16 Μαΐου 2015

Ποινή 79 ετών σε Τούρκο δουλέμπορο - Εϊχε πέσει με ταχύπλοο πάνω στους λιμενικούς!

Ποινή κάθειρξης 79 ετών και χρηματική ποινή 30.000 ευρώ επέβαλε χθες το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Ρόδου στον Τούρκο δουλέμπορο...

Ποινή κάθειρξης 14 ετών επιβλήθηκε στον συμπατριώτη και συγκατηγορούμενό.
Οι δύο άνδρες κρίθηκαν ένοχοι απόπειρας πρόκλησης ναυαγίου, από το οποίο θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και για παράνομη μεταφορά μεταναστών.

Τι είχε γίνει

Την 22α Σεπτεμβρίου 2014 μπήκαν από παραθαλάσσια περιοχή κοντά στην Αλικαρνασό της Τουρκίας στην Ελληνική Επικράτεια, με κατεύθυνση την νήσο Ψέριμο, με ταχύπλοο πολυεστερικό σκάφος με καμπίνα, ονόματι «IMREN Ι», μήκους έξι μέτρων, με εξωλέμβιο κινητήρα, στο οποίο μετέφεραν 12 Σύρους μετανάστες, εκ των οποίων δέκα ήταν άνδρες και δύο γυναίκες.

Μόλις κατάλαβαν ότι κοντά στην Ψέριμο ήταν σκάφος του Λιμενικού Σώματος, αύξησαν την ταχύτητα του δικού τους σκάφους και έπεσαν τρεις φορές στο φουσκωτό, το οποίο βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία.

Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθούν στη δεξιά πρωραία πλευρά του εκδορές από τη θάλασσα και σκίσιμο στο πρωραίο φουσκωτό μπαλόνι της δεξιάς πλευράς, το οποίο έχασε αέρα.

Εξαιτίας των επανειλημμένων προσκρούσεων σε καίρια για τον ασφαλή και αξιόπιστο πλου του σκάφους σημεία του, θα μπορούσε να προκληθεί εισροή υδάτων και βύθισή του ενώ θα μπορούσαν να βρεθούν στη θάλασσα οι δύο λιμενικοί και να κινδυνεύσει η ζωή και η σωματική τους ακεραιότητα.

Οι λιμενικοί, ωστόσο, ακινητοποίησαν το δουλεμπορικό με τη χρήση πυρών προς τον εξωλέμβιο κινητήρα του. Μάλιστα, έπαθαν βαρύτατες κακώσεις λόγω εξοστρακισμού των πυρών εκ μέρους των λιμενικών, δύο Σύροι μετανάστες.

Εξαιτίας των απανωτών προσκρούσεων με αυξημένη ταχύτητα στο σκάφος του Λιμενικού
προκλήθηκε πτώση του μηχανοδηγού του και κάκωση χεριού, που θα μπορούσε λόγω της σφοδρότητας της σύγκρουσης και των επανειλημμένων προσκρούσεων, να εξελιχθεί σε βαρύτερη σωματική βλάβη.

Πηγή: dimokratiki.gr