16 Απριλίου 2015

Eπιστροφή ... στο Καστελόριζο δείχνει η απόδοση των δεκαετών ομολόγων-Στις 3010 μβ τα cds-Κατάθλιψη απο την σύγκριση με Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία

Η αποτυχία στα κράτη ορίζεται και απο την πορεία των ομολόγων. Πριν απο λίγο, η ελληνική δεκαετία βρισκόταν με 12,8%  απόδοση ενω την ίδια ώρα η ιρλανδική δεκαετία κινούνταν με απόδοση 0,61%, το Πορτογαλικό δεκαετές σε 1,72%, το Ισπανικό σε 1,3% και το Ιταλικό σε 1,27%.

Οποιοασδήποτε Έλληνας που βλέπει αυτα τα στοιχεία στις αγορές, παθαίνει αυτόματα κατάθλιψη για την πορεία της χώρας.

Η εκτίναξη της απόδοσης σε επίπεδα χρεοκοπίας και η άνοδος των Cds ( 5ετία ) στις 3010 μονάδες βάσης  δείχνουν ότι, η Ελλάδα βρίσκεται- για πολλούς- σχεδόν στην ίδια θέση που ήταν και το 2010, παραμονές του Μνημονίου.

Ύστερα απο 5 χρόνια σκληρής λιτότητας και απότομη διακοπή κάθε μέτρου η χώρα βρίσκεται στην ίδια θέση. Όπως τότε όταν ο πρώην πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου ανακοίνωνε την ένταξη στο Μνημόνιο. Τώρα και με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν αποδέχεται μέτρα για να πάρει την χρηματοδότηση των 7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με ξένους επενδυτές οδηγείται με μαθηματική νομοτέλεια σ ένα νέο μεγάλο πακέτο δανεισμού 30-40 δισ. ευρώ για να αντιμετωπίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες απο τον Ιούνιο και μετά ( 23 δισ. ευρώ ).

 Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υπερίπτανται και κανείς δεν είναι διατεθειμένος να δανείσει την χώρα στις αγορές. Για κάποιους ξένους επενδυτές που έχασαν χρήματα στην Ελλάδα η πορεία αυτή στα ομόλογα, μετοχές θα οδηγήσει σε κάποιου είδους πιστωτικό γεγονός – αν και η ΕΚΤ χορηγεί ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες.

Δημήτρης Παφίλας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ