30 Απριλίου 2015

ΕΕ και ΔΝΤ έχουν έτοιμο Plan B για Grexit-«Λεφτά μόνο με πλήρη συμφωνία»

Προειδοποίηση σοκ από Ντέισελμπλουμ: Υπάρχει έτοιμο plan B για την Ελλάδα!

Έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα σε σχέση με την Ελλάδα είναι η Ευρωζώνη, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup και Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντέισελμπλουμ.

Η δήλωση του κ. Ντέισελμπλουμ έγινε κατά τη διάρκεια συνάντησής του με μέλη του ολλανδικού κοινοβουλίου, τα οποία του απηύθυναν το ερώτημα εάν υπάρχει σχέδιο Β’ για την Ελλάδα, σε ό,τι αφορά την έκβαση των συνομιλιών Αθήνας – δανειστών.

«Στην ερώτηση εάν η Ολλανδία ή η Ευρωζώνη είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο, η απάντηση είναι “ναι”», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ο κ. Ντέισελμπλουμ υπογράμμισε παράλληλα ότι οι Έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα ήταν καλύτερο να αφιερώνουν λιγότερο χρόνο σε συνεντεύξεις και περισσότερον «στην αποφυγή της αβύσσου» για την Ελλάδα.

Δεν διαψεύδει το ΔΝΤ τα περί non-paper για Grexit

Δεν διαψεύδει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel που το θέλει να έχει ετοιμάσει εσωτερική έκθεση (non-paper) για το ενδεχόμενο «διαχειρίσιμης» εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

«Πάντα εξετάζουμε διαφορετικά σενάρια για διαφορετικές χώρες, αυτό είναι μέρος της δουλειάς μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου, Τζέρι Ράις, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον.

Τόνισε ωστόσο πως το Ταμείο δεν αναμένει Grexit, καθώς η κύρια και «βασική θέση» (baseline position) του είναι ότι η χώρα μας θα παραμείνει στη νομισματική ένωση, με δεδομένες και τις αλλεπάλληλες σχετικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Το ΔΝΤ θέλει πλήρες πακέτο για συμφωνία

Στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, ο κ. Ράις ξεκαθάρισε εκ νέου πως το Ταμείο απαιτεί ένα «σε βάθος πακέτο» (comprehensive package) συμφωνημένων αλλαγών προτού εκταμιευθούν χρήματα στήριξης, τονίζοντας πως δεν αρκούν «μερικά μέτρα» ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση.

Είπε πως οι πολιτικές και τεχνικές διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σήμερα Πέμπτη στο Brussels Group, όμως απέφυγε να κάνει κάποια εκτίμηση για το πότε θα είναι δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία.

Ο κ. Ράις δεν τοποθετήθηκε σχετικά με τα εισπρακτικά μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση για το πολυνομοσχέδιο, λέγοντας πως δεν τα γνωρίζει, και πως οι σχετικές συζητήσεις θα γίνουν στο Brussels Group.

Επισήμανε πως οι μεταρρυθμίσεις που ζητά το ΔΝΤ «δεν είναι κάτι καινούργιο», σε μια έμμεση αναφορά στα γνωστά «αγκάθια» αναφορικά με την εργασιακή νομοθεσία και το συνταξιοδοτικό σύστημα. Υπογράμμισε πάντως πως το Ταμείο παραμένει «ευέλικτο» και είναι «ανοιχτό» σε εναλλακτικές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις, «εφόσον αυτές πετυχαίνουν τους στόχους του προγράμματος».

Άγνωστα τα ταμειακά διαθέσιμα

Ο κ. Ράις απέφυγε να κάνει κάποια εκτίμηση για τις ταμειακές ανάγκες της Αθήνας, και το πότε η κυβέρνηση θα αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της. Εξήγησε πως το Ταμείο δεν έχει στη διάθεσή του τα απαραίτητα στοιχεία για να αξιολογήσει τα ταμειακά διαθέσιμα, αλλά συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση «καταβάλλει κάθε προσπάθεια» για να πληρώσει εγκαίρως τα χρέη της.

Η χώρα μας θα πρέπει να καταβάλει στο Ταμείο περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ στις 6 Μαΐου και ακόμα περίπου 750 εκατ. στις 12 Μαΐου.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/finance/article/280645/den-diapseudei-to-dd-ta-peri-non-paper-gia-grexit/#ixzz3YoDWGjjX