15 Μαΐου 2015

Berenberg: Ο λαϊκισμός στην Ελλάδα πληρώνεται -Για την ύφεση φταίει ο Τσίπρας

Η εμπιστοσύνη μετράει. Το πιο δαπανηρά πολιτικά λάθη είναι αυτά που διαλύουν την εμπιστοσύνη. Δυστυχώς, αυτό είναι ένα από τα λίγα πράγματα που έχει κάνει η νέα ελληνική κυβέρνηση μέχρις στιγμής». Με μια πύρινη ανάλυσή της, η τράπεζα Berenberg ρίχνει την ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση στην Ελλάδα.

Υπό τον τίτλο: «Το outlook της Ελλάδας: Η ύφεση του Τσίπρα», σημειώνει πως από το Δεκέμβριο του 2014 ήταν σαφές πως η ανάπτυξη που είχε εμφανιστεί επί εποχής Σαμαρά, θα μετατρεπόταν σε ύφεση αν ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ επιμείνουν στις προεκλογικές τους δεσμεύσεις. Το στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα έχει πέσει, όντως, σε ύφεση. Το ότι η νέα κυβέρνηση έχει ενοχλήσει τους διεθνείς πιστωτές, είναι το μικρότερο από τα προβλήματα. Το χειρότερο είναι ότι έχει καταρρεύσει η εμπιστοσύνη εντός της Ελλάδας. Η φυγή κεφαλαίων έχει φτάσει περίπου στα 55 δισεκατομμύρια ευρώ από τον Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο, ισοδύναμο με το 30% περίπου του ετήσιου ΑΕΠ της χώρας. Η οικονομία έχει παραλύσει, ενώ η διαρροή καταθέσεων έχει φτάσει στα 23 δισεκατομμύρια ευρώ τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Επιπλέον, το τραπεζικό σύστημα έχει παραλύσει και στηρίζεται μόνο από την ΕΚΤ».

Η εκτίμηση των ζημιών

Η Berenberg αναφέρει πως μέχρι τα τέλη του περασμένου Νοέμβριου, η Ελλάδα και η Ισπανία ήταν περίπου στην ίδια τροχιά ανάπτυξης με ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3% στα τρία πρώτα τρίμηνα του 2014. Η ισχυρή επιχειρηματική εμπιστοσύνη, το περασμένο φθινόπωρο, ανέβασε κατά 1,6% την ανάκαμψη της απασχόλησης, ενώ υπήρχε εκτίμηση πως θα έρθουν ακόμη καλύτερα νέα για την Ελλάδα για την αναστροφή της ύφεσης.

Σημειώνει η έκθεση της τράπεζας: «Η Ελλάδα θα μπορούσε να πετύχει, απλώς, αν έμενε σταθερή στην πορεία της. Αλλά δεν το έκανε. Παρά τον ούριο άνεμο για την πτώση του πετρελαίου και το φθηνότερο ευρώ, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε ελαφρώς το τρέχον έτος. Αυτό σημαίνει ότι 100.000 νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργούνταν στην Ελλάδα, δεν θα υπάρξουν. Με μια σταθερή ανάκαμψη από μια βαθιά κρίση, η Ελλάδα δεν θα χρειαζόταν τίποτα περισσότερο από την προληπτική γραμμή στήριξης, θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων και να μπει στο πρόγραμμα της ΕΚΤ. Τώρα θα χρειαστεί ένα πλήρες πρόγραμμα 25-35 δισεκατομμύρια ευρώ αυτό το καλοκαίρι, ακόμη και αν λυθεί το αδιέξοδο με τους δανειστές. Όσοι ήθελαν να απαλλαγούν από την Τρόικα, θα πρέπει τώρα να δεχθούν την παρεμβατική εποπτεία των «θεσμών». Η εμπιστοσύνη γκρεμίστηκε και οι πιστωτές θα επιμείνουν να ελέγχουν στενά το πώς υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις».

Η στροφή της κυβέρνησης

Η Berenberg αναφέρει πως βάσει των πληροφοριών, τα χρήματα της Ελλάδας θα τελειώσουν στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου. Η αίσθηση είναι ότι η πραγματικότητα ανατέλλει για τον Αλέξη Τσίπρα και ότι η συνολική διάθεση στην Ελλάδα είναι να υπάρξει μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση, μετά τον μετεκλογικό μήνα του μέλιτος για τη νέα κυβέρνηση. Για να συνεχίσει: «Παρά τους σοβαρούς κινδύνους, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι κατά 70% ο Τσίπρας θα κάνει σημαντική στροφή για να κρατήσει στην Ελλάδα στο ευρώ. Μια πρώτη συμφωνία μπορεί να υπάρξει προς το τέλος του τρέχοντος μήνα και ενώ οι διαφορές παραμένουν τεράστιες, φαίνεται πως επιτέλους θα τεθούν επί τάπητος τα ακανθώδη ζητήματα των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, τις συντάξεις, καθώς και στο συνολικό μέγεθος της αναγκαίας δημοσιονομικής διόρθωσης».

Το τρίτο πακέτο

Η τράπεζα αναφέρει πως αυτό δεν θα είναι το τέλος της ιστορίας. Και αυτό διότι είναι σε εκκρεμότητα ακόμη η δόση των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ μόλις ολοκληρωθούν οι συζητήσεις, θα ξεκινήσουν εκείνες για το τρίτο πακέτο στήριξης που αναμένεται να είναι δύσκολες.

«Τα στοιχεία μέχρι στιγμής δείχνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να καθυστερήσει όλες τις μελλοντικές συνομιλίες σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από οποιεσδήποτε μικροαλλαγές συμφωνηθούν. Με άλλα λόγια, θα παραμείνει θορυβώδης. Αυτό με τη σειρά τους, θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάκαμψη της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης των επενδύσεων και την επιστροφή των κεφαλαίων. Επίσης, η κυβέρνηση στέλνει λάθος σήματα με την επαναπρόσληψη 13.000 υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, την επαναλειτουργία της παλαιάς ΕΡΤ, το πάγωμα ζωτικών μεταρρυθμίσεων στα πανεπιστήμια με τους αιώνιους φοιτητές, ενώ διαλύει και τις αξιολογήσεις απόδοσης στο δημόσιο τομέα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να θέτει συχνά ως προτεραιότητα την πελατεία του (συνδικάτα, δημόσιοι υπάλληλοι και ριζοσπάστες φοιτητές)».

Συνεχίζει την παράδοση

Για να καταλήξει: «Φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει τη θλιβερή παράδοση στην Ελλάδα με τις μεταρρυθμίσεις. Εάν συμβεί αυτό, τότε η ανεπάρκεια των μεταρρυθμίσεων και ο αναποτελεσματικός δημόσιος τομέας, θα αποτελέσουν τροχοπέδη για τις οικονομικές προοπτικές. Με λίγα λόγια: ακόμη και ο Τσίπρας τα βρει με τους πιστωτές και τελειώσει η ύφεση που προκάλεσε ο ίδιος, η μελλοντική ανάκαμψη, πιθανότατα, θα είναι ρηχή, σε σχέση με εκείνη της Ισπανίας, μέχρι η Ελλάδα να καταφέρει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη. Ο λαϊκισμός δεν είναι φτηνός».