28 Απριλίου 2015

Spiegel: Ο Βαρουφάκης έγινε… «lame duck»

Ένας νέος όρος μπήκε στη ζωή μας μετά τον «παραγκωνισμό» Βαρουφάκη από τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτός δεν είναι άλλος από το… «lame duck». Πρόκειται για έναν αμερικάνικο όρο τον οποίο χρησιμοποίει το Spiegel για τον Γιάν(ν)η Βαρουφάκη.

Ο όρος δηλώνει ότι ένας πολιτικός, για διάφορους λόγους, είναι παροπλισμένος και δεν μπορεί να κάνει πολλά, περιμένοντας απλώς το τέλος της θητείας του.

Ο Γ. Βαρουφάκης δεν πρόκειται να αντικατασταθεί και όσοι μεταδίδουν ότι ο κ. Τσίπρας πρόκειται να τον… «παραιτήσει», το κάνουν αναλαμβάνοντας μόνοι τους το ρίσκο, λένε πηγές του περιοδικού.
Οι πολλές αλλαγές που γίνονται αυτή τη στιγμή στη διαπραγματευτική ομάδα δηλώνουν, όμως, δίχως άλλο, ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να βρει πρόσωπα που μπορούν να συνεργαστούν καλύτερα με τους Ευρωπαίους ομολόγους του Έλληνα υπουργού.

Κι αυτό γιατί οι 18 υπουργοί χάνουν όλο και περισσότερο την «όρεξη» να συνεργαστούν με τον κ. Βαρουφάκη, όπως αναφέρει το δημοσίευμα. Ιδίως μάλιστα μετά από τη διάσκεψη στη Ρίγα, όπου ο κ. Βαρουφάκης αμφισβήτησε για άλλη μια φορά το νόημα του προγράμματος λιτότητας.
Είναι λοιπόν προφανές ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα τεταμένη κι ότι δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι, γράφει το περιοδικό. Όμως για αποπομπή του Υπουργού δεν γίνεται λόγος κι ο Γαβριήλ Σακελαρίδης δήλωσε στο Spiegel Online ότι αυτές οι φήμες δεν έχουν απολύτως καμία βάση.

«Όσο περισσότερο οι Ευρωπαίοι και τα media επιτίθενται στον Βαρουφάκη, τόσο πιο απίθανη γίνεται η αποπομπή του. Αν γινόταν κάτι τέτοιο, θα τον έβλεπαν όλοι ως μάρτυρα ή αποδιοπομπαίο τράγο», ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης σε ανταποκριτή του γερμανικού περιοδικού. «Δε θα πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι στις τελευταίες εκλογές ο Βαρουφάλης έλαβε τις περισσότερες ψήφους από όλους τους Έλληνες πολιτικούς και ότι έχει πολλούς οπαδούς, οι οποίοι αρέσκονται στη σκληρή στάση και το χαλαρό στιλ του».