08 Απριλίου 2015

ΒΟΥΛΩΜΕΝΟ ΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ! Επιβράδυνση του ΑΕΠ στο α' τρίμηνο «βλέπει» η Eurobank

Aνησυχητικά κρίνονται τα ευρήματα από τους πρόδρομους δείκτες για το ΑΕΠ των πρώτων τριών μηνών του έτους, καθώς οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις καταλήγουν σε επιβράδυνση σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2014 και οριακή αύξηση σε σχέση με το πρώτο περσινό τρίμηνο.
Σύμφωνα με σχετική μελέτη της Eurobank, οι εκτιμήσεις αυτές υποδηλώνουν μείωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 0,4% με 0,6% σε τριμηνιαία βάση (και κυκλικά προσαρμοσμένους όρους) με τον αντίστοιχο ετήσιο ρυθμό μεταβολής να διαμορφώνεται μεταξύ 0,0% και 0,2%. Υπενθυμίζεται ότι η πρόβλεψη του Προϋπολογισμού είναι ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,9%.

Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, η αύξηση του ΑΕΠ δεν αναμένεται να είναι παρά μόνο οριακή, κυρίως λόγω προσδοκιών για περαιτέρω ενίσχυση της δραστηριότητας στον τουριστικό κλάδο, επιβράδυνση του ρυθμού μεταβολής των εισαγωγών και μικρή θετική επίδραση (0,13 ποσοστιαίες μονάδες) από τη βάση σύγκρισης με το προηγούμενο έτος (carry over). Ακόμα κι αυτές οι εκτιμήσεις τελούν, όμως, υπό την αίρεση της επίτευξης συμφωνίας με τους εταίρους, η οποία θα διαλύσει τα νέφη αβεβαιότητας και θα επιτρέψουν να κινηθεί η ελληνική οικονομία.

Αυτό που σημειώνουν, ωστόσο, οι ερευνητές της σχετικής μελέτης είναι ότι σε κάθε περίπτωση, η ανάκαμψη δεν θα πρέπει να αναζητηθεί και να στηριχθεί σε συνταγές του πρόσφατου παρελθόντος. Ειδικότερα, η στρατηγική της ανάπτυξης δεν πρέπει να στοχεύει σε:
  •     περαιτέρω σημαντική ενίσχυση της κατανάλωσης (ιδιωτικής ή/και δημόσιας), καθώς: α) ως ποσοστό του ΑΕΠ αυτή ανέρχεται σήμερα σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου (άνω του 90% του ΑΕΠ στην Ελλάδα έναντι μακροπρόθεσμου μέσου 75% περίπου στην Ευρωζώνη), και β) το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών της Ελλάδας (σε σχέση με το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα) παραμένει αρνητικό (-6% περίπου το 2013, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής)
  •     διοχέτευση νέων επενδυτικών κεφαλαίων σε τομείς χαμηλής παραγωγικότητας, χαμηλού τεχνολογικού περιεχομένου και μικρής προστιθέμενης αξίας
  •     εγκλωβισμό υφιστάμενων πόρων σε εταιρίες που χαρακτηρίζονται από κακή διαχείριση και χαμηλά επίπεδα φερεγγυότητας.

Γιώργος Παππούς
iefimerida.gr