08 Απριλίου 2015

ΓΕΛΑΝΕ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗ ΦΑΠΑ ΠΟΥΤΙΝ! FT: Τέλος στις ελπίδες για εξαίρεση ελληνικών αγροτικών προϊόντων από το ρωσικό εμπάργκο

Μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, στη Ρωσία, που στόχο είχε σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση την επανεκκίνηση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, τα διεθνή ΜΜΕ επιχείρησαν να ερμηνεύσουν την ελληνο-ρωσική προσέγγιση.
Οι Financial Times που παρακολουθούν στενά το ελληνικό ζήτημα, σε δημοσίευμά τους τόνισαν πως για τον Ρώσο πρόεδρο υπήρξε «μία διπλωματική νίκη», η οποία «δεν του κόστισε τίποτα».

Η οικονομική εφημερίδα αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Πούτιν, ο οποίος επισήμανε πως η Ελλάδα δεν του ζήτησε βοήθεια, εξηγώντας ότι οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για οικονομική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ωστόσο, όπως ερμηνεύει το δημοσίευμα οι δύο επικεφαλής δεν παρουσίασαν κάποιο σαφές οικονομικό ή χρηματοοικονομικό πρόγραμμα, ενώ τονίζει πως ο Πούτιν «έδωσε τέλος στις ελπίδες για μία εξαίρεση της Ελλάδας από το εμπάργκο εισαγωγών της Ρωσίας για αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα από την Δύση».


Ο Ρώσος πρόεδρος, άλλωστε, επισήμανε πως δεν πρόκειται να γίνει καμία εξαίρεση για καμία χώρα, παρ’όλα αυτά διαβεβαίωσε πως οι δύο κυβερνήσεις συμφώνησαν για κοινές επενδύσεις στην αγροτική βιομηχανία και παραγωγή τροφίμων στη Ρωσία, που θα «μπορούσαν να βοηθήσουν την Ελλάδα να βρει ξανά το δρόμο της στη ρωσική αγορά».

Την ίδια στιγμή, το γερμανικό δίκτυο Deutsche Welle κάνει λόγο για «επίδειξη δύναμης» ανάμεσα στους δύο ηγέτες στην Μόσχα, ενώ ερμηνεύει την επίσκεψη Τσίπρα στη Ρωσία ως προσπάθεια να αξιοποιήσει τους δεσμούς με την χώρα ως «πλατφόρμα διαπραγμάτευσης ή βάση για να δομηθεί η ήδη υπάρχουσα σχέση», με την ρωσική κυβέρνηση.

Όλα αυτά, συμπληρώνει το γερμανικό δίκτυο, ενώ ο κ. Τσίπρας αναμένεται να παραστεί στους εορτασμούς της Ημέρας Νίκης της 9ης Μαΐου, που σηματοδοτεί την 70η επέτειο της νίκης κατά του ναζισμού.


«Η απόφαση του Τσίπρα να είναι παρών στους εορτασμούς έρχεται σε αντίθεση με την πλειονότητα των κρατών-μελών της ΕΕ που επέλεξαν να μποϊκοτάρουν το γεγονός εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης», καταλήγει το γερμανικό δημοσίευμα.

Από την άλλη, ο βρετανικός Independent διερωτάται αν η Ρωσία μπορεί να σώσει την Ελλάδα.

«Πολιτικοί σε όλη την Ευρώπη εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η συνάντηση μπορεί να σημάνει μία απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή συμφωνία. Ο πρώην Βέλγος πρωθυπουργός, Γκι Φέρχοφσταντ, σε ανάρτησή του στο Twitter έγραψε: “Ο Πούτιν δεν μπορεί να σώσει την Ελλάδα, η ΕΕ μπορεί”», σημειώνει το βρετανικό δημοσίευμα.

«Μπορεί ο Πούτιν να σώσει την Ελλάδα;», διερωτάται ο Independent εξηγώντας πως η νέα ελληνική κυβέρνηση διαφωνεί με τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα κι η επίσκεψη Τσίπρα στην χώρα «δείχνει τις καλές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες».


Ωστόσο, όπως εξηγεί στην βρετανική εφημερίδα ο Κρίστιαν Όντεναλ από το Centre for European Reform «ακόμα και αν ο Πούτιν ήθελε να βοηθήσει την Ελλάδα, υπάρχει ένας καλός λόγος να πιστεύει κανείς ότι η Ρωσία δεν είναι τόσο οικονομικά σταθερή για να το κάνει».

Άλλωστε, όπως τονίζει ο ειδικός η ρωσική οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, παρότι η τιμή του πετρελαίου και το ρούβλι έχουν σταθεροποιηθεί και προβλέπει πως η οικονομία της χώρας θα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε ύφεση.

Το δημοσίευμα καταλήγει αναφέροντας πως οι συνομιλίες ανάμεσα στους δύο ηγέτες αποτελούν ένδειξη ότι η Ελλάδα πρόκειται να επιδιώξει συμφωνίες με την Ρωσία, ενισχύοντας τους δεσμούς της με τη χώρα. Επομένως, όπως επισημαίνει η εφημερίδα: «Η Ελλάδα μπορεί να βρει έναν ίσχυρο σύμμαχο αν οι συνομιλίες αποτύχουν στην Ευρώπη».