10 Απριλίου 2015

Economist: Εσωτερικής «κατανάλωσης» η συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν-Γερμανικά ΜΜΕ: Διπλωματία με ροδάκινα

Αποτελεί το τελευταίο δείγμα της πολιτικής εντυπώσεων της ελληνικής κυβέρνησης για να κρατήσει ψηλά τη δημοφιλία της

Για πενιχρά αποτελέσματα πέρα από μια θερμή ατμόσφαιρα και υποσχέσεις για «επανεκκίνηση και αναβίωση» των σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας κάνει λόγο ο Economist για τη συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν στη Μόσχα.

Σύμφωνα με παρατηρητές στην Αθήνα, αναφέρει το άρθρο με τίτλο «Desperate Times», το ταξίδι του Τσίπρα στη ρωσική πρωτεύουσα ήταν το πιο χτυπητό παράδειγμα της πολιτικής εντυπώσεων που ασκεί η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να κρατά ψηλά τη δημοφιλία της καθώς η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, οι τράπεζες έχουν «παγώσει» το δανεισμό και η Ελλάδα επιστρέφει στην ύφεση.

Για τον κ. Πούτιν η επαναπροσέγγιση αφορά κυρίως το φυσικό αέριο. «Τίποτα δεν έχει αλλάξει μετά τα μέσα της δεκαετίας του 2000» δηλώνει στον Economist πρώην υπουργός Ενέργειας. Τώρα, σημειώνεται στο άρθρο, η Ελλάδα έχει μια ευκαιρία να ενταχθεί στον Turkish Stream τον διάδοχο του South Stream, που θα διασχίζει τη δυτική Τουρκία πριν περάσει από το ελληνικό, το σκοπιανό, το σερβικό και το ουγγρικό έδαφος.

Το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να χαλαρώσει την αριστερή πτέρυγα του κόμματός του, σημειώνει ο συντάκτης, που περιλαμβάνει πρώην μέλη του ΚΚΕ που είναι επικριτικοί απέναντι στις διαπραγματεύσεις με ΔΝΤ και ΕΕ. Εν μέσω του προβλήματος ρευστότητας τα όνειρα του Τσίπρα για ρωσικές επενδύσεις σύντομα θα διαλυθούν, καταλήγει το άρθρο του Economist.

Γερμανικά ΜΜΕ: «Διπλωματία με ροδάκινα» η επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα

Handelsblatt: Ο Έλληνας πρωθυπουργός επέστρεψε από τη Ρωσία χωρίς απτά αποτελέσματα - FAZ: Ο Πούτιν δεν έχει κανένα συμφέρον να τα χαλάσει με τη Δύση για τα καλά λόγια της Αθήνας

«Ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει από τη Μόσχα με μικρές αποσκευές» τιτλοφορεί ανταπόκρισή της από την Αθήνα η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt επισημαίνοντας: «Γεγονός είναι ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός επέστρεψε από τη Ρωσία χωρίς απτά αποτελέσματα. Το ζήτημα χορήγησης πίστωσης δεν συζητήθηκε καν, διαβεβαιώνει ο Αλέξης Τσίπρας. Όμως και η ελπίδα για τον τερματισμό του ρωσικού εμπάργκο για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα δεν πραγματοποιήθηκε. Δεν είναι δυνατή μια εξαίρεση, είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. (…) Πάντως ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε ότι μπορούσε για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει δούρειος ίππος της Ρωσίας στην ΕΕ. Οι προειδοποιήσεις που συνόδεψαν τον Αλέξη Τσίπρα στο ταξίδι του είχαν προφανώς αποτέλεσμα. Η στάση της Αθήνας όμως θα ξεκαθαρίσει το καλοκαίρι όταν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφασίσουν για τη συνέχιση ή όχι των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να ασκήσει βέτο, η χρήση του οποίου θα εξαρτηθεί και από τις εξελίξεις στην κρίση χρέους».

Ο Πούτιν δεν έχει συμφέρον να τα χαλάσει με τη Δύση, γράφει η FAZ

«Η Αθήνα βοηθά τη Μόσχα» επιγράφεται οικονομικό σχόλιο της Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Σπάνια ο Ρώσος πρόεδρος ακούει από πρωθυπουργό της Δύσης όσα άκουσε από τα χείλη του Αλέξη Τσίπρα: ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν συμβάλλουν στον τερματισμό της κρίσης στην Ουκρανία και ότι η Αθήνα θα κάνει το παν για να αποφευχθούν περαιτέρω κυρώσεις. Για τη χορήγηση πιστώσεων η ελληνική πλευρά δεν κατέβαλλε καν προσπάθεια. Όσον αφορά την τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου και την απαγόρευση εισαγωγών ελληνικών αγροτικών προϊόντων υπήρξαν μόνο ασαφείς υποσχέσεις για συνεργασία. Στη Μόσχα έχουν υπογραφεί κατά καιρούς πολλές συμφωνίες. Πολλές από αυτές τις οποίες θυμούνται μόνο εκείνοι που τις αρχειοθετούν. Οι τόνοι μεταξύ Μόσχας και Δύσης έχουν ωστόσο κατέβει τον τελευταίο καιρό. Συνεπώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει κανένα συμφέρον να τα χαλάσει με τη Δύση ή να καταβάλλει υψηλό τίμημα για τα καλά λόγια της Αθήνας, τα οποία άκουσε ούτως ή άλλως».

Διπλωματία με ροδάκινα

Η taz του Βερολίνου παρατηρεί: «Ο Α. Τσίπρας είναι υπερβολικά έξυπνος για να ζητήσει δάνειο από τη Ρωσία. Γνώριζε πολύ καλά ότι στο τέλος όλα θα περιστρέφονταν γύρω από τα ροδάκινα. Το ζητούμενο ήταν η φασαρία και αναστάτωση που προκάλεσε το ταξίδι του. Ακόμα και συντηρητικά μέσα ενημέρωσης μετάφεραν το μήνυμα: ότι ο Α. Τσίπρας πολέμησε και ότι λαμβάνεται υπόψη διεθνώς. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε στη Μόσχα πολιτική σε συμβολικό επίπεδο. Όμως και αυτό είναι πολιτική, η οποία μπορεί να είναι πολύ έξυπνη».

Πηγή: Deutsche Welle