13 Μαΐου 2015

Αφοσιωμένες στην τηλεοπτική κάλυψη του… Θεού!

Στην αρχή ο κόσμος τις κοιτούσε… περίεργα! Το ίδιο… περίεργα τις αντιμετώπιζαν και οι δημοσιογράφοι όταν «έβγαιναν» για ρεπορτάζ μαζί τους. Η αλήθεια είναι πως μια… «καλόγρια» με κάμερα στον ώμο, χωμένη στο φακό για ώρες δεν είναι μια συνηθισμένη εικόνα! Ποιες είναι όμως οι… «αφοσιωμένες» στη μετάδοση του κηρύγματος του Θεού μέσω της… τηλεόρασης και όχι μόνο, που στην «πιάτσα» της Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζονται ως «δύσκολες και σκληρές… διαπραγματεύτριες»;
Οι εργαζόμενες του τηλεοπτικού σταθμού 4Ε δεν είναι μοναχές αλλά «αφοσιωμένες», δηλαδή αδελφές που ακολουθούν έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής, μοναστικό. Δεν χαρακτηρίζονται «καλόγριες» γιατί επέλεξαν να μην χειροτονηθούν. Ζουν όμως σε μια Αδελφότητα στην Ασπροβάλτα, αυτή της «Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας».

Είναι επαγγελματίες, έχουν σπουδάσει πριν… «μονάσουν» ηχοληψία και εικονοληψία και… ανανεώνονται συνεχώς, αφού κάθε μήνα εντάσσονται κι άλλες «ρασοφόρες» της τεχνολογίας, στο δυναμικό του σταθμού. Και όλα αυτά… αφιλοκερδώς, αφού σύμφωνα με τις ίδιες με αυτό τον τρόπο προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον Κύριο. Βέβαια, από το κανάλι δεν λείπουν και οι μόνιμοι υπάλληλοι οι οποίοι για τα δημοσιογραφικά δεδομένα της πόλης θεωρούνται καλοπληρωμένοι!



Η κάλυψη του Πατριάρχη

Πρόσφατα, τις συναντήσαμε την ημέρα της αναχώρησης του Πατριάρχη Βαρθολομαίου όπου πραγματοποιούσε στην Ασπροβάλτα επίσημη επίσκεψη. Στον περίβολο του ναού εκατοντάδες πιστοί περίμεναν τον Πατριάρχη. Μαζί με αυτούς και η Αναστασία Πεχλιβάνη, υπεύθυνη της Αδελφότητας και ταυτόχρονα διευθύνουσα σύμβουλος του τηλεοπτικού σταθμού 4Ε. «Αυτή είναι ο… Μπόμπολας της Βόρειας Ελλάδας» μας λέει χαριτολογώντας ο πρώην δήμαρχος Βόλβης και πρώην βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Γαλαμάτης.

Λίγα μέτρα παρακάτω ήταν παρκαρισμένο το… κινητό τηλεοπτικό συνεργείο του σταθμού (ΒΑΝ). «Είμαστε έτοιμοι;» ρωτάει από το κοντρόλ μια… «αφοσιωμένη». «Δεν βλέπω εικόνα. Βλέπω… μπάρες. Με τον ήχο είμαστε εντάξει» απαντά. Μέσα στο ναό όπου ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος λειτούργησε υπήρχαν συνολικά τρεις κάμερες που μετέδιδαν ζωντανά τη λειτουργία. Η μια δε, ήταν φορητή και ακολουθούσε τον κκ. Βαρθολομαίο σε κάθε του βήμα. Ο τηλεοπτικός σταθμός κάλυψε με επιτυχία την επίσκεψή του στις Σέρρες με αποτέλεσμα να λάβει τα εύσημα από τον ίδιο. «Η Αδελφότητα της Αγίας Λυδίας προσφέρει στο λαό μέσα από το πολυεπίπεδο έργο της. Οι εκδόσεις της θρέφουν πλήθη Χριστιανών» είπε χαρακτηριστικά.



Οι «αφοσιωμένες» δεν θέλουν να μιλούν για την καθημερινότητά τους. Προτιμούν να παράγουν έργο. Αυτός ίσως είναι και ο λόγος που παρά τις επίμονες προσπάθειες μας, να τις κάνουμε… ρεπορτάζ δεν τα καταφέραμε, αν και είχαμε κάνει το σταυρό μας πολλές φορές…

Ούτε «κρύο», ούτε ζέστη με τον Άνθιμο

Ο τηλεοπτικός σταθμός 4Ε ή αλλιώς ο «σταθμός των παπάδων», όπως συνηθίζουν να τον αποκαλούν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης έχει έδρα στα δυτικά της Θεσσαλονίκης. Το κανάλι λειτουργεί από το 1993, ενώ ιδρυτής του ήταν ο Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Ζησόπουλος. Αν και περιφερειακός σταθμός είναι ο μόνος Ορθόδοξος σταθμός που εκπέμπει δορυφορικά και μέσω διαδικτύου σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ κατά καιρούς έχει ακουστεί πως θα λάβει άδεια για πανελλαδική εμβέλεια. Το όνομά του, δηλαδή τα 4Ε προέρχονται από τις λέξεις: Ελληνορθόδοξη, Εκκλησιαστική, Ενημερωτική, Εκπομπή. Ο σταθμός ανήκει στην παραπάνω αδελφότητα αλλά και στην ανώνυμη εταιρία Ελληνική Ορθόδοξος Εκκλησιαστική Ενημερωτική Εκπομπή Α.Ε.

Αρχικά ο σταθμός ήταν γνωστός ως 4Ε – Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Με τα χρόνια όμως η «Αδελφότητα της Αγίας Λυδίας» αγόραζε μεγαλύτερο μερίδιο της… πίτας και των μετοχών στης Ανώνυμης Εταιρίας που είχε συσταθεί με αποτέλεσμα να τον αποκτήσει εξ’ ολοκλήρου. Αφού ολοκληρώθηκε η αγοραπωλησία αντικαταστάθηκε και το λογότυπο του σταθμού στους τηλεοπτικούς δέκτες. Από το νέο… λογότυπο «απουσίαζε» η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις σημειώνουν πως «πρόκειται για μια διαδικασία, αυτή της πώλησης, οι λεπτομέρειες της οποίας δεν είναι γνωστές». «Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Μητροπολίτης Άνθιμος απουσιάζει από τα… ρεπορτάζ του σταθμού. Αυτός είναι και ο λόγος που όταν έκλεισε η ΕΡΤ3 ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης έψαχνε συχνότητα που θα φιλοξενούσε το Κυριακάτικο διάγγελμά του. Ήταν μάλιστα αποφασισμένος να αγοράσει το δικό του κανάλι» αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Οι ίδιοι άνθρωποι, στελέχη των τοπικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης τις αποκαλούν ως «σκληρές και δύσκολες διαπραγματεύτριες «και φέρνουν ως παράδειγμα την εμπειρία που είχαν την περίοδο που το αναλογικό σήμα αντικαταστάθηκε από το ψηφιακό και έπρεπε να δημιουργήσουν τον δικό τους πάροχο απέναντι στην DIGEA των μεγάλων καναλιών.



Με studio της SONY

Ως προς τον τεχνικό εξοπλισμό του τηλεοπτικού σταθμού, αυτός υποστηρίζεται από σύγχρονα και ψηφιακά μηχανήματα. Το κανάλι επίσης διαθέτει ιδιόκτητη μονάδα εξωτερικών μεταδόσεων, οπτικές ίνες, ενώ για την κατασκευή του στούντιο στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης κλήθηκαν να έρθουν στην πόλη στελέχη της εταιρίας SONY Αγγλίας. Το 4Ε διαθέτει ένα ευρύ πρόγραμμα για την Ορθοδοξία, καθώς και ζωντανές εκκλησιαστικές λειτουργίες. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επίσης ψυχαγωγικές, πολιτιστικές και ενημερωτικές εκπομπές, όπως και παιδικά.



Σημειώνεται πως ο τηλεοπτικός σταθμός 4Ε είναι ένα από τα ΜΜΕ, ιδιοκτήτης των οποίων είναι η «Αδελφότητα της Αγίας Λυδίας», που δραστηριοποιείται από το 1958 στη Βόρεια Ελλάδα. Η Αδελφότητα κατέχει επίσης δύο εκκλησιαστικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, τοπικής εμβέλειας, που φέρουν το όνομα Λυδία η Φιλιππησία, o πρώτος εκπέμπει από τη Θεσσαλονίκη και καλύπτει την Κεντρική Μακεδονία από τη συχνότητα και ο δεύτερος εκπέμπει από την Καβάλα και καλύπτει την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Στα τέλη του 2014 δημιούργησε επίσης τον εκκλησιαστικό και περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό Λυδία TV Καβάλας (πρώην Πρωϊνή Τηλεόραση Καβάλας). Η Αδελφότητα διαθέτει επίσης ένα από τα πιο σύγχρονα τυπογραφεία στην Ευρώπη, εκδίδει περιοδικό και στην Ασπροβάλτα διαθέτει ιδιόκτητες παιδικές κατασκηνώσεις.

Του Βαγγέλη Στολάκη
Φωτορεπορτάζ: Σάββας Αυγητίδης
http://www.karfitsa.gr/2015/05/12/afosiomenes-stin-tileoptiki-kalypsi-t/