31 Μαΐου 2015

Ώρες αγωνίας για το «μαρτύριο της σταγόνας»

Της Νίκης Ζορμπά

Περισσότερες από οκτώ ώρες συνεδρίαζε χθες η ομάδα πολιτικής διαπραγμάτευσης υπό τον Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Μετά το πέρας αυτού, δεν έγινε καμία δήλωση ή διαρροή από υπουργό ή κυβερνητική πηγή, ένδειξη ασφαλής πως η εξαιρετικά στενή ροή πληροφοριών για την πορεία της διαπραγμάτευσης οφείλεται εν πολλοίς, στο κρίσιμο σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διαβουλεύσεις.

Πέραν τούτου πάντως, στην Κυβέρνηση έχουν -και- νεύρα. Θεωρείται βέβαιον ότι στο σχεδόν εννιάωρο που παρακάθισαν γύρω από το «πρωθυπουργικό» τραπέζι, οι Γ. Δραγασάκης, Γ. Βαρουφάκης, Ευ. Τσακαλώτος και Γ. Σταθάκης, δαπανήθηκε ουκ ολίγος χρόνος για την «δίνη Παναρίτη» που διέρχεται η Κυβέρνηση μετά το διορισμό της πρώην υπουργού του Γ. Παπανδρέου (και πρώην συμμετεχούσης στην ομάδα διαπραγμάτευσης στην Κυβέρνηση), ως εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ.

Η Κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την κλιμακούμενη οργή του κόμματος για την επιλογή του Γ. Βαρουφάκη, γεγονός που ομολόγησε χθες κορυφαία κυβερνητική πηγή, τονίζοντας ότι: «Έχει δημιουργηθεί φοβερό πρόβλημα με αυτό τον διορισμό. Είναι κάτι που δεν αντέχει να σηκώσει ούτε το κόμμα, ούτε η Κυβέρνηση». Για το δια ταύτα πάντως, η ίδια πηγή, άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά: Από το να αναγκαστεί να την «καταπιεί» το Μαξίμου έως και το να προβεί σε αντικατάστασή της, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Αντίστροφη μέτρηση αλλά... αργή
Το δέον αυτή τη στιγμή για το Μαξίμου είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες της διαπραγμάτευσης, ώστε ακόμη και απόψε, οπότε και κατά τον αρχικό προγραμματισμό θα ολοκληρωνόταν αυτή η session του Brussels Group, οι εκκρεμότητες σε τεχνικό επίπεδο να ήταν κατά το δυνατόν ήσσονος σημασίας, ώστε να παραπεμφθούν σε νέα επικοινωνία Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ που κυοφορείται για τις προσεχείς ώρες.

Καίτοι, ο στόχος είναι η σύγκληση ενός έκτακτου Eurogroup εντός ακόμη και των πρώτων ημερών της εβδομάδας, αν και στελέχη με ιδία γνώση της πορείας των εξελίξεων, εμφανίζονταν στο Capital.gr, εξόχως επιφυλακτικά για σχετικό ενδεχόμενο.

Η πρόοδος στα τεχνικά κλιμάκια είναι υπαρκτή και αδιαμφισβήτητη, άλλωστε έχει αρχίσει ήδη να συγγράφεται η συμφωνία, επί των πεδίων που υπάρχει σύγκλιση. Οι διαφωνίες ωστόσο παραμένουν στο τραπέζι και υπό τα σημερινά δεδομένα δεν είναι πολύ ρεαλιστικό να επενδύουμε σε τόσο ραγδαίες θετικές εξελίξεις», ανέφερε κυβερνητική πηγή.

Στο μεταξύ, στην ατζέντα του Μαξίμου περιλαμβάνεται, ήδη μία –τουλάχιστον- τηλεδιάσκεψη ακόμη μεταξύ των Τσιπρα-Μέρκελ-Ολάντ, ενώ δεν αποκλείεται εάν απαιτηθεί, να συναντηθεί και δια ζώσης ο Πρωθυπουργός με τους ηγέτες της Ε.Ε. (Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα Μέρκελ και Ολάντ συναντώνται στο Βερολίνο).

Κατά πληροφορίες πάντως, η απόσταση που μένει να διανυθεί μεταξύ Ελλάδας και Θεσμών για την επίτευξη της συμφωνίας δεν είναι μικρή.

Όπως ανέφερε το capital.gr σε σχετικό του δημοσίευμα άλλωστε, οι διαφωνίες είναι πολλές και ευρύτερες. Εκτείνονται από μακροχρόνια βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, έως πολύ πιο υψηλούς στόχους για αποκρατικοποιήσεις, το εργασιακό, την απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων, στα κόκκινα δάνεια κλπ.