20 Απριλίου 2015

Προειδοποίηση Ετινγκερ προς Δραγασάκη: Ούτε να το σκέφτεται η Ελλάδα για εκλογές

Ενάντιος σε κάθε σκέψη πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, σε περίπτωση που δεν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τις Βρυξέλλες, τάχθηκε ο Γερμανός επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ.

Μιλώντας στην Bild, ουσιαστικά απάντησε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, που σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» παραδέχθηκε πως στο πίσω μέρος του μυαλού υπάρχει η προσφυγή στις κάλπες.

Ο κ. Έντιγκερ προειδοποίησε πως η Ελλάδα δεν θα βρει τον δρόμο της μέσα από εκλογές. Και πρόσθεσε: «Μια τέτοια εκστρατεία θα παραλύσει τη χώρα για εβδομάδες, θα αυξήσει τις οικονομικές ανάγκες της χώρας, ενώ δεν πρόκειται να αλλάξει τη στάση των χωρών της Ευρωζώνης». Ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγηθεί σε αυτή τη λύση για να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.

Ο Γερμανός επίτροπος εμφανίστηκε ενοχλημένος και για το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν και οι μεταρρυθμίσεις δεν παίρνουν σάρκα και οστά.

«Δυστυχώς, κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τα θεσμικά όργανα της Τρόικας. Η ελληνική πλευρά δεν συνεργάζεται, ενώ οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της είναι χαμηλές».

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα ενόψει του Eurogroup της 24ης Απριλίου στη Ρίγα της Λετονίας: «Με τέτοια έλλειψη προόδου, είναι πολύ πιθανό στο επόμενο Eurogroup να μην έχουμε καμία συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές. Χωρίς μεταρρυθμίσεις και χωρίς δημοσιοποίηση των ελληνικών οικονομικών στοιχείων, δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία, άρα και περαιτέρω βοήθεια από τα κράτη-μέλη. Ο χρόνος για την Ελλάδα τρέχει».