24 Απριλίου 2015

Μετά το ξύλο ο Βαρουφάκης είναι έτοιμος να συμβιβαστεί-Bloomberg: Ψάχνουμε μελανιές πάνω στον Βαρουφάκη

-FT: Αγριο επεισόδιο Βαρουφάκη στο Eurogroup με υπουργούς για plan-B και Grexit
-Βαρουφάκης μετά το «σκληρό ροκ»: Είμαστε έτοιμοι να συμβιβαστούμε
-Δημοσιογράφος του Bloomberg: Ψάχνοντας μελανιές πάνω στον Βαρουφάκη

Ενα θερμό επεισόδιο μεταξύ Βαρουφάκη και ομολόγων του, οδήγησε τη συνεδρίαση του Eurogroup σε «σημείο βρασμού» όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, προεξάρχοντος του Σλοβένου ΥΠΟΙΚ, τον οποίο σιγοντάρησαν και άλλοι υπουργοί μικρών χωρών, ζήτησαν να επεξεργαστεί η ΕΕ ένα σχέδιο Β' σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα δεν προχωρήσουν γρήγορα. Οι αναφορές αυτές όξυναν τα πνεύματα και οδήγησαν σε έκρηξη τον Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος τους κατηγόρησε ως αντιευρωπαϊστές.


Το ρεπορτάζ των FT
Οι μήνες της ολοένα και αυξανόμενης απογοήτευσης ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, οδήγησε στα ύψη την ένταση στο Eurogroup, την Παρασκευή, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατηγόρησαν με θυμό τον Έλληνα ομόλογό τους για υπαναχωρήσεις σε σχέση με τις δεσμεύσεις του. Απέτυχαν έτσι να γεφυρώσουν τις βαθιές διαφορές που εξακολουθούν να χωρίζουν τα δύο μέρη.

Ο ανταγωνισμός έγινε τόσο έντονος κατά τη διάρκεια της τρίωρης, κεκλεισμένων των θυρών, συνεδρίασης, ώστε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβενίας πρότεινε η ευρωζώνη να προετοιμάσει ένα «σχέδιο β'» εάν οι συνομιλίες για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα διάσωσης δεν προχωρήσoυν σύντομα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους της ευρωζώνης και άλλοι υπουργοί από πιο μικρές και πιο ευάλωτες οικονομίες, εξέφρασαν παρόμοια συναισθήματα.


Το σχόλιο του σλοβένου, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος κατηγόρησε τον ομόλογό του ότι σήκωσε απρεπώς το σενάριο του Grexit και τόνισε πως όσοι το πράττουν είναι αντιευρωπαϊστές.

Οι αιχμηρές ανταλλαγές κατηγοριών, έγιναν σε μια συνεδρίαση της Ευρωομάδας η οποία επρόκειτο αρχικά να συμφωνήσει σε μια νέα λίστα των ελληνικών μεταρρυθμίσεων που θα μπορούσε η Αθήνα να εφαρμόσει, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στο υπόλοιπο 7,2 δισ ευρώ του προγράμματος διάσωσης.

Αλλά ο Ολλανδός πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι απαιτείται «σημαντικά μεγαλύτερη πρόοδος» προειδοποιώντας ότι «ο χρόνος εξαντλείται».
Η Αθήνα είναι σε απόγνωση καθώς ξεμένει από ρευστό και ορισμένοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης φοβούνται ότι χωρίς μια συμφωνία για την αποδέσμευση των κονδυλίων, η κυβέρνηση θα μπορούσε θα χρεοκοπήσει από τα μέσα Μαΐου κιόλας, καθώς τότε πρέπει να αποπληρώσει 750 εκατ. Ευρώ στο ΔΝΤ.

Η συγκρουσιακή συνεδρίαση υπονόμευσε ισχυρισμούς Ελλήνων αξιωματούχων οι οποίοι έλεγαν ότι Τσίπρας και Μέρκελ κατά την συνάντησή τους την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, είχαν περιορισμένες διαφορές. Οι ισχυρισμοί αυτοί, οδήγησαν το ευρώ σε ράλι ανόδου στις αγορές, το πρωί της Παρασκευής, αλλά τα κέρδη εξανεμίστηκαν μετά την είδηση για τις αποκλίσεις απόψεων που παρουσιάστηκαν.


Ο Ντάισελμπλουμ αναγνώρισε ότι οι συζητήσεις ήταν συγκρουσιακές και πρότεινε να αναθεωρηθεί η διαπραγματευτική διαδικασία, προκειμένου να επιταχυνθεί η επίτευξη συμφωνίας και να αποφευχθεί μια ελληνική χρεοκοπία.

Αξιωματούχοι που είχαν γνώση για τις συνομιλίες, λένε πως μερικές από τις πιο οξείς διαφορές εκφράστηκαν πάνω στο πόση πρόοδος έχει γίνει στις διαπραγματεύσεις αναφορικά με τη χρηματοδότηση.

Ο κ. Βαρουφάκης στην εναρκτήρια ομιλία του είπε στους συνομιλητές του πως πιστεύει ότι μία συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί γρήγορα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μια διάσκεψη μπορεί να υπάρξει ήδη μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Όμως οι άλλοι υπουργοί εξέφρασαν τη δυσπιστία τους για ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ο κ. Ντάισελμπλουμ άφησε να εννοηθεί ότι ακόμα και η συνάντηση των υπουργών οικονομικών στις 11 Μαΐου περισσότερο θα μπορούσε να εκτιμήσει την κατάσταση, παρά να αποτελέσει ευκαιρία για να ολοκληρωθεί η συμφωνία.
Αξιωματούχοι που είχαν ενημέρωση για τις συνομιλίες, είπαν πως ο Ντάισελμπλουμ ζητά συγκεκριμένα τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα να κάνουν πιο βαθείς αξιολογήσεις – κάτι που συναντά σθεναρή αντίσταση από τη νέα ελληνική κυβέρνηση.
Ενώ ο κ Βαρουφάκης είπε ότι η κυβέρνηση ήταν «εντελώς χωρίς δογματισμούς» για το πώς να επιταχύνει τις συνομιλίες, έκανε σαφές ότι επιστροφή σε παρεμβατικές επιθεωρήσεις από τη λεγόμενη «τρόικα», όπως λέγονται τα τεχνικά κλιμάκια πλέον, δεν επρόκειτο να γίνει αποδεκτή.

«Η ιδέα ότι όλα θα μπορούσαν να λυθούν πιο γρήγορα αν επιστρέφαμε πίσω στις επισκέψεις της τρόικας του χτες, η οποία θα έλυνε όλες τις δυσκολίες, από την πλευρά μας είναι απλά αβάσιμες», είπε.

Έλληνες αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την ελπίδα του, είτε να πάρει η Αθήνα μια γρήγορη εκταμίευση ενός μέρους του 7,2 δισ ευρώ σε ενισχύσεις για την κάλυψη των άμεσων αναγκών, ή εναλλακτικά, να συγχωνευθούν οι τρέχουσες συνομιλίες σε ένα μεγαλύτερο τρίτο πακέτο διάσωσης που θα μπορούσε να λάβει την Αθήνα εντός του καλοκαιριού, όταν έρθουν οι μεγαλύτερες πληρωμές του χρέους που οφείλεται.

Αλλά ο Ντάισελμπλουμ, απέκλεισε και τις δύο πιθανότητες, λέγοντας ότι αν οι δύο πλευρές, δεν μπορούν να συμφωνήσουν για τα άμεσα, άλλα θέματα δεν θα μπορούσα να συζητηθούν. «Είναι σαφές ότι είναι πολύ δύσκολο να μιλήσεις για το μέλλον, αν δεν μπορείς να συμφωνήσεις για μια περίοδο τεσσάρων μηνών,» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Τα πρόσωπα πίσω από την ριζοσπαστική ελληνική κυβέρνηση
Για τους ανθρώπους εκτός Ελλάδος, τα πιο γνωστά πρόσωπα από το αριστερό κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο «σκληρός στα λόγια» πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης. Αλλά πίσω από αυτό το «ζευγάρι» υπάρχουν πολλοί ιδεολογικοί καθοδηγητές οι οποίοι είναι αφιερωμένοι στην ιδέα, να χρησιμοποιήσουν την εξουσία του για να οδηγήσουν την Ελλάδα σε αριστερή κατεύθυνση

«Πάρα πολύς χρόνος έχει χαθεί τους τελευταίους δύο μήνες» δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε: «Υπάρχουν σφιχτά χρονοδιαγράμματα, όπως όλοι γνωρίζουμε. Η ρευστότητα γίνεται όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα για την ελληνική κυβέρνηση».

Βαρουφάκης μετά το «σκληρό ροκ»: Είμαστε έτοιμοι να συμβιβαστούμε

Ετοιμος για συμβιβασμό δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών, μετά την εκρηκτική συνεδρίαση του Eurogroup, όπου οι ομόλογοί του κράτησαν πολύ αυστηρή στάση απέναντι στον ίδιο και την Ελλάδα.

Σε δηλώσεις του από τη Ρίγα ο Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε χαρακτηριστικά «Θέλουμε συμφωνία, είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε συμβιβασμούς για να προσθέσει «Θέλουμε μια συμφωνία συνεκτική. Μια συμφωνία που θα μπορώ να τη φέρω στη Βουλή και να την υπερασπιστώ λέγοντας ότι αυτό είναι το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας».

Ο κ. Βαρουφάκης παραδέχθηκε ότι η συζήτηση για τα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας ήταν έντονη, πλην όμως δήλωσε αισιόδοξος ότι στο τέλος θα εξευρεθεί κοινώς αποδεκτή λύση. 

Ο υπουργός εξήγησε ότι «όσο πλησιάζουμε στο τέλος της διαπραγμάτευσης είναι λογικό να υπάρχουν εντάσεις» ταυτόχρονα όμως δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την έλλειψη προτάσεων που συχνά χαρακτηρίζει τις τοποθετήσεις πολλών ομολόγων του.

Ανέφερε επίσης ότι πολύ συχνά οι εταίροι της Ελλάδας στην Ευρωζωνη δίνουν την εντύπωση ότι με πρόσχημα τις διαβουλεύσεις στο τεχνικό επίπεδο δεν θέλουν να ενημερώνονται για τις ελληνικές προτάσεις.

Ως προς το θέμα μιας ενδεχόμενης συνάντησής του με τους εμπειρογνώμονες εκπροσώπους των θεσμών ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε πως δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να τους υποδεχτεί ακόμη και στο γραφείο του στην Αθήνα αν θεωρούσε πως έτσι θα υπήρχε λύση των προβλημάτων. Πλην όμως συνέχισε και είπε πως τα πραγματικά προβλήματα είναι ουσίας και όχι διαδικασίας.

«Σκληρό ροκ» και σφυροκόπημα

Κατά τη διάρκεια του Eurogroup, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών εξέφρασαν την ανησυχία τους για την μικρή πρόοδο της Ελλάδας, ενώ, ξένα μέσα μεταδίδουν πως το κλίμα ήταν ιδιαίτερα εχθρικό προς τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι αρκετοί δημοσιογράφοι, λίγο πριν τη συνέντευξη Τύπου για το Eurogroup σχολίαζαν στο Twitter ότι ο κ. Βαρουφάκης περνούσε δύσκολα μέσα στη συνεδρίαση και πως δεχόταν σφυροκόπημα από τους υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών.

Η ηλεκτρονική έκδοση του Guardian μετέδωσε ένα από τα tweets σχολιάζοντας: «Μπορεί παρακαλώ κάποιος στη Ρίγα να δώσει στον κύριο Βαρουφάκη ένα σφουγγάρι και μία πετσέτα; Φαίνεται πως είχε ένα πολύ κακό πρωινό».

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος του Eurogroup στους δημοσιογράφους, ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας Edward Scicluna έκανε λόγο για «πλήρη κατάρρευση» στην επικοινωνία των δύο πλευρών.

Από την άλλη, το Bloomberg αναφέρει πως ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης φέρεται να δέχτηκε «σφυροκόπημα» από τους απογοητευμένους Ευρωπαίους ΥΠΟΙΚ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που μεταφέρει το Bloomberg, o Γιάνης Βαρουφάκης δέχθηκε έντονη κριτική από τους ομολόγους του στο Eurogroup που διεξάγεται στη Ρίγα, οι οποίοι τον κατηγόρησαν ως «άνθρωπο που σπαταλάει τον χρόνο, ερασιτέχνη και τζογαδόρο».

Σύμφωνα με τρεις ανθρώπους που έχουν γνώση του τι ακριβώς ειπώθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες της συνεδρίασης, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατηγόρησαν τον Ελληνα ΥΠΟΙΚ ως ανεύθυνο και τον κατηγόρησαν ότι σπαταλάει το χρόνο και ότι λειτουργεί ως ερασιτέχνης και τζογαδόρος.

Τα τρία «όχι» που εισέπραξε η Ελλάδα στο Eurogroup

Παράλληλα, η Ελλάδα εισέπραξε τρία «όχι» από τους εταίρους. Το αποτέλεσμα της συνεδρίασης ήταν ότι τις δύο πλευρές τις χωρίζει μεγάλο χάσμα, όπως φάνηκε στη Ρίγα της Λετονίας.
  • «Oχι» σε υπο-δόση με αντάλλαγμα ενδιάμεση συμφωνία
  • «Oχι» σε νέο πρόγραμμα στήριξης χωρίς μια πλήρη συμφωνία
  • «Oχι» σε έκτακτο Eurogroup αν δεν υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις
Οι «κόκκινες γραμμές» της Ελλάδας

Από την πλευρά του ο Γιάνης Βαρουφάκης αντέταξε τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης τονίζοντας ότι η Αθήνα δεν θα προχωρήσει σε
  • Αμεση μείωση συντάξεων ειδικά των επικουρικών
  • Πλειστηριασμούς 1ης βασικής κατοικίας
  • Πρωτογενή πλεονάσματα επόμενων ετών τα οποία θα υποθάλπουν τον ρυθμό ανάπτυξης 
Αντιθέτως αναφέρθηκε σε σειρά μεταρρυθμίσεων που προωθεί στο φορολογικό πλαίσιο στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών και στην αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου.

Η Μέρκελ ζήτησε μεταρρυθμίσεις για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ

Λίγη ώρα μετά το Eurogroup, η Γερμανίδα καγκελάριος, σε δηλώσεις της, σημείωσε ότι «Ολες οι πλευρές εργάζονται για μια λύση» και υπενθύμισε την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ συμπλήρωσε.

Δημοσιογράφος του Bloomberg: Ψάχνοντας μελανιές πάνω στον Βαρουφάκη
Οι υπουργοί Οικονομικών συγκεντρώνονται για να βγάλουν την καθιερωμένη φωτογραφία μετά το επεισοδιακό Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας και ο δημοσιογράφος του Bloomberg Hans Nichols μεταφέρει τη στιγμή μέσω twitter σχολιάζοντας με καυστικό τρόπο: «Ψάχνοντας για μελανιές στον Γιάνη Βαρουφάκημετά το σφυροκόπημα στην Ρίγα».