομοθεσία έπειτα από κοινωνικά αιτήματα.

Ο υπουργός μάλιστα επικαλέστηκε ως παράδειγμα τον αείμνηστο Θανάση Κανελλόπουλο, ο οποίος το 1990 ως υπουργός Δικαιοσύνης, όταν υπήρχε εξέγερση στις φυλακές, κάλεσε επιτροπή κρατουμένων στο υπουργείο -όπως είπε- και τους κέρασε πίτσες.

«Για τη φράση μου πως θα κάνω διάλογο, εγώ είπα ότι θα έκανα διάλογο και με κουκουλοφόρους, αν είναι έτσι να αποφύγουμε τη βία» κατέληξε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Όσον αφορά στην ουσία του νομοσχεδίου και ειδικότερα στη ρύθμιση, η οποία χαρακτηρίζεται από την αντιπολίτευση ως «φωτογραφική», προκειμένου ο Σάββας Ξηρός να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του κατ’ οίκον, ο υπουργός Δικαιοσύνης επανέλαβε ότι αφορά στον Σάββα Ξηρό, άλλον έναν κρατούμενο του Κορυδαλλού και περίπου ακόμα δέκα με σοβαρά προβλήματα υγείας σε άλλα σωφρονιστικά καταστήματα.

Τόνισε, δε, ότι η χώρα μας έχει ήδη καταδικαστεί από διεθνή όργανα και δικαστήρια εξαιτίας των συνθηκών κράτησης και ειδικότερα αναπήρων κρατουμένων.

Στον αντίποδα, σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, αλλά και προσωπικά στον υπουργό Δικαιοσύνης, εξαπέλυσε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας, υποστηρίζοντας ότι μόνος στόχος της κυβέρνησης είναι να ικανοποιηθούν οι συνιστώσες εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ.

«Ενισχύετε αυτό που όλοι ξέρουν, ότι στις φυλακές οι σκληροί ποινικοί κάνουν κουμάντο. Στενές ιδεολογικές συγγένειες έχετε με εκείνους. Αποσύρατε την αστυνομία, καθιστώντας την παθητικό θεατή, για να μην στενοχωρηθούν... τα παιδιά» είπε ο κ. Κικίλιας.

Αναφερόμενος στη δήλωση του κ. Παρασκευόπουλου πως θα κάνει διάλογο και με τους κουκουλοφόρους, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι η κυβέρνηση επιλέγει να τηρήσει τη συμφωνία με τους τρομοκράτες και τους συνοδοιπόρους της, τους οποίος κάλεσε σε διάλογο πριν καν διαλεχθεί με τους βουλευτές.

Όσον αφορά στη ρύθμιση για τον Σάββα Ξηρό, ο κ. Κικίλιας δήλωσε ότι η ρύθμιση όζει, γιατί είναι φωτογραφική και υποστήριξε ότι είναι προϊόν υπαγόρευσης.

«Σε λίγο θα διδάξετε την κοινωνία να βλέπει τον Ξηρό με άλλα μάτια, ως λαϊκό ήρωα. Σας ζητούμε να αποσύρετε το νομοσχέδιο και να μην κακοποιήσετε τη δημοκρατία» κατέληξε ο κ. Κικίλιας.