Αυτό εκτιμούν αναλυτές του MEES.
Την εκτίμηση ότι οι εταιρείες ENI και ΤΟΤΑL θα αποχωρήσουν χωρίς οποιαδήποτε αποτελέσματα από την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, κατά τη λήξη του συμβολαίου τους το 2016, διατυπώνει σε ανάλυσή της η εξειδικευμένη επιθεώρηση για θέματα φυσικού αερίου “Middle East Energy News, Analysis & Supporting Data” (MEES).
Παράλληλα, αναφέρει ότι είναι αμφίβολη η αξιοποίηση του φυσικού αερίου που βρέθηκε στο κοίτασμα «Αφροδίτη».
Το άρθρο αναφερόμενο στα απογοητευτικά αποτελέσματα από τη δεύτερη εξόρυξη στο τεμάχιο 9 από την ιταλική ENI, γράφει ότι κάτι τέτοιο φαίνεται να σηματοδοτεί το τέλος του δρόμου για τις υπεράκτιες έρευνες στην Κύπρο, πιθανόν για αρκετά χρόνια.
Όπως αναφέρεται καμιά περαιτέρω γεώτρηση δεν θα θα πραγματοποιηθεί πριν από το Φλεβάρη του 2016, που είναι η ημερομηνία λήξης της αρχικής άδειας για γεωτρήσεις στα οικόπεδα 2, 3, και 9. Το MEES αναφέρει ότι κατανοεί ότι αν η Eni ζητήσει επέκταση τότε η Λευκωσία θα την χορηγήσει, αλλά «αυτό είναι ένα μεγάλο αν», αναφέρει επικαλούμενο πηγή με γνώση της κατάστασης. Στα τεμάχια 2 και 3 τα σεισμικά δεδομένα απέτυχαν να βρουν συγκεκριμένους ερευνητικούς στόχους.
Όπως αναφέρεται, οι δύο ανεπιτυχείς γεωτρήσεις έχουν ήδη κοστίσει στην ENI €300 εκατομμύρια και το καλύτερο που είχαν να προσφέρουν οι Ιταλοί στη Λευκωσία, ήταν να επανεξετάσουν τα σεισμικά δεδομένα του τεμαχίου 9 με την ελπίδα να βρουν περισσότερους γεωτρητικούς στόχους.
Όσον αφορά την TOTAL, αναφέρεται ότι η εταιρεία είναι ακόμα πιο κοντά στην αποχώρηση, αφού τον Φεβρουάριο παραιτήθηκε από το τεμάχιο 10 χωρίς να προχωρήσει σε γεώτρηση, ενώ δεν εγκατέλειψε τη χώρα επειδή πείσθηκε από τη Λευκωσία. Η Κύπρος απάλλαξε την ΤΟΤΑL από τη δέσμευσή της για γεώτρηση στα τεμάχια 10 και 11, με την προϋπόθεση να συνεχίσει να αξιολογεί τα τρισδιάστατα δεδομένα της για το τεμάχιο 11 σε μια προσπάθεια να εντοπίσει πιθανός γεωτρητικός στόχο. Ωστόσο, αν δεν βρει κάτι συγκεκριμένο, η εταιρεία αναμένεται να εγκαταλείψει την Κύπρο τον ερχόμενο Φεβρουάριο.
«Εάν, όπως φαίνεται, η TOTAL και η ENI αποχωρήσουν, τότε η Κύπρος επιστρέφει στο σημείο μηδέν όσον αφορά τις γεωτρήσεις», αναφέρεται.
Αυτό που απομένει, σύμφωνα με το άρθρο, είναι το κοίτασμα «Αφροδίτη», ενώ όπως αναφέρεται οποιαδήποτε συζήτηση περί κόμβου φυσικού αερίου πρέπει να απορριφθεί ως μη βιώσιμη για ένα τεμάχιο αυτού του μεγέθους, 200 χιλιόμετρα από την Κύπρο και που σε βάθος 2,500 μέτρων.
Όπως αναφέρεται, οι μόνες οικονομικά συμφέρουσες επιλογές για το«Αφροδίτη» είναι είτε η πλωτή μονάδα παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου ή πιθανώς συμπιεσμένου φυσικού αερίου ή αλλιώς ο αγωγός με την Αίγυπτο όπου υπάρχουν δύο μονάδες υγροποίησης φυσικού αερίου.
Ωστόσο, όπως αναφέρεται, ακόμα και αυτές οι δύο επιλογές έχουν τα προβλήματά τους, αφού η διεθνείς τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει ραγδαία τους τελευταίους μήνες, πλήττοντας κάθε σκέψη για νέες υποδομές, ενώ η ελκυστικότητα του κυπριακού φυσικού αερίου για την Αίγυπτο έγκειται στη στασιμότητα της ανάπτυξης των κοιτασμάτων της χώρα. Αν η Αιγυπτιακή κυβέρνηση αποφασίσει να αναπτύξει τα τεμάχιά της που είναι του ιδίου μεγέθους και πολύ πιο κοντά παρά το «Αφροδίτη» – κάτι που φαίνεται να προωθείται από το Κάιρο- τότε η ιδέα για αγωγό από το «Αφροδίτη» προς την Αίγυπτο θα αρχίσει να ξεθωριάζει.
Αναφέρεται επίσης ότι λόγω και των στενών οικονομικών δεδομένων, η ανάπτυξη του «Αφροδίτη» δεν είναι μέσα στις προτεραιότητες της Noble, η οποία στην πρόσφατη ετήσια έκθεση της αφιέρωσε μόνο 3 από τις 152 σελίδες στην Κύπρο, σε σχέση με πολλές σελίδες που αφιέρωσε στα κοιτάσματα του Ισραήλ. Και το βασικό που λέει είναι ότι επιθυμεί να εξεύρει επενδυτή για για το 30% του μεριδίου της στο «Αφροδίτη», ώστε να μειώσει την έκθεσή της λόγω των χαμηλών τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Επίσης η ισραηλινή Delek που κατέχει το 30% του«Αφροδίτη» έχει ήδη προβλήματα στην χρηματοδότηση της ανάπτυξης του πολύ μεγαλύτερου ισραηλινού τεμαχίου «Λεβιάθαν», που αποτελεί προτεραιότητα και για τις δύο εταιρείες.
Το άρθρο αναφέρεται επίσης στην πρώτη αποτυχημένη απόπειρα της Κύπρου να επενδύσει στο φυσικό της αέριο τον Μάρτιο του 2013, οπότε και ο τότε Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής ταξίδεψε μέχρι τη Ρωσία για να πείσει τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να βοηθήσει τη χώρα σε μια ύστατη προσπάθεια να αποφύγει το μνημόνιο.
Όπως αναφέρεται ακόμα και ο κ. Πούτιν ήξερε ότι ήταν κακή επένδυση και είπε ευγενικά «όχι» στην προοπτική να αποδεχτεί τη μελλοντική παραγωγή φυσικού αερίου από την Κύπρο ως εξασφάλιση.
http://www.24h.com.cy/component/k2/item/86103-fevgoun-apo-tin-kipro-eni-kai-total.html#sthash.4NgGU8Ct.6lHN9dzB.dpuf