30 Μαΐου 2015

“Επικοινωνιακό χωράφι” του Καμμένου το υπουργείο Άμυνας;

Στον τομέα της ενημέρωσης, το υπουργείο Άμυνας τα χρόνια της κρίσης πάει από το κακό στο χειρότερο. Αλλά, αυτά τα τραγελαφικά που συμβαίνουν τώρα, επί υπουργίας Καμμένου, δεν ξανάγιναν.
Προφανώς, για τον κ.Καμμένο, η ενημέρωση της κοινής γνώμης, μέσω των διαπιστευμένων “στρατιωτικών συντακτών”, όπως συνηθίζεται να ονομάζουν τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το υπουργείο Άμυνας, πρέπει να γίνεται μεταξύ τυρού και αχλαδιού. 'Η, καλύτερα, το μεσημέρι, φεύγοντας από το υπουργείο, και πηγαίνοντας για φαγητό ή τη μεσημβρινή σιέστα. Δεν εξηγείται αλλιώς, το γεγονός ότι χθες, Παρασκευή, ενώ είναι γνωστό στους πάντες ότι οι δημοσιογράφοι, ειδικά στις εφημερίδες δεν εργάζονται, λόγω μετακίνησης της εορτής του Αγίου Πνεύματος, ο ίδιος κατέβηκε στην αίθουσα των συντακτών και άρχισε να κάνει -άκουσον, άκουσον- δηλώσεις για το, κατά τα λοιπά, μη υποτιμητέο θέμα της αξιοποίησης της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων (ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΛΟΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ). Σε ποιους τις έκανε τις δηλώσεις; Μα, σε μόλις τρεις δημοσιογράφους που υπήρχαν εκείνη την ώρα εκεί. Οι υπόλοιποι πληροφορήθηκαν τις δηλώσεις του από κάποια... site.

Εν τω μεταξύ, το Αιγαίο το έχουν κάνει “σουρωτήρι” εδώ και τρεις εβδομάδες οι Τούρκοι. Αλλά γι' αυτά, ούτε λέξη ο Π.Καμμένος. Και γιατί να πει; Μιλάει μόνον για ό,τι θέλει. Προχθές, για πολλοστή φορά σημειώθηκαν 34 (!) παραβάσεις από τουρκικά F-16 στο Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, και κατεγράφησαν δυο εικονικές αερομαχίες ελληνικών με τουρκικά. Όλα αυτά συμβαίνουν στο υπουργείο Άμυνας τη στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ευαγγελίζεται το “άνοιγμα” και τη “διαφάνεια” στην ενημέρωση της κοινής γνώμης, και μάλιστα, επιτέλους, μετά από χρόνια που είχε καταργηθεί το μπρίφινγκ του κυβερνητικού εκπροσώπου, άρχισε και πάλι να εφαρμόζει τον θεσμό.

Μάλλον, όμως, ο κ.Καμμένος, που φαίνεται ότι θεωρεί το υπουργείο Άμυνας “βιλαέτι προσωπικής προβολής”, αδιαφορεί για όλα αυτά. Στους τέσσερις μήνες που είναι υπουργός, μόνο μια φορά έκανε ενημέρωση -φαγητό, όχι συνέντευξη Τύπου- στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους του υπουργείου. Προφανώς, κάποιοι τον “συμβουλεύουν” λάθος για την επικοινωνιακή τακτική που πρέπει να ακολουθεί. Ούτε καν για την πόρτα που έφαγε στις ΗΠΑ από τον αμερικανό υφυπουργό Άμυνας δεν φρόντισε, έστω και άτυπα (off the record) να ενημερώσει, αφήνοντας έτσι να καλλιεργείται μια άκρως δυσφημιστική εικόνα για την Ελλάδα.

Και, βέβαια, έως τώρα, ούτε καν γίνεται συζήτηση στο υπουργείο για να καθιερωθεί ο θεσμός της τακτικής ενημέρωσης, είτε μέσω τακτικών συνεντεύξεων Τύπου, είτε με άτυπες ενημερώσεις. Όσον αφορά τα χθεσινά τερτίπια του υπουργού, ο κ.Καμμένος θα πρέπει να γνωρίζει ότι για σοβαρά ζητήματα, όπως αυτό της περιουσίας των ΕΔ, αλλά και πάρα πολλά άλλα καυτά ζητήματα των ΕΔ, που ούτε καν έχουν αγγιχτεί στους τέσσερις μήνες που είναι επικεφαλής του υπουργείου, πρέπει να ενημερώνει δεόντως την κοινή γνώμη, συγκαλώντας συνέντευξη Τύπου. Εκτός κι αν νομίζει ότι ο τομέας της Εθνικής Άμυνας, των ανθρώπων της, των οικογενειών τους, και της ίδιας της κοινωνίας, είναι προσωπικό χωράφι του.

Εν κατακλείδι, τι είπε για την περιουσία των ΕΔ, που, όπως ανέφερε, συζητήθηκε χθες σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας, υπό την προεδρία του; Ότι θα αξιοποιηθεί μέσω μακροχρόνιων μισθώσεων, ότι «δεν πωλείται τίποτα», δεν θα ενοποιηθούν τα περιουσιακά στοιχεία των τριών Κλάδων των ΕΔ, ότι ο στόχος από την αξιοποίηση είναι 1,1 δισ. ευρώ ετησίως, και ότι αυτά θα διατίθενται στο προσωπικό των ΕΔ και στα Μετοχικά Ταμεία. Δεν ξέρουμε, βέβαια, αυτά περί “μακροχρόνιων μισθώσεων” αν θα βρουν απολύτως σύμφωνους τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, Κ. Ήσυχο και τον υφυπουργό, Ν. Τόσκα, που κάνουν λόγο για αξιοποίηση της περιουσίας σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες.

Όπως και να' χει, προκειμένου να κάνει ένα ακόμα “επικοινωνιακό δωράκι” (είπε ότι τα ποσά που θα αποφέρει η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας θα διατεθούν, κατά προτεραιότητα, στο προσωπικό των ΕΔ, εν ενεργεία και εν αποστρατεία), βιάστηκε τόσο πολύ να το βγάλει στη δημοσιότητα, που ούτε καν νοιάστηκε εάν δουλεύουν ή όχι αυτή την ημέρα οι δημοσιογράφοι. Εν πάση περιπτώσει, όπως είπε, η αξιοποίηση θα ξεκινήσει από τα “καθαρά” ακίνητα, αυτά για τα οποία δεν υπάρχουν διεκδικήσεις, και η διαδικασία των προσφορών θα γίνεται μέσω διαδικτύου. Εκεί θα κατατίθενται οι προσφορές, θα κερδίζει τον διαγωνισμό όποιος δώσει το υψηλότερο τίμημα, και εντός εύλογου χρονικού διαστήματος θα βγαίνει η απόφαση. Ένα ακόμη “δωράκι” που ανακοίνωσε είναι η δημιουργία πρότυπου οικισμού στο στρατόπεδο στη Μαλακάσα, όπου είχε σημειωθεί η έκρηξη των πυρομαχικών, τη δεκαετία του '80. Τις εργασίες, είπε, θα εκτελέσει η ΔΙΔΕΡΓΩΝ (πρώην ΜΟΜΑ)!