02 Απριλίου 2015

BofΑ Merrill Lynch: Τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα δεν καταβάλει τη δόση στο ΔΝΤ

Αν και πολλοί φοβούνται ότι μπορεί να υπάρξει πιστωτικό γεγονός την επόμενη εβδομάδα με την προγραμματισμένη πληρωμή της δόσης του ΔΝΤ ύψους 458 εκατ. ευρώ ή στις 20 Απριλίου, όταν θα πρέπει να καταβληθούν τόκοι ύψους 80 εκατ. ευρώ στην ΕΚΤ, η BofA Merrill Lynch εκτιμά ότι επισήμως η Ελλάδα μπορεί να μπει σε καθεστώς χρεοκοπίας το Μάιο.

Βέβαια, σπεύδει να υπογραμμίσει, εάν αθετήσει μία πληρωμή τότε μπορεί να πυροδοτήσει πιο γρήγορα τα αρνητικά σενάρια, στην περίπτωση μάλιστα που επιταχυνθούν οι εκροές καταθέσεων.

Στην έκθεση της με τίτλο "What if Greece misses an IMF payment?" (τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα χάσει την πληρωμή του ΔΝΤ) η BofA Merrill τονίζει ότι η μη πληρωμή μίας δόσης τον Απρίλιο δεν σημαίνει κατ' ανάγκη χρεοκοπία και ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει μία περίοδο ...χάριτος ενός μήνα.

Σε μία τέτοια περίπτωση η ακολουθία των γεγονότων θα είναι ως εξής:

1) Το προσωπικό του ΔΝΤ στέλνει αμέσως μια επιστολή προτρέποντας το μέλος να κάνει την πληρωμή αμέσως. Η επιστολη θα γίνει μέσω του γραφείου του εκτελεστικού διευθυντή. Αμέσως, δεν θα επιτραπεί στη χώρα να κάνει οποιαδήποτε χρήση των πόρων του Ταμείου.

2) Μετά από δύο εβδομάδες, η διοίκηση στέλνει μια ανακοίνωση προς τον πρωθυπουργό του μέλους, υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα της μη τήρησης των υποχρεώσεων και προτρέποντας το για πλήρη και ταχεία διευθέτηση.

3) Μετά από έναν μήνα, η Εκτελεστική Διευθύντρια ενημερώνει την Εκτελεστική Επιτροπή ότι η υποχρέωση έχει καθυστερήσει.

Πιστωτικό γεγονός και χρεοκοπία

Μόλις η Εκτελεστική Επιτροπή ενημερωθεί για την μη πληρωμή τότε θα ξεδιπλωθεί μία κρίσιμη αλληλουχία γεγονότων.

Σύμφωνα με τη σύμβαση της διευκόλυνσης χρηματοδότησης μεταξύ του EFSF και της Ελλάδα, η κοινοποίηση της εκπρόθεσμης καταβολής προς το ΔΝΤ θα αποτελούσε αθέτηση υποχρεώσεων για τα δάνεια του EFSF.

Ένα τέτοιο σενάριο θα ενείχε κίνδυνο ο EFSF να ακυρώσει το σύνολο ή μέρος της διευκόλυνσης, ή ακόμη και δηλώνοντας ότι το κύριο ποσό του δανείου είναι άμεσα απαιτητό.

Η εξέλιξη αυτή θα προκαλούσε ένα πιστωτικό γεγονός και για τα ελληνικά ομόλογα που προέκυψαν από την ανταλλαγή PSI.

Ακόμη όμως και αν η Ελλάδα αποπληρώσει το δάνειο του ΔΝΤ στις 9 Απριλίου, μετά θα βρεθεί αντιμέτωπη με την πληρωμή 200 εκατ. ευρώ την 1η Μαΐου και 763 εκατ. ευρώ στις 12 Μαΐου.

Το ίδιο ισχύει και για τις πληρωμές προς την ΕΚΤ. Η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει τόκους 274 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο. Εάν μπορέσει να πληρώσει 194 εκατ. ευρώ σε ιδιώτες κατόχους ομολόγων στις 17 Απριλίου, θα πρέπει να καλύψει και 80 εκατ. ευρώ τόκους προς την ΕΚΤ στις 20 Απριλίου. Το ενημερωτικό δελτίο των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ υποδεικνύει μια περίοδο χάριτος 30 ημερών για τις πληρωμές τόκων, πριν την κήρυξη μίας χρεοκοπίας, καταλήγει η Bank of America Merrill Lynch.