17 Απριλίου 2015

ΡΕΒΑΝΣΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ! H ατάκα του Μπαλτά που προκάλεσε σοκ στον πολιτισμό

Θα έχουν τη δυνατότητα να ξηλώσουν οι αρμόδιοι υπουργοί όλες τις διοικήσεις του συνόλου των εποπτευόμενων φορέων του ΥΠΟΠΑΙΘ; Θα είναι αυτός ο τρόπος εξόδου του Σωτήρη Χατζάκη από το Εθνικό Θέατρο; Πόσο ηθικό και νόμιμο είναι να μπορέσει η πολιτική ηγεσία να αλλάξει την ανθρωπογεωγραφία των επικεφαλής των εποπτευόμενων φορέων, πριν να λήξουν οι σχετικές θητείες;

Τα ερωτήματα προέκυψαν ως χείμαρρος μετά τη συνέντευξή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΟΠΑΙΘ για το πολυνομοσχέδιο της Παιδείας. Εκεί, ο υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς, στην αναφορά του για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας δήλωσε «Ως προς το πρόβλημα με τους εποπτευόμενους οργανισμούς οι διοικήσεις των οποίων -παρά και τα ειωθότα- αρνούνται να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους, αντιμετωπίζεται νομοθετικά με τροπολογία που θα ενταχθεί στο λεγόμενο Ν/Σ Κοντονή. Σύμφωνα με αυτή, λήγουν αζημίως, οι θητείες των διοικήσεων όλων των εποπτευομένων οργανισμών και άρα απελευθερώνεται η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΠΑΙΘ, είτε να διορίσει ενδεχομένως τους ίδιους, είτε να αλλάξει τις ηγεσίες, σύμφωνα με την πολιτική του.»

Προανήγγειλε λοιπόν μία τροπολογία που θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο Κοντονή (το νομοσχέδιο –χωρίς την τροπολογία βέβαια- έχει κατατεθεί για δημόσια διαβούλευση από τις 31 Μαρτίου και η τροπολογία θα προστεθεί προφανώς όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο στη βουλή). Αν κατατεθεί, βέβαια, τελικά. μετά το σάλο που προκαλεί και τις αλγεινές εντυπώσεις. Γιατί και πως θα μπορεί ένας υπουργός να ξηλώνει όλο το σύστημα των επικεφαλής ακόμη και χωρίς προφανή αιτία;

Ηταν η πάσα που άρπαξε εύλογα ο Σωτήρης Χατζάκης για να αναφερθεί στη βαθιά ρήξη του με τον Νίκο Ξυδάκη. Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού σε συνάντηση που είχε νωρίτερα με τους δημοσιογράφους προκειμένου να τους ενημερώσει για την στρατηγική του ΤΑΠ, είπε πως το θέμα έχει ουσιαστικά τελειώσει και τις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθεί η υπόθεση αφού «έχει γίνει η νόμιμη διαδικασία και η πλήρης εφαρμογή όλων των νόμων.» Αραγε ο υπουργός αναφερόταν στην τροπολογία του νομοσχεδίου Κοντονή, αναρωτήθηκαν πολλοί, με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου να το θεωρεί δεδομένο.

Εξέδωσε λοιπόν ο Σωτήρης Χατζάκης την ακόλουθη ανακοίνωση: «Ανάμεσα στις «σαρωτικές αλλαγές στην εκπαίδευση, μέτρα για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό», όπως ανακοινώθηκαν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, περιλαμβάνεται και τροπολογία με την οποία λήγουν οι θητείες όλων των επικεφαλής των περίπου 500 οργανισμών που εποπτεύονται από το Υπουργείο (Εθνικό Θέατρο κλπ).

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού απέτυχε καταφανώς να απαξιώσει το έργο μου στο Εθνικό Θέατρο και να θίξει την τιμή και την υπόληψή μου, με αβάσιμες κατηγορίες, ψευδέστατους ισχυρισμούς και τη διασπορά φημών. Γι’ αυτό και προωθεί αυτήν την τροπολογία.

Ένα έχω να δηλώσω. Μετά την κακοήθεια έρχεται η χλεύη. Αυτά σίγουρα δεν συνιστούν Αριστερά. Προφανώς δεν ασχολείται με την αποτροπή πωλήσεων πολύτιμων αγαθών της πολιτισμικής μας κληρονομιάς σε ιδιωτικούς πλειστηριασμούς. Ασχολείται αποκλειστικά με την παράνομη και απαράδεκτη δίωξή μου.
Θα λογοδοτήσει. Και στο λαό που αγαπά το Εθνικό Θέατρο. Και στη Δικαιοσύνη. Προσωπικά, ο ίδιος.»

Το γεγονός είναι πως ο Νίκος Ξυδάκης δήλωσε πως η υπόθεση έχει λυθεί και ότι σύντομα, ενδεχομένως και την επόμενη εβδομάδα θα πέσει η αυλαία στο θρίλερ του Εθνικού. Προφανώς, η διαδικασία της διαβούλευσης, της κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή (όπου εκεί θα δούμε ακριβώς τι λέει και πως το διατυπώνει η τροπολογία), η συζήτηση του και η ψήφιση απαιτεί περισσότερο χρόνο.

Στην Μπουμπουλίνας επιμένουν πως η λύση του θέματος με τον Σωτήρη Χατζάκη θα έχει σχέση με τις παρατυπίες που διαπιστώθηκαν σε σχέση με τις διατάξεις του ιδρυτικού νόμου του Εθνικού Θεάτρου. Δεν είναι συνεπώς αυτή μια τροπολογία φωτογραφική.

Το κλίμα είναι αμήχανο, υπάρχει μια «δημιουργική ασάφεια» στη δήλωση Μπαλτά που μπορεί να πυροτοδοτήσει έντονες αντιδράσεις. Θα υπάρξει κύμα καταργήσεων διοικήσεων ΔΣ; Θα είναι επιλεκτική σε περιπτώσεις αδυναμίας συνεργασίας με το υπουργείο; Και πάλι το γεγονός ότι θα μπορεί η λύση αυτή να γίνει πριν τη λήξη της θητείας είναι κατακριτέα αν δεν υπάρχουν στοιχεία νομικής ή άλλης παράβασης και απείθειας. Και βέβαια το θέμα ξεπερνά το Εθνικό Θέατρο και αφορά τον τρόπο λειτουργίας και αρχών ολόκληρου του συστήματος.

Μια μεγάλη συζήτηση για τους φορείς του Πολιτισμού, του Αθλητισμού και της Παιδείας μόλις άνοιξε. Μένει να δούμε αν αυτή η φράση του υπουργού θα γίνει τροπολογία και θα ψηφιστεί.