19 Μαΐου 2015

Σόιμπλε: "Οι Έλληνες υποφέρουν αλλά η κυβέρνησή τους δεν κάνει και τίποτα γιαυτό"-«Κόκκινη κάρτα» δανειστών στις προτάσεις για ΦΠΑ

Ρίχνει τους τόνους της αισιοδοξίας ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τονίζει ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα προχωρούν με πολύ αργό ρυθμό και δεν έχει γίνει το επιθυμητό άλμα προς τα εμπρός.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, πηγές που έλαβαν μέρος σε συνάντηση βουλευτών του συντηρητικού κόμματος τόνισαν ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκθείασε την πρόοδο της χώρας σε ορισμένους τομείς, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει γίνει η αναμενόμενη πρόοδος.

Οι διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, σχετίζονται μόνο με την ολοκλήρωση του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος και δεν υπάρχει λόγος να γίνονται υποθέσεις για «Σχέδιο Β» ή για τρίτο πακέτο στήριξης.

Μια άλλη πηγή ανέφερε στο πρακτορείο ότι ομάδα συντηρητικών Γερμανών βουλευτών είχε εκτεταμένη συζήτηση για την Ελλάδα, όπου αρκετοί μίλησαν για τα ταξίδια τους στην Ελλάδα εκφράζοντας, παράλληλα, ανησυχίες για την βούληση να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα.
Σύμφωνα με την τρίτη πηγή ο κ. Σόιμπλε είπε: «Γνωρίζουμε πως ένα μεγάλος μέρος του ελληνικού πληθυσμού υποφέρει, αλλά η ελληνική κυβέρνηση δεν βλέπει ακόμα τι χρειάζεται να γίνει για να μπει τέλος σε αυτό».

«Κόκκινη κάρτα» δανειστών στις προτάσεις για ΦΠΑ

Την ίδια ώρα γίνεται γνωστό πως οι δανειστές είπαν «όχι» στην έκπτωση 3% στον ΦΠΑ για τις συναλλαγές που γίνονται με πλαστικό χρήμα κάτι που βάζει τορπίλη στη διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές έχουν «θέμα» με την έκπτωση 3% στον ΦΠΑ για όσους χρησιμοποιούν «πλαστικό χρήμα» την οποία ανακοίνωσε και ο υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξή του στο Star το βράδυ της Τρίτης.

Οι ενστάσεις έχουν να κάνουν με την τεκμηρίωση, δηλαδή, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για το πόσα χρήματα χάνει και πόσα κερδίζει η ελληνική πλευρά από ένα τέτοιο μέτρο.

Την ίδια ώρα κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η πρόταση δεν έχει αποσυρθεί επί του παρόντος, ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζονται και εναλλακτικά σενάρια.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η διαφορά στον ΦΠΑ (18% με 15%) απαγορεύεται βάσει κοινοτικής οδηγίας και εξετάζονται εναλλακτικοί τρόποι επιστροφής όπως το να επιστραφούν τα χρήματα μέσω του φόρου εισοδήματος ή να μπαίνουν απευθείας σε τραπεζικό λογαριασμό.

Αισιόδοξοι οι Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται στον απόηχο μπαράζ αισιόδοξων δηλώσεων και παρεμβάσεων τόσο από την Ανγκελα Μέρκελ όσο και από τους Φρανσουά Ολάντ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Την αρχή έκανε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος τόνισε στο  Bloomberg ότι διαβλέπει μια συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές γύρω στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, άρα παραμένει αισιόδοξος, αφού, όπως δήλωσε, εμπλέκεται προσωπικά στις συζητήσεις. Σε ερώτηση αν θα υπάρξει κάποια εξέλιξη στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα (21-22 Μαΐου), ο επικεφαλής της Κομισιόν έδειξε αρνητικός, τονίζοντας πως στη Ρίγα δεν πρόκειται να υπάρξει καμία συμφωνία, παρά το γεγονός ότι όλες οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο των συζητήσεων της Συνόδου, θα φέρει στο τραπέζι το ελληνικό ζήτημα.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, πάντως, έσπευσε να διευκρινίσει ότι το κείμενο που του αποδίδεται και φέρεται να είναι πλάνο συμφωνίας δεν υπάρχει και πως ο ίδιος δεν έχει στείλει τέτοια επιστολή.

Στο ίδιο κλίμα και οι Ανγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ που με κοινές τους δηλώσεις επισήμαναν την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία σημειώνοντας ότι Γερμανία και Γαλλία δεν επιθυμούν την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης.

«Θα συναντήσουμε τον Πρωθυπουργό Τσίπρα στη Ρίγα και θα δούμε τότε αν θα δοθεί η δυνατότητα για συνομιλίες. Οι συνομιλίες πρέπει βεβαίως να επιταχυνθούν. Επιθυμούμε να γίνει ουσιαστική πρόοδος στο πλαίσιο στο οποίο λαμβάνονται αποφάσεις, όπως στο Brussels Group, διότι η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου προβλέπει να υπάρχει πρόγραμμα ως το τέλος Μαΐου και αυτό είναι απαραίτητο, καθώς η παράταση τελειώνει στο τέλος Ιουνίου. Oλοι ενδιαφερόμαστε να ολοκληρώσουμε ως το τέλος Μαΐου. Oταν θα του μιλήσουμε, σίγουρα θα το θέσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως η Ελλάδα έχει ανάγκες που δεν μπορούν να περιμένουν, καλώντας και τις δύο πλευρές να επιταχύνουν τις διαβουλεύσεις.

Παράλληλα, συμπλήρωσε πως όλοι θέλουν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

Μάλιστα και οι δύο δήλωσαν πως είναι «ανοιχτοί σε συζητήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα στη Ρίγα»

Λαγκάρντ: Τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά υπάρχει πρόοδος

Ελαφρώς πιο φειδωλή στις δηλώσεις της ήταν η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία τόνισε ότι τα πράγματα στην Ελλάδα είναι δύσκολα.

Αναγνώρισε, πάντως, την πρόοδο που υπάρχει στις συζητήσεις με τη χώρα και προειδοποίησε ότι «Η Ελλάδα έχει διεθνείς δεσμεύσεις, ανεξάρτητα από την ηγεσία στην κυβέρνηση της».