20 Μαΐου 2015

ΕΡΧΕΤΑΙ Η "ΩΡΑ ΚΥΠΡΟΥ"! Βγάζουν από το συρτάρι πρόταση για τον Αλέξη… «Τake it or leave it»

Ολοένα και περισσότεροι είναι εκείνοι που βλέπουν την ελληνική κυβέρνηση μετά από μήνες, σαφέστατα, δημιουργικά ασαφών διαπραγματεύσεων να βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα κοινό τελεσίγραφο από το ΔΝΤ και την Ε.Ε. τι θα λέει; «Τake it or leave it».

Σε αυτό το συμπέρασμα κατάλήγει σε ανάλυση της και η Berenberg Bank η οποία επισημαίνει οτι η ευρωζώνη και το ΔΝΤ θα καταθέσουν σύντομα μια πρόταση «take it or leave it», καθώς η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα να παρουσιάσει αξιόπιστες εναλλακτικές προτάσεις για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι δανειστές.

Όποια και αν είναι η πρόοδος σε ζητήματα όπως ο ΦΠΑ ή οι ιδιωτικοποιήσεις και τα πρωτογενή πλεονάσματα, δεν έχει επιτευχθεί καμία πρόοδος σε τομείς που είναι ζωτικής σημασίας για την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και τις δημοσιονομικές προοπτικές της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, εμβαθύνοντας ή διατηρώντας τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και απορρυθμίζοντας την οικονομία.

Επίσης δεν υπάρχει συμφωνία για το συνταξιοδοτικό, ενώ όσον αφορά τον εξορθολογισμό του δημοσίου, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη κάνει βήματα προς τα πίσω με την ψήφιση νόμου για την επαναπρόσληψη 15.000 υπαλλήλων.

H πρόταση θα περιλαμβάνει τα μέτρα που θα είναι απαραίτητα για την απελευθέρωση των 7,2 δισ. ευρώ που έχουν απομείνει από το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης και τους όρους για να λάβει η Ελλάδα ένα τρίτο πακέτο διάσωσης.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Berenberg Bank η πρόταση μπορεί να συνοδεύεται και από μια διορία για την αποδοχή της, αν και κάτι τέτοιο θα καθιστούσε πολύ δύσκολη την αποδοχή της από την ελληνική κυβέρνηση. Το πιθανότερο είναι ότι θα προσφέρει την πρώτη εκταμίευση, μόλις ψηφιστούν οι πρώτες μεταρρυθμίσεις και ο κ. Τσίπρας έχει πάρει τις μεγάλες αποφάσεις.

Δεδομένου ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει καταφέρει να συσπειρώσει το κόμμα του για το ζήτημα, ενδέχεται να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την πρόταση της ευρωζώνης και του ΔΝΤ ή να καλέσει πρόωρες εκλογές.

H πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού επιθυμεί την παραμονή στην χώρα, κάτι που αποτελεί «κλειδί» στην εκτίμηση της Berenberg Bank ότι με πιθανότητα 70% η Ελλάδα θα κάνει τελικά ότι χρειάζεται για να παραμείνει στο ευρώ.