Σε ένα άρθρο που περιλαμβάνει ακόμη και το ακραίο σενάριο μιας βίαιης λαϊκής αναταραχής στην Αθήνα και κύμα υποστήριξης προς τον πολιτικό εξτρεμισμό και τη Χρυσή Αυγή, σε περίπτωση που συμβεί το Grexit, το οικονομικό περιοδικό αναπτύσσει μια προβληματική γύρω από το μοίρα της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Γράφει συγκεκριμένα:
«Είναι πιθανό τον Απρίλιο να αποφασιστεί η μοίρα της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Η κυβέρνηση δεν έχει πείσει ακόμη τους πιστωτές της να απελευθερώσουν νέα χρηματοδότηση και η χώρα είναι πολύ κοντά στο να τελειώσουν τα χρήματα της και να αθετήσει τις αποπληρωμές του χρέους της. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση μιλάει ακόμη και για διενέργεια δημοψηφίσματος, σε λιγότερο από τρεις μήνες μετά την άνοδό της στην εξουσία, είναι ένα σημάδι ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο. Το μάθημα που έλαβαν άπαντες από τις εκλογές του 2012 και του 2015, είναι ότι σχεδόν καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να εφαρμόσει τις μεταρρυθμιστικές πολιτικές που ζητούνται από τους ηγέτες της Ευρωζώνης. Αυτή ήταν η εισαγωγή της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές 25 Ιανουαρίου».
Πολιτικά αδύνατο
Σύμφωνα με την ανάλυση του Economist, η προηγούμενη κυβέρνηση δεν κατέρρευσε επειδή δεν κατάφερε να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά επειδή της ήταν πολιτικά αδύνατον να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που συνδέονταν με το πρόγραμμα διάσωσης. «Στο τελευταίο εξάμηνο της θητείας της, η κυβέρνηση απέτυχε να περάσει οποιεσδήποτε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Ως εκ τούτου, δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την πέμπτη και τελευταία αναθεώρηση του προγράμματος διάσωσης και την έξοδο από αυτό που θα είχε φέρει κάποια ανακούφιση από τη συμπίεση της λιτότητας των τελευταίων έξι ετών. Τώρα, μια ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση εξελέγη με εντολή να αντιστρέψει τις μεταρρυθμίσεις διάσωσης, αναμένεται να επιτύχει ό, τι ο κεντροδεξιός προκάτοχός της δεν μπορούσε», αναφέρει το άρθρο.
Κίνδυνος βίαιης αντίδρασης
Στη συνέχεια, πάντως, ο Economist προχωράει ακόμη περισσότερο και κάνει λόγο ακόμη και για κινδύνους βίαιης αναταραχής σε περίπτωση που η Ελλάδας βγει από το ευρώ και βρεθεί μπροστά σε ένα οικονομικό χάος. Αναφέρει το άρθρο: «Ορισμένοι ηγέτες της ζώνης του ευρώ έχουν χάσει την υπομονή τους με την ελληνική κυβέρνηση και φαίνεται να πιστεύουν ότι μια ελληνική έξοδος από τη ζώνη του ευρώ ("Grexit") είναι αναπόφευκτη, και ίσως, ακόμα, και επιθυμητή. Η κυβέρνηση προσπάθησε, μάλλον επιτυχώς, να παρουσιαστεί την Ελλάδα ως το θύμα μιας σκληρής και ανυποχώρητης στάσης της πολιτικής, αγγίζοντας ένα βαθύ πηγάδι της λαϊκής δυσαρέσκειας των ηγετών της Ευρωζώνης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η στήριξη προς την αριστερή πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ έχει αυξηθεί κατακόρυφα μετά τις εκλογές. Οι περισσότεροι Έλληνες πιστεύουν ότι η χώρα τους έχει υποστεί άδικη μεταχείριση, ιδίως από την πιο ισχυρή χώρα της ΕΕ, τη Γερμανία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν η Ελλάδα πτωχεύσει και αναγκαστεί να βγει από τη ζώνη του ευρώ, θα υπάρχει μια ισχυρή λαϊκή αντίδραση. Στο οικονομικό χάος που θα ακολουθήσει, θα μπορούσε να υπάρξει μεγάλος κίνδυνος βίαιης λαϊκής αναταραχής και ένα κύμα υποστήριξης για τον πολιτικό εξτρεμισμό, ακόμη και προς τη νεο-φασιστική Χρυσή Αυγή.