27 Απριλίου 2015

Καταρρέουν οι Podemos στην Ισπανία – Τους πήρε στον λαιμό τους ο Τσίπρας (κάρτα)

To νεόκοπο ισπανικό κεντροδεξιό κόμμα Ciudadanos (Πολίτες), που τάσσεται υπέρ μιας «μετριοπαθούς αλλαγής», προηγείται του αριστερού Podemos (Μπορούμε) στην πρόθεση ψήφου ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στα τέλη του 2015 στην Ισπανία, σύμφωνα με μία δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.
Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) που κυβερνά κατατάσσεται πρώτο στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με αυτήν τη δημοσκόπηση που μεταδόθηκε από τον ιδιωτικό ραδιοσταθμό Cadena Ser, συγκεντρώνοντας ποσοστό 22%, λιγότερο από το μισό του ποσοστού που έχει λάβει στις βουλευτικές εκλογές του 2011 (44,6%).

Το κόμμα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι ακολουθεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) με ποσοστό 21% και μετά έρχονται το κεντροδεξιό Ciudadanos με ποσοστό 19,4% και το Ποδέμος που συγκεντρώνει ποσοστό 17,9% στην πρόθεση ψήφου.

Το κόμμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας Podemos φαίνεται να καταγράφει μια επιβράδυνση της δυναμικής του για πρώτη φορά αφότου τα ποσοστά του εκτοξεύτηκαν στις αρχές του έτους οδηγώντας το ακόμα και στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων.



Σε δημοσκόπηση που έδωσε στη δημοσιότητα τον Ιανουάριο ο ίδιος σταθμός, το Podemos συγκέντρωνε το 27,5% των ψήφων. Εκείνη την περίοδο το Ciudadanos είχε μόλις το 5% των ψήφων.

Αυτή η δημοσκόπηση, που διενήργησε το Ινστιτούτο Myword στο διάστημα μεταξύ 17ης και 22ας Απριλίου σε δείγμα 1000 ανθρώπων, καταδεικνύει επιπλέον ότι στο πολιτικό σκηνικό στην Ισπανία επικρατούν σχεδόν ισότιμα 4 διαφορετικά κόμματα, σε τέτοιο σημείο που ορισμένοι παρατηρητές και ιδίως ο πρώην επικεφαλής της σοσιαλιστικής κυβέρνησης Φελίπε Γκονθάλεθ θεωρούν ότι η χώρα ζει το τέλος του δικομματισμού και την ανάδειξη ενός πολυκομματικού συστήματος «ιταλικού τύπου».

Το PP και το PSOE επικρατούν στην πολιτική ζωή της Ισπανίας από το τέλος της δικτατορίας του Φρανθίσκο Φράνκο (1939- 1975).

Το Ciudadanos, ένας σχηματισμός που ιδρύθηκε στην Καταλονία στα μέσα της δεκαετίας του 2000 και που συμμετείχε στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014, τάσσεται υπέρ μιας φιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής, καταγγέλλοντας τη διαφθορά, ενώ υιοθετεί προοδευτικές προσεγγίσεις σε ορισμένα κοινωνικά θέματα (άμβλωση, πορνεία, ναρκωτικά…).

Λόγω αυτού του γεγονότος ελκύει ψηφοφόρους της Δεξιάς όπως και της Αριστεράς.

Μεταξύ των ψηφοφόρων του PP, το 28,9% εκφράζει την εκτίμηση ότι το Ciudadanos είναι το κόμμα που είναι περισσότερο κοντά στις ιδέες του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος.

Σε ποσοστό 14,1% οι ψηφοφόροι του PSOE πιστεύουν το ίδιο και σε ποσοστό 9,1% όσοι επέλεξαν το Podemos στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014.

Ciudadanos: Το «άλλο Podemos» που ροκανίζει τον ισπανικό δικομματισμό
O δικομματισμός στην Ισπανία περνά δύσκολες ώρες, κυρίως λόγω Podemos. Δεν είναι όμως μόνο το κόμμα του Ιγκλέσιας που κάνει τη ζημιά. Σε άνοδο με διψήφια ποσοστά είναι και οι Ciudadanos, ένα κόμμα 9 ετών με πρόεδρο τον Άλμπερτ Ριβέρα. Έναν 35άρη δικηγόρο, που μπορεί να μην έχει αλογοουρά, αλλά δεν διστάζει να βγάλει τη γραβάτα.Οι Ciudadanos (=πολίτες, στα καταλανικά Ciutadans) γεννήθηκαν το 2006 στην Καταλονία ως αντίδραση των πολιτών στα παραδοσιακά κόμματα της περιοχής, είτε της δεξιάς είτε της αριστεράς.Στην πρώτη προεκλογική αφίσα ο 27χρονος τότε Ριβέρα εμφανίστηκε γυμνός. «Γεννήθηκε το κόμμα σου» ήταν το σύνθημά του. «Μας ενδιαφέρουν οι άνθρωποι» έλεγε στην αφίσα και για να κάνει σαφή τη διαφορά του από τον «καταλανισμό» των υπόλοιπων κομμάτων, εξηγούσε: «Δεν μας αφορά πού γεννήθηκες, τι ρούχα φοράς, τι γλώσσα μιλάς».

Σε εκείνες τις τοπικές καταλανικές εκλογές του 2006 πήρε 3% και 3 έδρες. Αντίστοιχο ποσοστό έλαβε και στην αναμέτρηση του 2010, ενώ το 2012 εκτοξεύθηκε στο 7,56% με 9 έδρες.

Στις ευρωεκλογές του 2014 συγκέντρωσε σε όλη τη χώρα το 3,16% και εξέλεξε δύο ευρωβουλευτές (εντάχθηκαν στη Συμμαχία των Φιλελεύθερων και Δημοκρατων, ALDE).

Στην δημοσκόπηση του Ιανουαρίου 2015 της Metroscopia για την εφημερίδα El Pais, το κόμμα είναι πλέον στην τέταρτη θέση με ποσοστά που αγγίζουν και το 12%. Ο δε Ριβέρα έχει τα υψηλότερα ποσοστά αποδοχής στην Ισπανία (49%), όταν ο Ιγκλέσιας τoυ Podemos είναι στο 34% και ο Ραχόι στο 23%. Καθόλου άσχημα για έναν πολιτικό τον οποίο γνωρίζει το 65% των πολιτών. Και που έχει να ανταγωνιστεί σε επίπεδο αποδοχής τον… βασιλιά Φίλιππο Στ’ (71%).

Όπως εξηγεί ο κοινωνιολόγος Χοσέ Πάμπλο Φεράντιθ, αντιπρόεδρος της Metroscopia, το Podemos και οι Ciudadanos έχουν διαφορετικό προφίλ και αναζητούν διαφορετικές ψήφους.

Συμπίπτουν όμως σε ένα: στοχεύουν στο εκλογικό σώμα που μέχρι τώρα παραδοσιακά αποτελούσε «κτήμα» των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας.

Ποιοι ψηφίζουν Ciudadanos;
«Αν δεν κάνουμε εμείς πολιτική, θα την κάνουν άλλοι για λογαριασμό μας» συνήθιζε να λέει ο Ριβέρα. Όπως φαίνεται από τις έρευνες, τα μεσαία και ανώτερα εισοδηματικά στρώματα βλέπουν με μεγαλύτερη συμπάθεια τους Ciudadanos. Άνθρωποι με ευχέρεια στα κοινωνικά δίκτυα, κόσμος των μεγάλων αστικών κέντρων. Κόσμος που έχει δουλειά, που εξοργίζεται από τα σκάνδαλα και τη διαφθορά των δύο μεγάλων κομμάτων, άνθρωποι που πιστεύουν στην Ευρώπη, στην οικονομία της αγοράς, στο διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους, στις αλλαγές με συναίνεση.

Ήδη, το κόμμα έχει παρουσιάσει το οικονομικό του πρόγραμμα και η συζήτηση έχει ανάψει. Ειδικά, οι προτάσεις για την εργασία σε μια χώρα με ανεργία 25%.

Ο Κάρλος Πέρεθ Γκονθάλεθ είναι υπάλληλος σε τράπεζα. Λέει στην El Pais ότι έχει γυρίσει όλο τον κόσμο, για να βγάλει τελικά το συμπέρασμα ότι στην Ισπανία δεν λείπει τίποτα. Τα έχει όλα και θα μπορούσε να είναι από τις πρώτες χώρες του κόσμου. «Ψήφιζα Ραχόι μέχρι που κατάλαβα ότι διαφθορά τους είναι συστημική. Ο δικομματισμός είναι σαν έναν σικέ ποδοσφαιρικό αγώνα. Μπαίνουν στο γήπεδο για να παλέψουν, ενώ στην πραγματικότητα, απλά ακολουθούν ένα σενάριο, για να τηρήσουν τα προσχήματα.»

Τι λένε για το Podemos;
Και τι δηλώνουν οι οπαδοί του Ciudadanos για το Podemos; «Το Podemos είναι ένα νέο κόμμα με παλιές ιδέες. Αν το δικό τους μοντέλο είναι η Βενεζουέλα, το δικό μας είναι η Δανία» λέει ο Χεσούς ντε Λόθαρ στην El Pais. «Είμαστε στον αντίποδα. Εγώ είμαι υπέρ της επιχειρηματικότητας, της προσπάθειας, της αριστείας. Εγώ θέλω την Ισπανία στο Champions League, στην κορυφή με τα αστέρια και όχι να βλέπει την Παιδεία της στις κατώτερες βαθμίδες» λέει ο μηχανικός Εδουάρδο Γκονθάλεθ από τα Κανάρια Νησιά, ενώ ο Χεσούς Ορτέγο, ψυχολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου του Βαγιαδολίδ, συμπληρώνει:

«Γνωρίζω τη Λατινική Αμερική, όπου αναπτύχθηκαν αρκετά κόμματα τύπου Podemos. Aυτό που συμβαίνει με αυτά τα κινήματα είναι ότι βγάζουν μια κοινωνική τάξη από την εξουσία και την αντικαθιστούν με μια άλλη, αλλά είναι ανίκανοι να λύσουν σε βάθος τα προβλήματα.»

Ο Ριβέρα έχει ήδη καλέσει σε ντιμπέιτ τον Ιγκλέσιας, αλλά δεν έχει πάρει απάντηση, όπως λέει. Ο Ιγκλέσιας προτιμά να στρέφει τα πυρά και το ενδιαφέρον του στην πολιτική του Μαριάνο Ραχόι.

Ο Ριβέρα σχολίασε και τη διάθεση των Podemos να θεωρούν εαυτούς σχεδόν ως μοναδική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. «Δεν ξέρω αν το να δηλώνεις αρχηγός της αντιπολίτευσης χωρίς να σε έχουν ψηφίσει είναι πολύ φρόνιμο. Καλό είναι να είμαστε λίγο ταπεινοί, γιατί στις δημοσκοπήσεις, ανεβαίνεις και κατεβαίνεις.»

Και μια λεπτομέρεια
Σε κάθε περίπτωση, στις ισπανικές βουλευτικές εκλογές, στα τέλη του 2015, θα δώσουν τη μάχη ο 35άρης Ριβέρα, ο 36άρης Ιγκλέσιας, ο Πέδρο Σάντσεθ του PSOE ετών 42 και ο Μαριάνο Ραχόι του Λαϊκού Κόμματος ΡΡ, ετών 60.

lykavitos.gr