21 Απριλίου 2015

ΤΟ 'ΔΑΜΕ ΚΙ ΑΥΤΟ ΜΕ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ! Αγροτική παραγωγή με… leasing στα βασιλικά ανάκτορα

Την «ανάσταση» του Τατοΐου, όπου βρισκόταν η κύρια κατοικία της τέως βασιλικής οικογένειας, ετοιμάζει η κυβέρνηση της Αριστεράς, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, για την ανάδειξη της μεγάλης περιβαλλοντικής, πολιτιστικής και ιστορικής αξίας του κτήματος

Την αναβίωση της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που υπήρχε στα ανάκτορα Τατοΐου την εποχή που αυτά λειτουργούσαν θέτει ως στόχο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Η ιδέα ξεκίνησε από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτη Σγουρίδη ο οποίος επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του κτήματος ενώ ενημέρωσε και τον   Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη για τις προθέσεις του. Επιδίωξη του κ. Σγουρίδη είναι να ανακάμψει παραγωγικά το παλιό και το νέο βουστάσιο, το ιπποστάσιο, το χοιροστάσιο, το οινοποιείο, το εμφιαλωτήριο, το βουτυροκομείο, το γαλακτοκομείο, το ελαιοτριβείο όπως και όλες οι εκτάσεις των βασιλικών ανακτόρων. Δηλαδή, να μετατραπεί από εγκαταλελειμμένα κτίρια που παραπέμπουν στο πολιτικό παρελθόν της χώρας σε μια πρότυπη γεωργική μονάδα που θα συμβολίζει το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της Ελλάδας, που προωθεί η κυβέρνηση, προσελκύοντας το ενδιαφέρον εντός κι εκτός συνόρων.

Όπως αναφέρει ο ίδιος στο protothema.gr, «θέλουμε να «αναστηθούν» παραγωγικά όλες οι εκτάσεις του Τατοΐου. Είναι μια ιδέα που βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα. Συναντήθηκα με τοπικούς συλλόγους οι οποίοι βλέπουν θετικά την ιδέα ενώ και ο κ. Ξυδάκης συμφωνεί στην αξιοποίηση των εγκαταστάσεων. Θα είναι το στίγμα της διαδρομής της ελληνικής γεωργίας, κτηνοτροφίας και πρωτογενούς παραγωγής μέσα εκεί. Θα αναβιώσουν οι στάβλοι, θα αναβιώσει το οινοποιείο, το γαλακτοκομείο. Το θέμα είναι σύνθετο, θέλει επεξεργασία ώστε αυτό που θα γίνει να είναι ένα μουσείο - κόσμημα για την Ευρώπη, όπου ο επισκέπτης  να αποκτήσει μια βιωματική σχέση με την παραγωγική διαδικασία».

Η εφαρμογή του σχεδίου αναβίωσης δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς υπάρχουν οικονομικά ζητήματα που πρέπει να λυθούν αλλά και οι αντιδράσεις των συλλόγων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και εκφράζουν την ανησυχία τους μήπως το συγκεκριμένο πλάνο μετεξελιχθεί σε μια καθαρά τουριστική εκμετάλλευση του χώρου αλλοιώνοντας τον χαρακτήρα του. «Υπάρχουν 40 ιστορικά κτίρια και οφείλουν όλα να επανέλθουν στις αρχικές τους χρήσεις και όχι να μετατρέψουμε το Τατόι σε ένα απέραντο ταβερνείο, να πηγαίνει ο κόσμος και να τρώει μπριζόλες. Δυστυχώς έχουμε δει πολλά τα τελευταία χρόνια. Στην αρχή έλεγαν να γίνει το κτίριο του ανακτόρου καζίνο, μετά ξενοδοχείο 5 αστέρων και με την πίεση όλων μας καταφέραμε να πείσουμε ότι πρέπει να γίνει μουσείο και να αναδειχτούν όλες οι βασιλικές συλλογές του Τατοϊου. Συμφωνούμε με τον κ. Σγουρίδη, ότι το ιπποστάσιο πρέπει να λειτουργήσει σαν ιπποστάσιο, στο βουστάσιο οφείλει να επανακάμψει η γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, το οινοποιείο να λειτουργήσει ως οινοποιείο, να παραχθούν και πάλι γιαούρτι, γάλα, φρούτα, λαχανικά. Να παράγονται όλα τα προϊόντα μέσα στο κτήμα. Αλλά να μην χαθεί η ιστορική του αξία όπως σαπίζει το Πεδίον του Άρεως και το πάρκο Τρίτση», λέει στο protothema.gr ο κ. Βασίλης Κουτσαβλής Πρόεδρος του Σωματείου «Φίλοι του κτήματος Τατοΐου».

Παραγωγή με leasing

Όσο για την εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων και την διάθεση των προϊόντων, σύμφωνα με την μελέτη που ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη, προβλέπεται να συσταθεί ένας φορέας, ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που θα διαχειρίζεται το κτήμα Τατοΐου και από κει και πέρα θα συνάπτει συμβάσεις μακροχρόνιας μίσθωσης μέσω διαγωνισμού με ιδιώτες οι οποίοι θα λειτουργούν τις εγκαταστάσεις. «Δεν μπορεί το κράτος να γίνει ούτε κτηνοτρόφος ούτε γεωργός. Θα πρέπει να τα δώσει αυτά σε ιδιώτες. Αυτοί θα παράγουν βιολογικά προϊόντα, δηλαδή λαχανικά φρούτα, γάλα, γιαούρτι και πολλά άλλα, θα πωλούνται μέσα στο κτήμα στους επισκέπτες. Εξάλλου, υπάρχει προεδρικό διάταγμα που προβλέπει ότι για την εκμετάλλευση των μονάδων πρέπει να γίνει δημόσιος διαγωνισμός», επισημαίνει ο κ. Κουτσαβλής.

Θα μπορούσαν ωστόσο να προκύψουν και κοινωνικά οφέλη από την εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων των βασιλικών ανακτόρων  ειδικότερα για τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού. Για παράδειγμα, τα βιολογικά προϊόντα που θα παράγονται εκεί να μοιράζονται με κοινωνικά κριτήρια από τους Δημάρχους σε οικογένειες που έχουν πρόβλημα. Κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στην μελέτη όμως όπως αναφέρει ο κ. Κουτσαβλής «Εμείς σαν σύλλογος θα υποστηρίξουμε αυτή την πρωτοβουλία. Φανταστείτε, ότι μόνο από τον καθαρισμό του δάσους και την αποφόρτιση από την ξυλεία, θα μπορούσαν να ζεσταίνονται τον χειμώνα εκατοντάδες σπίτια. Το κτήμα πάντως για να μπορέσει να επιβιώσει έχει έναν προϋπολογισμό. Κάθε χρόνο χρειάζεται χρήματα για να λειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις. Εάν εξασφαλιστούν αυτά τα κονδύλια από την πώληση των προϊόντων φυσικά και θα μπορούμε να μεριμνήσουμε για τις ασθενέστερες κοινωνικά ομάδες».

Πάντως, το σχέδιο θα ολοκληρωθεί και θα υπογραφεί μόνο αν οι τρεις συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού συμφωνήσουν στον τρόπο που θα αξιοποιηθούν τα κηρυγμένα ως νεότερα μνημεία στο κτήμα.