08 Απριλίου 2015

Γιατί μίλησε για "due diligence" η Λαγκάρντ σύντροφε Βαρουφάκη;

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

Εντύπωση προκαλεί, η αναφορά της κ. Λαγκάρντ μετά τη συνάντηση με τον κ. Βαρουφάκη σε «due diligence» που θα γίνει στην Αθήνα από τις τεχνικές αρχές. Το αναφέρω, γιατί ο όρος αυτός, δεν έχει χρησιμοποιηθεί ξανά από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε ό,τι αφορά τους ελέγχους της ελληνικής οικονομιάς κατά το παρελθόν και σε σχέση με τη διαπραγμάτευση. Ο όρος που μέχρι τώρα χρησιμοποιούσε το ΔΝΤ ήταν ο όρος «review».
Κάτι που ίσως να έχει πολύ μεγάλη σημασία σε σχέση με την πορεία των συζητήσεων και των απαιτήσεων των θεσμών. Καθώς αναβαθμίζεται επί το σκληρότερον και το λεπτομερέστερον ο απαιτούμενος έλεγχος.

Και το αναφέρω, γιατί ο όρος «due diligence» που επί της ουσίας αφορά τον ενδελεχή οικονομικό έλεγχο και αποτίμηση, αναφέρεται συνήθως σε περιπτώσεις αποτίμησης οικονομικών ή περιουσιακών στοιχείων. Συνήθως εταιρειών ή τραπεζών. Το δε ΔΝΤ όσες φορές τον έχει χρησιμοποιήσει αφορά είτε τράπεζες (banks) είτε ιδιοκτησίες (properties). Ποτέ για την αξιολόγηση ή αποτίμηση συνολικά μιας χώρας. Για δε την Ελλάδα έχει αναφερθεί κατ’ επανάληψη και αποκλειστικά σε «review». Η ακριβής έκφραση της κ. Λαγκάρντ έχει ως εξής: «...to work with the authorities to conduct the necessary due diligence in Athens…”!

Είναι μάλλον προφανές, ότι από την πλευρά του ΔΝΤ ζητείται πλήρης και αυστηρός έλεγχος της ελληνικής οικονομίας σε όλα τα επίπεδα. Δεν μιλά απλώς για αξιολόγηση, αλλά για... ξεσκόνισμα. Αποτίμηση και κοστολόγηση των πάντων. Και σαφώς αυτό δεν συνάδει με την... ελαστικότητα που προσπάθησε να περάσει ως κλίμα μέσω της ανακοίνωσης που χθες εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο οικονομικών.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όχι μόνο δεν συζητά ευνοϊκότερη αντιμετώπιση της ελληικής πλευράς, όχι απλώς δεν αρκείται σε μαί αξιολόγηση, αλλά δίνει τον τόνο ότι θα πρέπει να δωθούν στις τεχνικές επιτροπές πλήρη και ενδελεχή στοιχεία για την ελληνική οικονομία, τα οποία προφανώς δεν έχουν ακόμη παρασχεθεί, ή δεν έχουν ικανοποιήσει. Σε κάθε περίπτωση ο έλεγχος που ζητείται από τους εταίρους προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου είναι όχι απλά αυστηρός, αλλά λεπτομερέστατος και με πλήρη καταγραφή και του κάθε... ευρώ.

Και το ζητούμενο πλέον είναι: Τι είναι διατεθιμένη να κάνει η ελληνική κυβέρνηση; Και τι ακριβώς έχει τέλος πάντων συμφωνήσει ο κ. Βαρουφάκης; Αρκετά πια με την ασάφεια. Επί της ουσίας χρειάζονται απαντήσεις και χωρίς επιτέλους  την ατυχή επικοινωνιακά διαχείριση του θέματος.

dimitris.papakonstantinou@capital.gr



Πηγή:www.capital.gr